Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Ιοί, Βακτήρια, Μύκητες. Πάντα θα είναι πιο ανθεκτικοί και από την ισχυρότερη αντιβίωση που θα υπάρχει

Με λόγια απλά, οι ιώσεις και οι λοιμώξεις. 
Αυτή θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου έως το 2050 προβλέπουν ρεαλιστικά Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και σήμερα βιώνουμε παγκόσμια στον προθάλαμο του προβλήματος.
Σήμερα ο Νέος Κορονοϊός, αύριο ποιος ? 

Το καμπανάκι του κινδύνου για την υπερβολική χρίση αντιβιοτικών έχει σημάνει προ πολλού, αλλά τελικά μοιάζει με εκείνο το γνωμικό που λέει, στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.
Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ ξεκάθαρα έχει αναφέρει πως 70.000 άνθρωποι ετησίως στην Ελλάδα, μπορεί να πεθάνουν λόγω μικροβίων πιο ανθεκτικών στα αντιβιοτικά της εποχής εκείνης.

Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια.
Η Ιταλία και η Ελλάδα προβλέπεται από τον ΟΟΣΑ ότι θα είναι οι χώρες με τον υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω των ανθεκτικών βακτηρίων.
Ήδη εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των λοιμώξεων που εμφανίζουν μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίσταση στα αντιβιοτικά, προσεγγίζει το 38%, ( Εμφανίζοντας αύξηση περίπου 7% μεταξύ 2005-2015) ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά άλλο σχεδόν 3% έως το 2030.
Εδώ ασφαλώς δεν είχε προβλεφτεί ο Covid-19
Το ποσοστό αυτό είναι περίπου επταπλάσιο σε σχέση με άλλες χώρες, ( Ολλανδία, Νορβηγία κ.α. ) όπου εκεί δεν είχαν ακολουθήσει τους δρόμους της πατρίδας μας σε σχέση της λήψης αντιβιοτικών για ψήλου πήδημα.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, όπως ο περιορισμός στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και ο τακτικός και σωστός καθαρισμός των χεριών, η Ελλάδα μπορεί να σώσει 1.207 ζωές ετησίως τα άμεσα επόμενα χρόνια.
Αν δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι και συνάμα εφαρμόσουμε, την εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση στην χρήση αντιβιοτικών και την προστασία μας με την ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και χρήση φυσικών αντιβιοτικών, αντισηπτικών που δεν δημιουργούν ανθεκτικά στελέχη, τότε ο ΟΑΑΣΑ υπολογίζει ότι περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως μπορεί να πεθάνουν σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία μεταξύ 2015-2050.
Η μεγαλύτερη θνησιμότητα προβλέπεται να υπάρξει στην Ιταλία ( 18 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους ετησίως ) και έπεται δεύτερη η Ελλάδα. ( Σχεδόν 15 θάνατοι/100.000 άτομα κάθε χρόνο)

Εδώ θα παρατηρήσουμε το εξής.

Σε ότι αφορά την Ιταλία ο ΟΑΑΣΑ επιβεβαιώθηκε στο ακέραιο με την πανδημία του νέου κορονοϊου, όμως για την Ελλάδα δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο τουλάχιστον επί του παρόντος.
Σχετικά με τις αντιβιώσεις δεν είναι μόνο η χρήση τους στα νοσοκομεία που στο τέλος, τέλος έχει τους αντικειμενικούς λογούς της εφαρμογής τους, είναι η ιδιωτική συνταγογράφιση που πολλές φορές αγγίζει την υπερβολή, αλλά κυρίως η αυθαίρετη αγορά και χρήση αντιβιοτικών από όλους.
Έτσι κατηγορηματικά προβλέπεται ότι το 2050 η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως θα είναι η ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων λόγω υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών επισήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε παρέμβασή του στο 19o PHARMA point, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να ληφθούν εγκαίρως μέτρα.
Επίσης, ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αντιληφθούμε ότι "δημόσιο" δεν είναι μόνο το κρατικό, αλλά και οι υπηρεσίες από χιλιάδες ιδιώτες παρόχους, γιατρούς και φαρμακοποιούς, που προσφέρουν δημόσιες υπηρεσίες μέσα από τις ιδιωτικές δομές τους.
Προφανώς η τελευταία αυτή αναφορά του κυρίου Εξαδάκτυλου έγινε για την εσφαλμένη από αρκετούς εντύπωση ότι κατάχρηση αντιβιοτικών γίνεται μόνο στα νοσοκομεία.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που για ένα απλό κρυολόγημα του παιδιού τους καταφεύγουν στην χρήση αντιβίωσης, ή ακόμα και αυτοί που την λαμβάνουν ακόμα και για τον πονόδοντο.
Τέλος στα δραστικά μέτρα που απαιτούνται, δεν είναι μόνο η αυστηρότερη επιτήρηση σε όσους συνταγογραφούν αντιβιοτικά, αλλά και η εμπέδωση από όλους μας ότι είναι προτιμότερο να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας με άσκηση, καλή διατροφή και φυσικά βιολογικά συμπληρώματα διατροφής και να αναγνωρίσουμε τα όπλα της φύσης όπως είναι η Πρόπολη, το Colostrum, το Ganoderma Lucidum, τα A.F.A. κ.α.
Αντιβίωση θα μας δώσει μόνο ο γιατρός και μάλιστα μόνο για σοβαρότατη αιτία.

Το θέμα είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι:

I. Τηρούμε αυστηρά τους κανόνες ατομικής υγιεινής. ( Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, αερίζουμε τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός ή ασθενής, αποφεύγουμε επαφές με ομάδες υψηλού κινδύνου κτλ )

II. Αντιβίωση συνιστά και μάλιστα εξατομικευμένα ΜΟΝΟ ο οικογενειακός γιατρός.

III. Δεν επαναλαμβάνουμε μια προσωπική συνταγή αντιβίωσης οικογενειακού γιατρού σε άλλα μέλη του οικογενειακού ή φιλικού μας περίγυρου.

IV. Μαθαίνουμε να ζούμε με φυσικά αντιβιοτικά και κύρια σπουδάζουμε την πρόπολη που πραγματικά είναι θαυματουργή.

V. Τέλος θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι δεν μας καλύπτει μόνο αν εμείς δεν έχουμε πάρει αντιβίωση. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε και στους άλλους να μην κάνουν άσκοπη χρίση αυτής.

Θέλω να πιστεύω ότι τα χρόνια που για ψήλου πήδημα κάναμε χρήση αντιβίωσης έχουν παρέλθει τελεσίδικα για όλους.
Μόνο κάπως έτσι, ίσως κάποια στιγμή αντιστρέψουμε τους δείκτες.


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα