Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Προστασία από τον Covid-19. Μάσκες, αντισηπτικά και διάφανα διαχωριστικά πετάματα


Μπαίνοντας στην περίοδο της κανονικότητας 
και ουσιαστικής κατάργησης της καραντίνας, φρόντισαν για μια ακόμα φορά αρμόδιοι 
και πάσης φύσεως αναρμόδιοι να μπερδέψουν 
τον κόσμο για τον τρόπο προστασίας του. 

Μόνο ο φερετζές δεν μας είπαν ότι καλύπτει, γυναίκες, άνδρες από τον κορονοϊό και μέχρι που μας παρουσιάσουν ως κατάλληλα 
τα διαχωριστικά πετάζματα του ανθυγιεινού 
από κάθε άποψη πλέξιγκλας. ( Plexiglass )

Επιτέλους ας σοβαρευτούν όλοι και ας δείξουν μιας και αποκλείεται να μην ξέρουν, τον σωστό δρόμο σε όσους δεν είχαν και έχουν σχετική ενασχόληση με την προστασία της υγείας.
Πότε πρέπει τελικά να φοράμε μάσκα, ποια μάσκα μας προστατεύει, πότε χρησιμοποιούμε γάντια και αντισηπτικό, τέλος ποια διαχωριστικά πετάματα μας προστατεύουν ?
Λογικά ερωτηματικά από τους περισσότερους που σήμερα θα κάνουμε την απόπειρα τουλάχιστον της πιο αποτελεσματικής προσέγγισης.




Ας τα πάρουμε από την αρχή. 
Μάσκα:
Σαφώς και είναι απαραίτητη σε όλους που θα κινηθούν σε κοινόχρηστους χώρους, κύρια σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Η χρίση της μάσκας γίνεται αποκλειστικά για την κάλυψη μύτης και στόματος συγχρόνως και δεν είναι σωστό να την πιάνουμε στην μεγάλη επιφάνια της με τα χέρια παρά μόνο από τα λάστιχα στήριξης.
Τέλος αν είναι πολλαπλής χρίσης, ( Θα τις αναλύσουμε στην συνέχεια. ) αποθηκεύεται σε καθαρή επιφάνεια η πλαστική θήκη. ( Σακούλα μιας χρίσης κατάλληλης για τρόφιμα )

Τα ειδή μιας κατάλληλης μάσκας.

Η συμπαθέστατη και ταλαντούχα ηθοποιός Βίκυ που έκανε το παλιό βιολετί μπλουζάκι της μάσκα με δυο παλιό-λάστιχα, τα μόνα που έχουν να κερδίσουν αυτοί που την ακλούθησαν είναι το αίσθημα της ασφυξίας, πνιγμού με το τόσο ύφασμα στις αναπνευστικές τους οδούς, αφόρητη ζέστη και τέλος ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
Προσωπικά πιστεύω ότι το μόνο που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη διαφήμιση του υπουργείου υγείας είναι η παραπλάνηση του καταναλωτή για το μηδενικό της κόστος.
Πραγματική προστασία προσφέρουν μόνο η απλές πιστοποιημένες χειρουργικές μάσκες μιας συγκεκριμένης μικρής χρονικής διάρκειας, ( Μιας, ή το πολύ δυο ωρών ) ή αυτές που έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, ( Περίπου 15 ωρών ) όπου σαφώς αν φυλάσσονται με τον τρόπο που προανέφερα.
Τώρα σχετικά με αυτές της υφασμάτινες που τις προμηθευόμαστε ακόμα και από τα περίπτερα, μπορει ναι μεν να πλένονται όπως και αναφέρουν άλλωστε στους 60’ βαθμούς και να σιδερώνονται για να τις ξανά χρησιμοποιήσουμε, αλλά κανείς δεν αναφέρει σκόπιμα ότι την χρησιμοποιούμε εφάπαξ για μια δυο ώρες και την πάμε για πλύσιμο.
Είναι τραγικό λάθος να νομίζουμε ότι μπορούμε να την φοράμε όλη την εβδομάδα, να την αποθηκεύουμε στην τσέπη ή την τσάντα μας και το Σαββατοκύριακο να την πλένουμε στο πλυντήριο.
Το μόνο που θα έχουμε πετύχει με αυτόν τον τρόπο είναι να έχουμε δημιουργήσει μια υγειονομική βόμβα για τους εαυτούς μας που αργά ή γρήγορα θα εισπράξουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματα της.

Γάντια και αντισηπτικά.
Αναφερόμενος στον συγκεκριμένο ιό ( Covid-19 ) θα σας θυμίσω ότι η σύνθεση του είναι λιπαρή και σε αυτή οφείλει την μεγάλη διάρκεια ζωής του σε διάφορες αδρανείς επιφάνειες. ( Ύφασμα, μέταλλο, χαρτί, πλαστικό κτλ και πέρα της εύρεσης του αιρούμενος στην ατμόσφαιρα )

Συνεπώς, ναι τα γάντια θα μπορούσαν να επιτελέσουν έργο προστασίας επίσης συγκεκριμένης μικρής χρονικής διάρκειας.
Αυτό όμως που μας προστατεύει πραγματικά είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών με αφρίζων κοινό σαπούνι και ενδιάμεσα τα διάφορα αντισηπτικά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη ακόμα και όταν βρισκόμαστε για ώρες στον ίδιο χώρο.

Σε ότι αφορά τα διάφορα αντικείμενα, συσκευασίες, τρόφιμα που εισάγουμε στο σπίτι μας και που δεν παρέχουν την δυνατότητα πλυσίματος καλό θα είναι η αποθήκευση τους να διαρκέσει αρκετές ή καλύτερα πολλές ώρες πριν την χρίση τους.

Αποστάσεις και διαχωριστικά προστατευτικά πετάζματα.
Για τις αποστάσεις νομίζω πως είναι κατανοητό γιατί πρέπει να τηρούνται.
Ο Κορονοϊός έχει την δυνατότητα να αιωρείται σε μορφή μικρών σταγονιδίων στην ατμόσφαιρα.
Τι γίνεται όμως με τα διαχωριστικά πετάζματα που μπήκαν για τα καλά στην ζωή μας.
Συμπαθέστατος ο κύριος με το κομμωτήριο στην Θεσσαλονίκη που διαφήμιζε τα μέτρα προστασίας στην επιχείρηση του με τα διαχωριστικά από Plexiglass, αλλά πώς να το κάνουμε αγαπητέ, έχεις κάνει μια τρύπα στο νερό με χειρότερο να εκθέτεις τους πελάτες, τους υπαλλήλους και τον εαυτό σου σε μέγα κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.
Τα διαχωριστικά προστασίας ειδικότερα για την υγεία, παγκοσμίως έχουν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές και αυτές τελικά με νομοθεσίες επί γονάτου μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αλλάξουν.


Συγκεκριμένα:
  1. Θα πρέπει η επιφάνεια τους να είναι στιλπνή.
  2. Η επιφάνεια τους να επιδέχεται ισχυρά αντισηπτικά, καθαριστικά χωρίς να αλλοιώνεται.
  3. Να μην χαράζεται και να μην δημιουργούνται πόροι με κανένα τρόπο.
  4. Να είναι άφλεκτα.
  5. Να μην δημιουργούν στατικό ηλεκτρισμό.
  6. Να είναι άθραυστα σε κρούσεις και αν αυτό συμβεί από ατύχημα ή δολιοφθορά να θρυμματίζονται σε μικρά κομμάτια ( Ρύζι ) προκειμένου να αποφευχθούν σοβαροί τραυματισμοί.
Τυχαία, όλες οι υγειονομικές μονάδες 
( ΜΕΘ, Εργαστήρια κτλ ) καθώς και κισσέ δημόσιων υπηρεσιών ( Τράπεζες, δημόσια ταμεία κτλ ) δεν επιλέγουν μόνο ειδικά επεξεργασμένα προστατευτικά ύαλο-πετάζματα. 
( Υαλοπίνακες )

Τι από όλα αυτά μπορεί να προσφέρει το Plexiglass ?
Πραγματικά τίποτα και αντίθετα μάλιστα μπορεί και αυτό να αποτελέσει μια καλή εστία μετάδοσης του Covid-19.

Επίλογος:
Προσωπικά αυτά θα ήθελα να ακούσω από τους αρμοδίους που κάθε απόγευμα περιορίζονται μόνο στο να μας αναφέρουν για θανόντες και διασολινομένους.
Προσωπικά και με σαφήνεια θα ήθελα αυτά να αναφέρονται από τα αρμόδια υπουργία και όχι να διαφημίζουν μάσκες από παλιά μπλουζάκια και τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δεν τήρησαν τις αποστάσεις.
Ο καθένας μας ας πάρει την ευθύνη των επιλογών του και ας έχουμε όλοι έστω και στην άκρη του μυαλού μας ότι με ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα θα δώσουμε και στον οργανισμό μας την ευκαιρία να βρει τα αντισώματα αντιμετώπισης κάθε ίωσης, λοίμωξης.





Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

Κορονοϊός. Συνιστώ ανεπιφύλακτα ψυχραιμία  &  Κορονοϊός: ΕΟΦ Προσοχή σε σκευάσματα που δήθεν προστατεύουν από τον ιό  &  Ιοί, Βακτήρια, Μύκητες. Πάντα θα είναι πιο ανθεκτικοί και από την ισχυρότερη αντιβίωση που θα υπάρχει  &  Γρίπη. Πως έτσι απλά τα ΜΜΕ τρομοκρατούν τον κόσμο  &  Εποχική γρίπη ή κρυολόγημα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα