Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Το μυστικό της υγιεινής διατροφής


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ποιότητα αυτής, ή οι θερμίδες που λαμβάνουμε καθημερινά.
Επίσης και γιατί όχι ο τρόπος μαγειρικής 
που ακολουθούμε, ή οι συνδυασμοί των πρώτων υλών που θα κάνουμε σε κάθε μας γεύμα.
Ανεξάρτητα από τα προαναφερόμενα όμως, μεγίστη σημασία στην διατροφή μας παίζει και ο τρόπος που την λαμβάνουμε.
Άλλωστε είναι και το κύριο θέμα της σημερινής μας δημοσίευσης που το αναλύει για εμάς ο Dr. Λάμπρος Γερακούλιας M.D. [E.H.]

Αναλυτικά.
Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες και συνεχείς συστάσεις για το «σωστό» διαιτολόγιο που καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού, προάγοντας όχι μόνο τη σωματική υγεία αλλά και για την ψυχική ευεξία.
Όμως, από ότι φαίνεται δεν έχουμε καταφέρει τελικά να καταλάβουμε μερικές βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούμε.


Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρδιοπαθειών και υπέρτασης.
Τα λίπη των τροφών συσσωρεύονται στο εσωτερικό των αγγείων και δημιουργούν αθηρωματικές πλάκες, με επακόλουθα την απόφραξη των αγγείων και την επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.
Όμως, είναι ανάγκη να προσέχουμε όχι μόνο τι αλλά και πόσο συχνά τρώμε, καθώς τα συχνά μικρά γεύματα ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Η μελέτη των διατροφικών συνήθειων 14.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 45-75 ετών αποκάλυψε ότι τα επίπεδα χοληστερόλης ήταν περίπου 5% χαμηλότερα στα άτομα που έτρωγαν πέντε ή περισσότερα μικρά γεύματα την ημέρα, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν μόνο μία ή δύο φορές, ανεξάρτητα από το ποσό των θερμίδων που λάμβαναν. Το συμπέρασμα ήταν το ίδιο ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη η κατανάλωση αλκοόλ και ο βαθμός της σωματικής δραστηριότητας.

Η ελάττωση των επιπέδων χοληστερόλης μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά είναι συγκρίσιμη με αυτήν που επιτυγχάνεται όταν εφαρμόζεται ειδική ιατρική δίαιτα.

Παράλληλα, ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής σχετίζεται και με ελάττωση του κινδύνου να εμφανιστούν καρδιοπάθειες σε ποσοστό 10-20%.
Οι λόγοι που τα συχνά μικρά γεύματα βοηθούν στην ελάττωση των επιπέδων χοληστερόλης δεν είναι γνωστοί.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υποστηρίζουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός, ύστερα από ένα μεγάλο μεσοδιάστημα νηστείας, αντιδρά με ενίσχυση των «μηχανισμών» αποθήκευσης ενέργειας.
Η διαδικασία αυτή στην επιστημονική ορολογία καλείται λιπογέννεση και ουσιαστικά οδηγεί στη συσσώρευση λίπους.
Εάν, όμως, υπάρχουν μικρά μεσοδιαστήματα μεταξύ των γευμάτων, ο ρυθμός μεταβολισμού είναι πιο σταθερός και αποφεύγεται η αποθήκευση ενέργειας με τη μορφή λίπους.

Όλα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της μεγάλης σημασίας που έχει να προσπαθήσουμε να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα, και να αυξήσουμε την ποσότητα φρούτων και λαχανικών.

Πρωινό:
Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.
Οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονται άμεσα με την καλή σωματική υγεία και οι επιστήμονες προειδοποιούν σε κάθε ευκαιρία για τη σημασία των τακτικών γευμάτων και ιδίως του πρωινού.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Άμπερντην μελέτησαν τη σχέση του «πλούσιου», αλλά ανθυγιεινού πρωινού με την προσβολή από καρκίνο του οισοφάγου.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ναι μεν το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, ωστόσο θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές όπως τα δημητριακά και τα φρούτα και όχι τηγανητά και ζεστά τρόφιμα.
Το πρωινό «αγγλικού τύπου» και η κατανάλωση καυτών ροφημάτων, όπως το τσάι, φαίνεται ότι σχεδόν διπλασιάζουν τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του οισοφάγου και προδιαθέτουν την εμφάνιση και άλλων νοσημάτων, σε σύγκριση με το ελαφρύ, υγιεινό πρωινό και τα μετρίως ζεστά ροφήματα.

Το πρωινό είναι το γεύμα της ημέρας που πρέπει να σας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα και όχι να σας κάνει να αισθανθείτε δυσφορία και υπνηλία λόγω «βαρυστομαχιάς».

Ως εκ τούτου ένα υγιεινό πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει:
Δημητριακά, φρούτα, γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα και πρωτεΐνες.
Αν δεν προτιμήσετε κάποια πρωτεΐνη (τυρί, ζαμπόν κ.λπ.), μπορείτε κάλλιστα να προσθέσετε στο ψωμί σας μία κουταλιά μέλι ή μαρμελάδα, χωρίς πολύ ζάχαρη, και λίγο βούτυρο.
Συνδυάστε το πρωινό σας με ένα έως δύο φλιτζάνια ζεστό, αλλά όχι καυτό, καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη.
Αποφύγετε τις υπερβολές και σηκωθείτε από το τραπέζι όταν ακόμη νιώθετε το στομάχι σας ελαφρύ.

Ξυπνήστε λίγο νωρίτερα (ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά αρκούν) από την ώρα που συνηθίζατε έως τώρα έτσι ώστε να έχετε το χρόνο να απολαύσετε το πρωινό σας.
Το πρωινό δεν είναι το «γιορτινό» γεύμα των διακοπών ή του Σαββατοκύριακου.
Πρέπει να σας γίνει καθημερινή συνήθεια ή καλύτερα, καθημερινή απόλαυση !

Επίλογος:
Κάλιο αργά παρά ποτέ γενικότερα, μα και για την συγκεκριμένη πρόταση του κυρίου Γερακούλια περί πρωινού γεύματος.
Άλλωστε το βέβαιο είναι ότι όλοι μας αν δεν το κάνουμε μέχρι και σήμερα, το έχουμε ακούσει, ή ακόμα και το έχουμε δει σε ταινίες του σινεμά που η οικογένεια πριν φύγει για τον προορισμό του το κάθε μέλος παίρνουν όλοι μαζί ένα πλούσιο πρωινό.



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα