Τι
είναι όμως οι θερμίδες τελικά και γιατί παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στο βάρος
μας ?
Η
θερμίδα είναι μία μονάδα μέτρησης ενέργειας, ( διεθνώς calorie,
από τον γαλλικό όρο, που προέρχεται από τη λατινική λέξη calor =
θερμότητα και αυτή από το ρήμα calere = είμαι ζεστός).
Στους
περισσότερους τομείς έχει αντικατασταθεί από τη μονάδα ενέργειας του Διεθνούς
Συστήματος Μονάδων, ( SI ), που είναι το ΤΖΑΟΥΛ ( J ).
Παρόλα
αυτά, η θερμίδα παραμένει σε κοινή χρήση για τη μέτρηση της ενέργειας που
θεωρητικά αποδίδουν τα τρόφιμα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πολλές φορές
η θερμαντική αυτή αξία των τροφών χαρακτηρίζεται εσφαλμένα και ως
θρεπτική αξία αυτών.
Η πραγματική
όμως αξία μιας τροφής δεν εξαρτάται μόνο από τη ποσότητα των θερμίδων που
μπορεί αυτή να παράσχει, αλλά και από πολλούς άλλους παράγοντες αναφορικά με τη
σύστασή της, αλλά και μέχρι του τρόπου παρασκευής ή μαγειρικής της.
Από τις
πολλές και διάφορες ύλες που απατούνται στις τροφές τρεις τάξεις ενώσεων
παρέχουν αξιοσημείωτη ποσότητα θερμίδων: οι υδατάνθρακες (άμυλο και σάκχαρα), τα λίπη και τα λευκώματα.
Ο αριθμός
των θερμίδων που απαιτείται ημερησίως για κάθε άτομο εξαρτάται από το φύλο, την
ηλικία, το βάρος και το ύψος καθώς και με το είδος της κύριας απασχόλησης ή
εργασίας του.
Πίνακας
υπολογισμού Θερμίδων ανά κατηγορία θρεπτικών ουσιών.
Θρεπτικό συστατικό
|
Θερμίδες ανά γραμμάριο
|
4 kcal
|
|
4 kcal
|
|
9 kcal
|
|
7 kcal
|
Γιώργος
Ερισιάνος Κυριακού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου