Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Διατροφή. Ας ξεκαθαρίσομε εάν ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω των τροφίμων που καταναλώνουμε

Στην μετά Κορονοϊού εποχή που θεωρητικά περνάμε και πιθανά μιας νέας επέλασης του, ο κάθε τρομολάγνος και μη, άσχετος φορές ή και σχετικός προσπαθεί να επηρεάσει αρνητικά τους αναγνώστες του για τους κινδύνους μετάδοσης του σε παρόντα 
και μελλοντικό χρόνο.
Ακόμα μια φορά συνιστώ ψυχραιμία και πέρα από τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μην επηρεάζεστε από υστερόβουλες Κασσάνδρες με τίποτα.
Το ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας επιμελώς έπρεπε, πρέπει και θα πρέπει να το κάνουμε ως καθημερινή μας συνήθεια με ή χωρίς Covid-19.
Το ότι έπρεπε, πρέπει και θα πρέπει να πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε επίσης.
Πιο είναι λοιπών το θέμα των όσων επικοινωνούν ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από τα τρόφιμα ?
Δεν έχουν ακούσει ποτέ για τα μέτρα ασφάλειας παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων, ακόμα και φρέσκων προϊόντων κρέατος ?
Δεν ξέρουν έστω, ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει κάποια συγκεκριμένη διάρκεια ζωής σε αδρανείς επιφάνειες ?

Τελικά ποιος είναι ο σκοπός τους ?

Θέλουν μια κοινωνία τρομαγμένη που εν δυνάμει να κοιταζόμαστε όλοι με καχυποψία και από την άλλη να αισθανόμαστε ταυτόχρονα μελλοθάνατοι ?

Διευκρινίσεις για το τι πραγματικά ισχύει αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων στην εποχή του κορονοϊού δίνει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής Αντώνης Ζαμπέλας, απαντώντας σε ερωτήματα που του έθεσε η TÜV HELLAS (TÜV NORD).
Σημειώνεται ότι ο φορέας πιστοποίησης συνεργάζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με τον ΕΦΕΤ και μεταξύ άλλων τον έχει πιστοποιήσει για το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας με βάση το πρότυπο ISO 9001:2015.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της TÜV HELLAS, τα τρόφιμα με τα έως τώρα δεδομένα δεν μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 και επομένως δεν είναι αιτίες μόλυνσης του ανθρώπου. Επομένως τα μέτρα ασφάλειας αφορούν στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης της νόσου από άτομο σε άτομο και όχι από το τρόφιμο στον άνθρωπο, ξεκαθαρίζει ο κ. Ζαμπέλας.

Απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί ο κορονοϊός μπορεί να μεταφερθεί μέσω των τροφίμων αναφέρει πως έως σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μετάδοση ιών που προκαλούν ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος μέσω των τροφίμων ή μέσω της συσκευασίας τροφίμων.

Οι κορονοϊοί δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν στα τρόφιμα.
Χρειάζονται ως ξενιστή ένα ζώο ή άνθρωπο για να πολλαπλασιαστούν.
Έτσι, όπως εξηγεί, η «κοινωνική αποστασιοποίηση» αποτελεί την κύρια στρατηγική για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορονοϊού και πρέπει να ακολουθείται από τους καταναλωτές και κατά την αγορά τροφίμων σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων ή ανοιχτές αγορές.
Με άλλα λόγια, η τήρηση της αναγκαίας φυσικής απόστασης εντός και εκτός καταστημάτων αποτελεί βασικό τρόπο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού.

Τονίζει παράλληλα πως η παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ διέπεται ήδη από αυστηρούς κανόνες υγιεινής, η εφαρμογή των οποίων είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και υπόκειται σε επίσημους ελέγχους.

Τέλος, δεν κρύβει το φόβο του για μια ενδεχόμενη διατροφική κρίση, με δεδομένο ότι το κλείσιμο των συνόρων, οι καραντίνες, οι διαταραχές της αγοράς, της εφοδιαστικής αλυσίδας και του εμπορίου καθώς και η αναμενόμενη οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση των ανθρώπων, ειδικά ευάλωτων κοινοτήτων σε χώρες που πλήττονται σκληρά από τον ιό ή αντιμετωπίζουν ήδη επισιτιστική ανασφάλεια σε επαρκή, ποικίλα και υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα.

Επίλογος:
Ασφαλώς και στο εξής θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όχι μόνο για τον κορονοϊό που πάνω κάτω σήμερα ξέρουμε περί τίνος πρόκειται, αλλά και για τους επόμενους ιούς που θα έρθουν.
Σχολαστική καθαριότητα ατομικής υγιεινής, διατήρηση του ανοσοποιητικού σε υψηλό επίπεδο και πάντα με φυσικούς τρόπους και τέλος ιδιαίτερη προστασία σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.





Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα