Τόσο
ταπεινό που δεν υπάρχει άλλο στον κόσμο, αλλά τόσο πλούσιο σε θρεπτικές αξίες
που δεν το πιάνουν άλλα που για να τα βάλεις στο τραπέζι σου χρειάζεσαι
δεκαπλάσια χρήματα.
Η
σαρδέλα είναι ένα ψάρι ιδιαίτερα θρεπτικό, πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα,
βιταμίνη D
και
Β 12.
Επίσης
πλούσια σε πρωτεΐνες, με πολύ μικρή έως ανύπαρκτη επιμόλυνση σε υδράργυρο.
Περιέχει
αρκετά μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης, η ποιότητα της οποίας όμως την κάνει μη
επιβλαβή στην χρόνια κατανάλωση.
Τα
ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν πολλά οφέλη στην καλή υγεία, καθώς προστατεύουν από
καρδιαγγειακά νοσήματα, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, την σωστή
ανάπτυξη και συμβάλουν στην μείωση του κινδύνου προσβολής από χρόνιες
ασθένειες, όπως αρθριτιδα κ.α.
Ας
την γνωρίσουμε όμως καλύτερα και από την επιστημονική της πλευρά.
Τα είδη του
γένους Sardina, κοινώς γνωστά ως σαρδέλες, είναι απ’ τα πιο διαδεδομένα
στο ευρύ κοινό εμπορεύσιμα είδη ψαριών και συναντώνται στις περισσότερες
θάλασσες.
Η Sardina
pilchardus είναι το είδος σαρδέλας που συναντάται στην Ευρώπη, με μεγάλη
συμβολή στην διατροφή και το εμπόριο.
Χαρακτηριστικά
της οικογένειας Clupeidae.
Η σαρδέλα
της Ευρώπης, το είδος Sardina pilchardus, ανήκει στην οικογένεια Clupeidae της
κλάσης Actinopterygii.
Τα
χαρακτηριστικά της οικογένειας ως προς την μορφολογία περιλαμβάνουν διάφορους
τύπους σχήματος του σώματος, από τορπιλοειδές ( σχεδόν κυκλική κάθετη τομή ) μέχρι αρκετά
συμπιεσμένο πλευρικά.
Τα είδη της
οικογένειας Clupeidae δεν φέρουν λέπια στο κεφάλι, ενώ στο υπόλοιπο σώμα τα
λέπια είναι κυκλοειδή.
Κάποια είδη
φέρουν κοιλιακές φολίδες.
Η πλευρική
γραμμή είναι σύντομη και σε κάποια είδη σταματάει λίγα λέπια μετά το τελευταίο
όριο της κεφαλής.
Σε ορισμένα
είδη, δε, απουσιάζει πλήρως.
Τα δόντια
είναι ιδιαίτερα μικρά και βρίσκονται στις σιαγόνες.
Φέρουν ένα
ραχιαίο πτερύγιο μικρού μήκους και τοποθετημένο προς το κέντρο του σώματος.
Τα κοιλιακά
πτερύγια βρίσκονται κοντά στην βάση του ραχιαίου, και οι ακτίνες όλων των
πτερυγίων είναι μαλακές.
Κάποια είδη
δεν έχουν ραχιαίο και κοιλιακά πτερύγια.
Είναι είδη
παράκτια που ζουν σε κοπάδια, τόσο σε θαλασσινά όσο και γλυκά νερά.
Κάποια είδη
είναι ανάδρομα, δηλαδή μεταναστεύουν από το θαλάσσιο περιβάλλον στα εσωτερικά
ύδατα.
Εμπορική αξία - Αλιεία
Η σαρδέλα
της Ευρώπης, Sardina pilchardus, είναι είδος με μεγάλη εμπορική αξία. Παρότι
έχει παρουσιάσει πολλές διακυμάνσεις στην πυκνότητα του πληθυσμού στο παρελθόν,
προς το παρόν δεν διατρέχει κίνδυνο
και μάλιστα ο πληθυσμός αυξάνεται σε αριθμό. Στην Ελλάδα η δυναμική του
ιχθυοπληθυσμού της σαρδέλας σε συνάρτηση με την αλιεία είναι αρκετά δύσκολο να
προβλεφθεί, λόγω της μεγάλης επίδρασης που έχουν πάνω στο είδος οι διάφορες
ετήσιες μεταβολές, τόσο σε ωκεανογραφικό, όσο και βιολογικό επίπεδο.
Επιπρόσθετα, διάφοροι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες αποτελούν κυρίαρχο μοχλό
που ρυθμίζει τις συνθήκες αλιείας.
Αξία ως
τρόφιμο.
Είναι
αντικείμενο εμπορίας σε διάφορες μορφές, όπως νωπό, κατεψυγμένο,
κονσερβοποιημένο, αποξηραμένο, παστό και καπνιστό και έχει μεγάλη ποικιλία στο
μαγείρεμα.
Γιώργος
Ερισιάνος Κυριακού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου