Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Οι αλλεργίες της Άνοιξης!

 Όσα πρέπει να ξέρετε!

Γράφει η γιατρός Γιώτα Δημακά – Ειδική Αλλεργιολόγος
Δ/ντρια αλλεργιολγικού τμήματος του ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ

Την άνοιξη κυριαρχούν η αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα και το άσθμα .
Ένας στους 4 θα εμφανίσει κάποια αλλεργική πάθηση.
Η αναπνευστική αλλεργία τείνει τις τελευταίες δεκαετίες να προσλάβει μορφή επιδημίας κυρίως στις χώρες του δυτικού κόσμου ( η νόσος των πολιτισμένων ;;; ).

Για παράδειγμα έχουν παρατηρηθεί μεταβολές την τελευταία 25ετία στη Σκωτία ,στη συχνότητα του άσθματος από 4,1% στο 12%, της αλλεργικής ρινίτιδας από 3,2% σε 11,9%.

Τα συμπτώματα δυνατόν να εμφανιστούν:

1.      Από τα μάτια ( δακρύρροια, φαγούρα, ερυθρότητα, φωτοφοβία ),

2.      Από τη μύτη (καταρροή, μπούκωμα, φτερνίσματα, φαγούρα στη μύτη και στον ουρανίσκο ),

3.      Από τους πνεύμονες ( βήχας, { βράσιμο } στο στήθος, δύσπνοια ).

Κύρια αιτία της εποχιακής αλλεργίας είναι οι γύρεις διαφόρων δένδρων και άλλων φυτών.

Η γεωγραφική θέση και οι εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν σημαντικά την περίοδο και την ένταση των συμπτωμάτων στα ευαίσθητα άτομα. Από τα δένδρα η σπουδαιότερη αλλεργιογόνος γύρη για τον Ελλαδικό χώρο είναι της ελιάς, του κυπαρισσιού και λιγότερο της λεύκας, του πεύκου, της ιτιάς, του πλάτανου.

Από τα φυτά η γύρη από τα αγρωστώδη ( γρασίδια και δημητριακά ),της παριετάριας ( περδικάκι, κολιτσιδόχορτο, αγριοβασιλικός ) αλλά και του χηνοπόδιου ( λουβουδιά) , του πεντάνευρου ( αρνόγλωσσου).

Επίσης τα άτομα με ευαισθησία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης εμφανίζουν έξαρση των συμπτωμάτων τους την εποχή της άνοιξης, λόγω του πολλαπλασιασμού αυτών με μεγαλύτερους ρυθμούς.

Η διάγνωση γίνεται από τον Αλλεργιολόγο ιατρό μετά από λήψη ενός καλού ιστορικού, διενέργειας των αλλεργικών δερματικών δοκιμασιών ( tests ) και την αναζήτηση ειδικών αντισωμάτων στο αίμα (RAST).

Πρέπει να τονισθεί ότι οι δερματικές αλλεργικές δοκιμασίες είναι οι πιο αξιόπιστες ,οικονομικές, ασφαλείς και διεξάγονται σε όλες τις ηλικίες.

Η θεραπεία συνίσταται στο τετράπτυχο, αποφυγή, φαρμακοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ( εμβόλια ) και ενημέρωση-εκπαίδευση των ασθενών.

Η σύσταση προς τους ασθενείς με εαρινή αναπνευστική αλλεργία είναι όπως να έχουν κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού , του αυτοκινήτου, να αποφεύγουν τις κηπευτικές εργασίες ,να σκουπίζουν με ηλεκτρική σκούπα κλπ.

Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει πολλά αποτελεσματικά και χωρίς σημαντικές παρενέργειες φάρμακα τόσο προφυλακτικά όσο και ανακουφιστικά όπως τα νεώτερα αντιισταμινικά, τα αντιλευκοτριενικά, τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά και κορτικοειδή κ.α.

Η σωστή θεραπεία γίνεται όταν η αγωγή καθορίζεται από τον ειδικό γιατρό και ο ασθενής την ακολουθεί πιστά και όχι να γίνεται περιστασιακή, άτακτη και χωρίς επίβλεψη ,.

Η ειδική ανοσοθεραπεία με αλλεργικά εμβόλια αποτελεί τη μόνη αιτιολογική θεραπευτική αγωγή , πρέπει να εφαρμόζεται με όλες τις προδιαγραφές και μόνο από τον ειδικό Αλλεργιολόγο.

Η σωστή χρήση της ανοσοθεραπείας επηρεάζει σημαντικά την πορεία της αλλεργικής φλεγμονής, με όλα τα μακροπρόθεσμα ευεργετικά επακόλουθα.

Η ανοσοθεραπεία εφαρμόζεται από 50 και πλέον χρόνια ενώ διαρκώς βελτιώνεται ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερη.

Η κλασική ανοσοθεραπεία (χορήγηση του αλλεργικού εμβολίου με υποδόριες ενέσεις σε τακτά διαστήματα ) έχει δώσει θαυμάσια αποτελέσματα στην αλλεργική ρινίτιδα και στο εποχιακό αλλεργικό άσθμα, μειώνοντας τα συμπτώματα μέχρι και 80% στους περισσότερους ασθενείς.

Πολύ καλά αποτελέσματα έχει και υπογλώσσια ανοσοθεραπεία ,με αλλεργικά εμβόλια σε σταγόνες .

Ο ασθενής κάνει μόνος του την θεραπεία υπό την τακτική επίβλεψη του αλλεργιολόγου και σε ειδικές περιπτώσεις αποτελεί την απόλυτη ένδειξη.

Η ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή συνεργασία γιατρού και ασθενούς, την αντιμετώπιση των κρίσεων, την σωστή τήρηση της προληπτικής και φαρμακευτικής αγωγής.

 

πηγή: NawDoctor.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα