Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ιαματικά λουτρά.

Μύθος ή πραγματικότητα ?

Αρχικά ως Ιδαία και μόνο επειδή αποτελούν μια φυσική θεραπευτική μέθοδο με βρίσκει σύμφωνο, χωρίς και γιατί να το κρύψω άλλωστε, έως σήμερα δεν τα έχω επισπευτεί.

Όμως συζητώντας όχι μόνο με τον αδελφό μου ( Ρευματολόγος ) αλλά και με άλλους φίλους ιατρούς ανάλογων ιδιοκτήτων και φυσικοθεραπευτών, δεν βρήκα κάποιον που να είναι αρνητικός.

Αδιάφορους πιθανά βρήκα, αρνητικούς ΟΧΙ.

Ας τα πιάσουμε σήμερα Κυριακάτικα, έτσι για χαλάρωση όμως από την αρχή.

Ιστορία των ιαματικών λουτρών στην Ελλάδα.

Η ιστορία των ιαματικών πηγών αρχίζει από την αρχαία Ελλάδα . Ο πρώτος παρατηρητής των πηγών αυτών με θεραπευτικές ιδιότητες ήταν ο ιστορικός Ηρόδοτος (484-410π.Χ.) . Αυτός περιέγραψε ορισμένες ιαματικές πηγές και συνιστούσε, κάνοντας λίγο και το γιατρό, η λουτροθεραπεία να γίνεται σε ορισμένες εποχές του χρόνου και για 21 συνεχείς μέρες .

Ο Ιπποκράτης από την Κω (460-375π.Χ.) που θεωρείται ο θεμελιωτής της ιατρικής επιστήμης και πατέρας της υδροθεραπείας, ασχολήθηκε πολύ με τα διάφορα φυσικά νερά, που τα διέκρινε σε ελώδη, εννοώντας τα νερά που υπάρχουν στα έλη και στις λίμνες, σε όμβρια, που σχηματίζονται από τη βροχή και σε εκείνα που αναβλύζουν από πετρώματα, δηλ. τα μεταλλικά. Αυτά, λέγει, αναβλύζουν θερμά και περιέχουν σίδηρο, χαλκό, αργυρό, χρυσό, θείο και άλλα μεταλλικά στοιχεία .

Εκτός από τις διάφορες γνωστές αναφορές στην Αγία Γραφή, κατά τη ρωμαϊκή εποχή και τους βυζαντινούς χρόνους πολλοί γιατροί ασχολήθηκαν με την υδροθεραπεία και την Ιαματική Λουτροθεραπεία . Τέτοιοι ήταν ο Ηρόφιλος, ο Ερασίστρατος , ο Ασκληπιάδης , Αγαθίνος, ο Γαληνός , ο Ορειβάσιος , ο Παύλος ο Αιγινήτης κ.α..

Γνωστά παραμένουν , σαν ιστορικά μνημεία, αρχιτεκτονικής σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, τα ρωμαϊκά λουτρά .

Η Ιαματική Λουτροθεραπεία βρίσκει ευρύτερη εφαρμογή τους δύο τελευταίους αιώνες. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ( Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία , Ιταλία , Ουγγαρία ,Τσεχία, Σλοβακία) κατασκευάστηκαν νέα λουτροθεραπευτήρια που αντικατέστησαν τις παλιές Ρωμαϊκές Θέρμες . Μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο έγιναν βελτιώσεις η ακόμη καινούργια ιδρύματα των οποίων η λειτουργία εναρμονίζεται με τις σύγχρονες ιατρικές αντιλήψεις για την ωφελιμότητα της Ιαματικής Λουτροθεραπείας .

Οι χημικές αναλύσεις του νερού των πηγών άρχισαν να γίνονται στην ελεύθερη Ελλάδα από την εποχή του Καποδίστρια και του ΄Οθωνα (1830 – 1833).

Η αρχή στην οργάνωση των λουτροπόλεων έγινε στις αρχές του αιώνα μας. Το 1918 έγινε για πρώτη φορά ιδιαίτερη υπηρεσία ιαματικών πηγών στο τότε Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το 1936 οι ιαματικές πηγές της χώρας μας μπήκαν στην αρμοδιότητα του τότε Υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού .

Το 1945 περιήλθαν στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού και από το 1950 μέχρι σήμερα υπάγονται στις αρμοδιότητες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), που ιδρύθηκε το χρόνο εκείνο, σαν κλάδος του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως.

Συμπερασματικά βλέπουμε έως εδώ ότι τα ιαματικά Λουτρά είναι αρχαία υπόθεση στην ίαση του ανθρώπου κύρια για δυσκαμψίες, πόνους αλλά και χαλάρωσης.

Τα ιαματικά  λουτρά στη Ελλάδα σήμερα.

Δεν είναι λίγα σε λειτουργία σήμερα, αλλά περίεργα πως όλα έχουν περάσει στις συνειδήσεις μας ως χώρος συνάθροισης γερόντων και μάλιστα κύρια πασχόντων από αρθρίτιδες και ρευματισμούς.

Στα ποιο γνωστά ερευνητές έχουν αναφέρει όντως ιαματικές δραστικές ουσίες που ουσιαστικά ενισχύουν το κυκλοφορικό σύστημα και αρματώνουν χόνδρους και οστά με μια παράλληλη αντιφλεγμονώδη δράση.

Πέραν αυτών δημιουργούν μια χαλάρωση σε καταπονημένους μυς και τένοντες, έτσι ώστε οι επισκέπτες τους να απαλλάσσονται έστω και πρόσκαιρα σε μια ανακούφιση από τους δυσάρεστους πόνους.

Γεγονός είναι ότι αν θες να βασιστείς σε λουτροθεραπεία, θα πρέπει οι επισκέψεις σου σε ιαματικά λουτρά να είναι συχνές και όχι μια φορά των χρόνο για πέντε δέκα φορές ( συνεδρίες )

Πιθανολογώ ότι αυτό, σε ένα συνδυασμό με άλλα θεραπευτικά μέσα δημιουργούν αυτή την εικόνα εγκατάλειψης σήμερα.

Θέλοντας να επεκταθώ όχι μόνο για λόγους δεοντολογίας στο θέμα, σε προσεχής δημοσίευση μας, θα σας μεταφέρω τις απόψεις των ειδικότερων μιας και πιστεύω κατά βάθος ότι δεν είναι ανάξια λόγου θεραπευτικά μέσα.

Μάλιστα στην περίπτωση που υπάρχει μια παράλληλη χορήγηση του Γανοδερματος (Ganoderma Lucidum, ή  Reishi Gano,  ή Ling Shi ) το αποτέλεσμα των λουτροθεραπειών θα είναι θεαματικότερο, τόσο στο αποτέλεσμα, όσο και στην διάρκεια. 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα