Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

τοξικές ουσίες που απειλούν την υγεία μας

Διάφορες τοξικές ουσίες δυστυχώς μας περιβάλλουν καθώς βρίσκονται σε προϊόντα που ενδεχομένως χρησιμοποιούμε, προκαλώντας ορμονικές διαταραχές και προβλήματα υγείας
στον οργανισμό μας.

Γνωρίζετε ποιες είναι αυτές οι χημικές ουσίες;

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG), μια οργάνωση που μάχεται κατά της χρήσης των τοξικών χημικών ουσιών, έχει κυκλοφορήσει μια λίστα τα χειρότερα προϊόντα, που είναι επιζήμια για την υγεία μας.

Δισφαινόλη Α (BPA)

Αυτή η χημική ουσία βρίσκεται σε πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των κονσερβοποιημένων τροφίμων, των πλαστικών και ορισμένων οδοντιατρικών στεγανωτικών υλικών και είναι παρόμοια σε δομή με τα οιστρογόνα.

Οι μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση σε BPA με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, η πρόωρη εφηβεία και η αποβολή.

Ωστόσο, οι μελέτες αποδεικνύουν ότι μόνο οι ίδιες οι ενώσεις είναι επιζήμιες και δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η έκθεση σε BPA προκαλεί στην πραγματικότητα αυτές τις παθήσεις.

Παραμένει να αποδειχτεί ακόμη εάν τα επίπεδα της BPA στο περιβάλλον είναι επιβλαβή για τους ανθρώπους.
Διοξίνη

Αυτές οι μακρόβιες χημικές ουσίες, που βρίσκονται στα τρόφιμα και συσσωρεύονται στον λιπώδη ιστό των ζώων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν αποτελούν έκπληξη στη συγκεκριμένη λίστα, καθώς έχουν απασχολήσει αρκετές έρευνες μέχρι σήμερα.

Η διοξίνη έχει συνδεθεί με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και άλλα αναπαραγωγικά αποτελέσματα του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ η χρόνια έκθεση σε αυτήν αφορά σε προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος και του καρκίνου.

Όμως, ενώ η χημική ουσία είναι γνωστό ότι είναι τοξική, ειδικά σε υψηλά επίπεδα, η περιβαλλοντική έκθεση (όταν δηλαδή η διοξίνη βρίσκεται στο περιβάλλον σε φυσιολογικά επίπεδα), δε φαίνεται να επηρεάσει την υγεία του ανθρώπου, σε γενικές γραμμές.

Ατραζίνη

Η ατραζίνη χρησιμοποιείται συνήθως σε φυτοφάρμακα, που μπορούν να μολύνουν το πόσιμο νερό.

Σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, η χρήση της έχει συνδεθεί με όγκους, καθυστερημένη εφηβεία και φλεγμονή του προστάτη, ενώ σοκαριστική ήταν η ανακάλυψη ότι μπορεί να μετατρέψει αρσενικό βάτραχο σε θηλυκό, σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας.

Το 2000, η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος διαπίστωσε ότι η ατραζίνη δεν είναι πιθανό να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους.

Ωστόσο, εξετάζει τα ποσοστά έκθεσης, προκειμένου οι ρυθμιστικές αποφάσεις του οργανισμού να συνεχίσουν να προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Η αγορά βιολογικών προϊόντων και η χρήση ένα φίλτρου για το πόσιμο νερό, θα μπορούσε να αποτελεί μία πιο ασφαλή λύση.

 

Φθαλικές ενώσεις

Αυτές οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά για να κάνουν το υλικό πιο ευέλικτο, αλλά και σε πολλά άλλα προϊόντα, όπως απορρυπαντικά, αδιάβροχα, ακόμη και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως σαπούνια, σαμπουάν και βερνίκια νυχιών, ενδεχομένως να μπορούν να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου.

Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύουν μελέτες που έγιναν σε ζώα, αν και η επίδραση στον άνθρωπο από την έκθεση σε χαμηλά επίπεδα των φθαλικών ενώσεων παραμένει ακόμα άγνωστη.

Για να μειώσετε την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε όσο μπορείτε τα πλαστικά δοχεία τροφίμων και το πλαστικό περιτύλιγμα κατασκευασμένο από PVC.

Επιβραδυντικά πυρκαγιάς

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά πυρκαγιών, που ονομάζονται πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE) είναι πολύ ανθεκτικές στο περιβάλλον.

Μπορούν να διαταράξουν τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς και έχουν συνδεθεί με επιπτώσεις στην υγεία, όπως χαμηλότερο IQ.

Πολλές από τις ουσίες αυτές έχουν σταδιακά καταργηθεί, αλλά λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής τους, είναι άγνωστο πότε θα εξαλειφθούν ολοκληρωτικά.
Μόλυβδος

Πρόκειται για μία καλά μελετημένη τοξίνη, που έχει συνδεθεί με βλάβες στον εγκέφαλο, χαμηλότερο IQ, απώλεια ακοής και προβλήματα στο νευρικό σύστημα, σύμφωνα με την EWG.

Αλλά ο μόλυβδος έχει επίσης βρεθεί ότι επηρεάζει και τις ορμόνες, ειδικά δε στα ζώα που έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του φύλου.

 

Υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFC)

Βρίσκονται σε αντικολλητικά σκεύη και είναι πολύ ανθεκτικές χημικές ενώσεις, ενώ ορισμένες από αυτές έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος, χαμηλό βάρος γέννησης και τη νόσο του θυρεοειδούς, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, οι μελέτες δε μπορούν να αποδείξουν ακόμα ότι οι υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFC) προκαλούν αυτά τα προβλήματα, οπότε απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιορίσει καλύτερα την επίδραση τους στο ανθρώπινο σώμα.
Υδράργυρος

Αυτό το μέταλλο είναι γνωστό ότι παρεμβαίνει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με μια ορμόνη που ρυθμίζει την ωορρηξία της γυναίκας και μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του παγκρέατος, που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας συνιστά να καταναλώνετε άγριο σολομό και πέστροφα για να μειώσετε την έκθεση στον υδράργυρο, ενώ για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή σκέπτονται να μείνουν έγκυες, συστήνεται να μη καταναλώνουν περισσότερα από 2 κυρίως γεύματα την εβδομάδα, με ψάρια, όπως κονσερβοποιημένο τόνο.
Αρσενικό

Το αρσενικό βρίσκεται στη φυσική του μορφή στο περιβάλλον, καθώς επίσης και σε ορισμένα φυτοφάρμακα και έτσι μπορεί να βρει το δρόμο του σε τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Μια μορφή του αρσενικού, το ανόργανο αρσενικό, είναι ένα γνωστό καρκινογόνο υλικό και η χρόνια έκθεση σε χαμηλά επίπεδα έχει συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους για εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα και του δέρματος.

Το στοιχείο αυτό μπορεί επίσης να παρεμβαίνει στον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες.

Μάλιστα, Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δήλωσε πρόσφατα ότι τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι, δεν φαίνεται να δημιουργούν κινδύνους για την υγεία βραχυπρόθεσμα, αλλά ο οργανισμός εξακολουθεί να ερευνά τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα

Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες των φυτοφαρμάκων έχει συνδεθεί με επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη συμπεριφορά και τη γονιμότητα και μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Γλυκολαιθέρες

Αυτές οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως διαλύτες σε χρώματα και προϊόντα καθαρισμού έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων σε επαγγελματίες που ασχολούνται με χρώματα.

Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες έχει επίσης συνδεθεί με το άσθμα και διάφορες αλλεργίες σε παιδιά.

 

 

πηγή:life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα