Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Θρεπτικές ουσίες.

Κατά καιρούς ακούμε για θρεπτικές ουσίες και φορές μας μοιάζουν σαν μια αφηρημένη έννοια που έχει να κάνει απλά με την διατροφή μας.

Ποιος είναι όμως ο διαχωρισμός τους και πως μπορούμε να κατατάξουμε τα είδη της διατροφής μας για να ξεχωρίσουμε τι μας χρειάζεται περισσότερο και που πρέπει να προσέξουμε μην φορτωθούμε περιττά κιλά ?

1.  Λευκώματα ή πρωτεΐνες.

Είναι οι κυριότερες από τις θρεπτικές ουσίες και είναι απαραίτητες στον οργανισμό, γιατί χρησιμεύουν τόσο για την κατασκευή νέων ιστών, όταν το σώμα βρίσκεται στην ανάπτυξη του, όσο και για την αντικατάσταση των φθειρόμενων κυττάρων του οργανισμού σε όλες τις ηλικίες του ανθρώπου.

Εκτός όμως από αυτή την αποστολή τους, τα λευκώματα είναι απαραίτητα για την σύνθεση από τον οργανισμό ορισμένων πολύτιμων ουσιών, όπως είναι μερικά συστατικά του αίματος, διάφορα ενζυμα, αντισώματα, που έχουν σχέση με την άμυνα του οργανισμού εναντίων διαφόρων νοσημάτων.

Διακρίνονται σε ζωικά και φυτικά.

Τα ζωικά υπάρχουν στις τροφές που προέρχονται από τον οργανισμό των ζωών ( Κρέας, γάλα, ψάρια, τυρί, αυγά ) και τα φυτικά λευκώματα περιέχονται ( όσπρια, δημητριακά, λαχανικά, ξηροί καρποί )

Ο άνθρωπος τα λευκώματα που παίρνει από τις τροφές δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει αυτούσια, αλλά με την πέψη τα διασπά σε αμινοξέα, που με την κυκλοφορία του αίματος φτάνουν στους διαφόρους ιστούς.

Οι ιστοί παίρνουν τα αμινοξέα που χρειάζονται και με την σειρά τους συνθέτουν τα δικά τους λευκώματα.

 

2.  Υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το δεύτερο είδος των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών για τον οργανισμό και μάλιστα από την άποψη της ποσοτικής καταναλώσεως έρχονται πρώτοι.

Ο οργανισμός του ανθρώπου μπορεί να αποταμιεύσει τις θρεπτικές αυτές ουσίες ( Υδατάνθρακες ) με την μορφή γλυκογόνου, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες.

Όταν οι υδατάνθρακες προσλαμβάνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεσαι καθημερινά, τότε ο οργανισμός τους  μετατρέπει σε λίπος, που το αποταμιεύει σε διάφορα μέρη του σώματος. ( Ακόμα και τοπικά. Κοιλία, γλουτούς κτλ )

Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος, για τον οποίο μπορεί να παχαίνει ένας άνθρωπος και όταν ακόμα δεν τρώει λιπαρές ουσίες, αλλά καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες ζαχαρούχες τροφές ( ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, ψωμί, πατάτες, φρούτα, γλυκά )

 

3.  Λίπη.

Τα λίπη έχουν ιδιαίτερη σημασία στην διατροφή του ανθρώπου.

Πρώτον, γιατί έχουν την μεγάλη θερμοδυναμική αξία.

Δεύτερων, γιατί μερικά λίπη είναι φορείς βιταμινών ( πχ το βούτυρο περιέχει βιταμίνη Α D )

Τρίτο, γιατί τα λίπη σχηματίζουν στον οργανισμό μαλακά στρώματα τα οποία περιβάλλουν και προστατεύουν διάφορα ευγενή όργανα, όπως τα νεφρά και γενικά τα σπλάχνα.

Τα λίπη ζωική προέλευση όπως είναι το βούτυρο, το χοιρινό λίπος, το λίπος του αυγού και άλλα και τα φυτικά που προέρχονται από το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο και διάφορα άλλα σπορέλαια.

 

Μαρία Σερέτη

Ακτινολόγος

 

Υ/Γ Το Ganoderma Lucidum πέρα της μοναδικής του δράσης στο να εξομαλύνει το κυκλοφορικό, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, λίπη και λευκώματα και μάλιστα σε μια μοναδική αρμονία μεταξύ τους.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Blog ή ακόμα και σε προσωπική  ερώτηση σας απευθυνθείτε στο e-mail. g.g.erisianos@gmail.com.

Ευχαρίστηση μας να σας κάνουμε γνωστές τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας.

Τέλος επειδή όλοι οι άνθρωποι μπορεί να μοιάζουν αλλά ποτέ δεν είναι ίδιοι, έχουμε ειδικευμένες γνώσεις για την εξατομικευμένη δοσολογία που χρειάζεται ο καθένας σας ξεχωριστά.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα