Μετά τις θρεπτικές ουσίες που αναφερθήκαμε, εξίσου απαραίτητες ουσίες
για την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού, είναι τα διαφορά
ανόργανα άλατα, τα οποία επίσης περιέχονται στις τροφές και το νερό.
Όταν τα άλατα αυτά λείπουν εν μέρη, από τον οργανισμό, δημιουργούνται
σοβαρές ανωμαλίες στις διάφορες
λειτουργίες, με αποτέλεσμα πολλές φορές την εμφάνιση ποικίλων ασθενειών.
Τα χημικά στοιχεία που σχηματίζουν τα ανόργανα άλατα του οργανισμού
είναι τα εξής.
- Ασβέστιο και φώσφορος.
Το ασβέστιο επί πλέον, είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος.
Καλές πηγές ασβεστίου και φωσφόρου αποτελούν για τον οργανισμό το γάλα,
το τυρί, τα όσπρια, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και γενικά τα
λαχανικά, τα ψάρια και το κρέας.
- Σίδηρος.
Είναι απαραίτητο συστατικό της αιμοσφαιρίνης που περιέχουν τα ερυθρά
αιμοσφαίρια του αίματος.
{ Η αιμοσφαιρίνη είναι η ουσία
που παίρνει το οξυγόνο από τον αέρα με την αναπνοή και μεταφέρει από
τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς του σώματος ( και κύτταρα ) }
Καλές πηγές σιδήρου είναι το γάλα, τα αυγά, το συκώτι και άλλα εντόσθια,
το κρέας, τα αλλαντικά, τα οστρακοειδή, και τα όσπρια, το σπανάκι, το λάχανο,
το κάρδαμο, τα βατόμουρα και τα σύκα, οι ξηροί καρποί, σοκολάτα και το κακάο.
- Ιώδιο.
Χωρίς ιώδιο, ο αδένα αυτός δεν μπορεί να παράγει την ορμόνη του. ( Θυροξίνη )
Καλές πηγές ιωδίου είναι τα ψάρια και ιδιαίτερα ο μπακαλιάρος, ο σολομός
τα καβούρια, ο αστακός, τα οστρακοειδή, τα πράσινα λαχανικά, οι πατάτες και τα
καρότα.
- Χλωριούχο Νάτριο.
Είναι απαραίτητο γιατί υπάρχει σε σημαντική αναλογία στο αίμα και στο
οξωκυτταρικό υγρό των οστών, όπου ρυθμίζει σοβαρότατες λειτουργίες του
οργανισμού.
Το αλάτι εκτός των άνω αναφερομένων είναι η ουσία που συγκρατεί το
απαραίτητο νερό στον οργανισμό.
Τέλος είναι απαραίτητη υλη για την παράγωγη του υδροχλωρικού οξέως του
γαστρικού υγρού που ρυθμίζει την πέψη των λευκωμάτων.
Αποτελεί το κυρτότερο καρύκευμα των περισσοτέρων φαγητών.
- Κάλιο.
Βρίσκεται στο αίμα και το εξωκυτταρικό υγρό των ιστών.
Το κάλιο έχει ανταγωνιστική ενέργεια προς το χλωριούχο νάτριο. Το κάλιο
έχει σχέση με την λειτουργία των μυών και την ανταλλαγή των υδατανθράκων.
Τα τρόφιμα που περιέχουν κάλιο, είναι τα λαχανικά, οι πατάτες, τα
όσπρια, το τσάι, ο καφές, το ψωμί, τα ψάρια, και τα φρούτα. ( Μπανάνες - πορτοκάλια )
- Θειο.
- Μαγνήσιο.
Υπάρχει σε αφθονία στους φλοιούς των δημητριακών, στα φρούτα και τα
πράσινα λαχανικά και χόρτα.
- Ψευδάργυρος.
Ακόμα εμποδίζει σε ένα βαθμό την πτώση του σακχάρου του αίματος που
προκαλεί η ινσουλίνη.
Οι συνηθισμένες τροφές είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα φρούτα, τα
όσπρια, τα λαχανικά, το γάλα και το κρέας.
- Νικέλιο.
- Μαγγάνιο.
- Φθόριο.
Υπάρχει σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα και ιδιαίτερα στα φύλα του τσαγιού.
- Χαλκός.
Ο οργανισμός βρίσκει εύκολα τον
χαλκό που χρειάζεται από όλες τις τροφές και ιδιαίτερα από το κρέας και τα
εντόσθια.
- Αλουμίνιο.
Η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει πολυνευρίτιδα.
Οι καθημερινές τροφές εξασφαλίζουν εύκολα την απαιτούμενη ποσότητα για
τον οργανισμό.
- Βόριο.
- Κοβάλτιο.
Το κοβάλτιο προλαβαίνει την αναιμία.
Τελειώνοντας το κεφάλαιο για τα ανόργανα άλατα, πρέπει να τονισθεί ότι η
είσοδος τους στον οργανισμό δεν εξαρτιέται μόνο από την περιεκτικότητα των
τροφών, αλλά και από τον βαθμό ( δυνατότητα ) της πέψης στο στομάχι και το
έντερο.
Μαρία Σερέτη
Ακτινολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου