Ένα υπαρκτό μεγάλο πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από Εγκεφαλική Παράλυση πάσχουν περίπου
17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Αναλυτικά η πάθηση: Η Εγκεφαλική Παράλυση, { Cerebral Palsy } ή νόσος του Little, είναι πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος ( ΚΝΣ, που συμπεριλαμβάνει εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό και παρεγκεφαλίδα. ) και προέρχεται από μη εξελισσόμενη βλάβη αυτών.
Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο χειρουργό William Little το έτος 1860.
Ο ακριβής αγγλικός ορισμός της παθήσεως είναι:
«Cerebral palsy (CP) is an umbrella term encompassing a group of non-progressive, non-contagious condition that cause physical disability in human development».
Εκδηλώνεται με διάφορες κινητικές διαταραχές όπως σπαστικότιτα, αθέτωση, αταξία, δυσκαμψία, ατονία, η οποία ενίοτε αλλά όχι πάντα συνοδεύεται από διανοητική καθυστέρηση.
Αποτελεί σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα, λόγω της μεγάλης δυσκολίας αν όχι της αδυναμίας, στη θεραπεία αυτής της σοβαρής παθήσεως.
Ο κωδικός της παθήσεως στην διεθνή ταξινόμηση του ΠΟΫ είναι ICD-10, G80.
Στην έκδοση ICD-9 ήταν 343.
Τα αίτια της Εγκεφαλικής Παράλυσης ταξινομούνται ανάλογα με την περίοδο της βλάβης.
Η βλάβη τού ΚΝΣ, πού προκαλεί την Εγκεφαλική Παράλυση, μπορεί να γίνει:
- Αίτια κατά την ενδομήτριο ζωή: Τοξοπλάσμωση (Toxoplasmosis), Ερυθρά (Rubella), Λοίμωξη από Κυτταρομεγαλοϊό, ( CMV ), Έρπης ( Herpes ), Σύφιλη (Syphilis). Μνημοτεχνικός Κανών: «TORCHES». Υπολογίζεται ότι το 75% των περιστατικών εγκεφαλικής παραλύσεως οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την ενδομήτριο ζωή.
- Αίτια κατά τον τοκετό: Περιγεννητική ασφυξία, ανοξαιμία του εγκεφάλου, κλπ. Η ανοξία κατά τον τοκετό, είναι η συχνότερη αιτία Εγκεφαλικής Παράλυσης. Τα πρόωρα παιδιά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν Εγκεφαλική Παράλυση. Υπολογίζεται ότι το 5% των περιστατικών εγκεφαλικής παραλύσεως οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά τον τοκετό.
- Αίτια μετά τον τοκετό, και μέχρι την ωρίμανση του ΚΝΣ ( 2 με 3 ετών ): Πυρηνικός ίκτερος των νεογνών, Μηνιγγίτιδα Εγκεφαλίτιδα, Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κλπ. Υπολογίζεται ότι το 15% των περιστατικών εγκεφαλικής παραλύσεως οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την περίοδο 0 έως 3 ετών.
Η 6η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εγκεφαλική Παράλυση, με πρωτοβουλία ΜΚΟ που σχετίζονται με την νόσο.
Έχει ο σκοπό την αυτοεπιβεβαίωση των πασχόντων από εγκεφαλική παράλυση και την ενημέρωση της κοινωνίας και των θεσμών για τα προβλήματά τους.
Η Εγκεφαλική Παράλυση είναι ένα σύνολο αναπτυξιακών δυσλειτουργιών της κίνησης και της στάσης ενός ατόμου.
Οι δυσκολίες που συνοδεύουν την εγκεφαλική παράλυση κυμαίνονται από ήπιες έως και πολύ σοβαρές.
Οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόβλημα με την κίνηση, το λόγο, τη στάση του σώματος, την ισορροπία, την όραση, την ακοή, την αφή, τη σκέψη ή την επικοινωνία. Συνήθως όμως το γνωσιακό επίπεδο δεν επηρεάζεται.
Οι πάσχοντες από Εγκεφαλική Παράλυση μπορούν να επωφεληθούν από ειδικές τεχνικές φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και υδροθεραπείας μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης.
Τέλος υπάρχουν κλινικές αποδείξεις για την δράση πράσινων φαρμάκων που βοηθούν την ανάπτυξη νευρικών κυττάρων κύρια στις απολήξεις αυτών.
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός
Διαβάστε ακόμα:
Πηγή: Vikipedia.com. sansimera.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου