Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Μορφές φαρμάκων & φυσικών Ιαμάτων.

 

Αρχικά θα πρέπει να κάνουμε γνωστό ότι τα φάρμακα ανεξαρτήτου μορφής, ως μονάδα μέτρησης της δραστικής τους ουσίας κατά κανόνα έχουν τα mg ( Μίνι γκραμ ). Το ίδιο ισχύει και τα θεραπευτικά ιάματα Ganoderma, Cordyceps, Lions Mane, Spiroulina. Φορές ενδέχεται και μόνο για τις βιταμίνες εκτός από τα mg μπορεί να συναντήσουμε και ως μονάδα μέτρησης τις διεθνής μονάδες. ( IU )  Ακόμα και στα σιρόπια θα συναντήσετε την ένδειξη τόσα mg ανά ml .

  1. Ταμπλέτες { Tab }

Είναι η πλέον γνωστή μορφή φαρμάκων και  συνήθως τώρα είναι επικαλυμμένες με μια μεμβράνη για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επικόλλησης στον οισοφάγο κατά την κατάποση αφενός και αφετέρου για να υπάρξει συγκάλυψη της γεύσης που συχνά είναι δυσάρεστη.

Πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούν την μορφή αυτή έχουν χαραγμένες τις υποδιαιρέσεις τους, ( ½ και ¼ ) προκειμένου ο θεράποντας ιατρός να έχει λύση σε λιγότερα mg δραστικής ουσίας.

Επίσης υπάρχει και η εντεροδιαλυτή επικάλυψη όταν θέλουμε η δραστική ουσία να μην διαλάθει στο στομάχι.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα υπογλώσσια χάπια άμεσης δράσης. Είναι δισκία, ή ταμπλέτες, ή χάπια κατά την εκλαϊκευμένη διάλεκτο που ο ασθενής τα βάζει κάτω από την γλώσσα του όπου με το σάλιο διαλύονται και μπαίνει η δραστική τους ουσία ταχύτατα στο αίμα.

Τέλος σε μορφή ταμπλέτας υπάρχουν και τα θεραπευτικά ιάματα Lions Mane & Spiroulina.


  1. Κάψουλες. { Caps }

Η κάψουλες δίνουν την δυνατότητα ευκολότερης κατάποσης αφενός αλλά και το κυριότερο να υπάρχουν εκείνες που διαλύονται στο έντερο.

Ένας κύριος λόγος επίσης που χρησιμοποιείτε κάψουλα είναι ο όγκος της δραστικής ουσίας όπου αν γινόταν σε μορφή ταμπλέτας ή θα ήταν μεγάλη, ή η διάλυση της στο στομάχι, ή το έντερο δεν θα ήταν εύκολη όταν θα συμπιεζόταν, όποτε προτιμάται η σκόνη.

Σε αυτή την μορφή θα συναντήσουμε και το Ganoderma Lucidum και στις δυο του κατηγορίες, 90 ημερών Reichi Gano και 18 ημερών Ganocelium,  καθως επισης και  το Cordyceps.

  1. Σιρόπια { Syrup }

Επίσης μια διαδεδομένη μορφή φαρμάκων είναι τα σιρόπια. Συνήθως τα χρησιμοποιούμε σε παιδικές ηλικίες, αλλά και στην μεγάλη ομάδα των αντιβηχικών.

Θεωρείται μια άμεσης δράσης μορφής φαρμάκων με δεδομένο ότι η δραστική τους ουσία έχει την δυνατότητα να μπει στην κυκλοφορία του αίματος από τα πρώτα κιόλας λεπτά της λήψης.

Σε μορφή σιροπιού υπάρχουν και πολλά υπακτικά.

  1. Υπόθετα { Sup }

Τα υπόθετα έχουν άμεση δράση και αυτά με βασικότερο πλεονέκτημα ότι δεν επιβαρύνουν το στομάχι, κύρια φάρμακα όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη που κατηγορούνται για αυτό. Υπόθετα εκτός από την προαναφερόμενη κατηγορία υπάρχουν και σε αντιβίωση, αντιπυρετικά, σπασμολυτικά, κατά των αιμορροΐδων και τέλος υπάρχουν και τα κολπικά για γυναίκες.

  1. Σκόνη { Pow }

Διπλή είναι η χρήση της μορφής αυτής. Συνηθέστερη είναι η τοπική, αλλά την χρησιμοποιούμε και σε άτομα που έχουν πρόβλημα κατάποσης.

Σε αυτήν την μορφή υπάρχει και το Ganoderma Lucidum και στις δυο του κατηγορίες, 90 ημερών Reichi Gano και 18 ημερών Ganocelium,

  1. Ενέσιμα. { Inc }

Άμεσης δράσης μορφή είτε σε ενδομυϊκή χρήση, είτε σε ενδοφλέβια. Πολλές είναι οι δραστικές ουσίες αυτής της μορφής και μάλιστα σε νοσοκομειακή περίθαλψη δίνουν την άμεση λύση τους παράλληλα με τον γνωστό ορό.

  1. Κρέμες. { Cream }

Υδατοδιαλυτή μορφή για εξωτερική εφαρμογή ( τοπική ) πολλών δραστικών ουσιών.

  1. Αλοιφές. { Ointment }

Λιποδιαλυτή μορφή για εξωτερική χρήση εκεί που θέλουμε να παραμείνει η δραστική ουσία επί μεγάλο χρονικό διάστημα.

  1. Διαλύματα. { Solution }

Ή Lotion. Συνήθως η χρήση τους είναι εξωτερική, τοπική και χρησιμοποιούνται για δερματοπάθειες, ή στο τριχωτό της κεφαλής.  Υπάρχουν και τα γνωστότερα στοματικά διαλύματα, όπως και τα κολπικά.

  1. Σπρέι { Spry }

Επίσης διαδεδομένη μορφή είτε τα εισπνεόμενα που δίνουν άμεση ανακούφιση σε λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού αλλά και των πνευμόνων, είτε τα τοπικής χρήσης κύρια σε τραύματα, ή εγκαύματα.

 

Τέλος, υπάρχουν και μερικές ακόμα μορφές φαρμάκων ποιο ειδικευμένες όπου χρησιμοποιούνται σπανιότερα.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα