Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιοδοντολογίας 2020


Μια συχνή πάθηση των ουλών με πολλές δυσάρεστες συνέπειες όχι μόνο στην στοματική κοιλότητα, αλλά και επιβαρύνοντας ακόμα και τους νεφρούς.

Ατυχώς στην Ελλάδα ο συχνός οδοντιατρικός έλεγχος δεν είναι στην συνείδηση των περισσοτέρων και πολλοί εξ’ αυτών περιορίζονται στην λεύκανση των δοντιών και μόνο.

Αυτό έχει σαν συνέπεια μόνο σε προχωρημένα στάδια θα καταλήξουν οι περισσότεροι σε οδοντιατρείο, τότε που το έργο ενός περιοδοντολόγου θα είναι πιο δύσκολο από την μια και από την άλλη η διάρκεια της θεραπείας μεγαλύτερη.  

Με λόγια απλά τι είναι Περιοδοντίτιδα.

Περιοδοντίτιδα ονομάζεται η φλεγμονώδης αντίδραση των στηρικτικών περιοδοντικών ιστών, που έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια πρόσφυσης των δοντιών, απώλεια φατνιακού οστού, σχηματισμό περιοδοντικών θυλάκων και υφίζησης των ούλων.  


Κλινικά ευρήματα της περιοδοντίτιδας

1.   Παρουσία υπερουλικής και υποουλικής πλάκας και τρυγίας

2.   Ούλα οιδηματώδη με αλλαγές στο χρώμα, σχήμα, σύσταση και μέγεθος

3.   Αιμορραγία στην ψηλάφηση με τον περιοδοντικό ανιχνευτήρα

4.   Ανίχνευση περιοδοντικών θυλάκων

5.   Ακτινογραφική απώλεια οστού


Συμπτώματα της περιοδοντίτιδας:

Οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα μπορεί να παρουσιάζουν μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:

·         Έντονη αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των     δοντιών ή και αυτόματα

·         Κακή στοματική αναπνοή, κακοσμία.

·         Απογύμνωση των δοντιών  και αποκάλυψη ριζών

·         Πρησμένα ερυθρά ούλα

·         Διόγκωση των μεσοδόντιων θηλών

·         Εκροή πύου από τα ούλα

·         Αλλαγή της θέσης των δοντιών στην οδοντοστοιχία ή κινητικότητα

·         Σε στάδιο προχωρημένης νόσου απώλεια δοντιών

Η περιοδοντίτιδα ανάλογα με την βαρύτητα απώλειας πρόσφυσης διακρίνεται σε αρχόμενη, μέτριας βαρύτητας και προχωρημένη περιοδοντίτιδα και, ανάλογα με την έκταση της νόσου, σε εντοπισμένη και γενικευμένη περιοδοντίτιδα.

Αντιμετώπιση

Εκτός από την συμβατική θεραπεία, συμπληρωματική βοήθεια φαίνεται ότι προσφέρει και το Ganoderma  Lucidum διότι τα αποτελέσματα ανθρώπινης μελέτης σε 20 ασθενείς με χρόνια περιοδοντίτιδα έδειξαν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιμικροβιακός παράγοντας και όχι μόνο.

Επίσης, το Ganoderma Lucidum με εξατομικευμένες δοσολογίες θα μπορέσει να ενισχύσει την απόκριση της τοπικής χορήγησης φαρμάκου.

Τέλος στην ανώδυνη ως προς τις παρενέργειες εναλλακτική φυσική θεραπεία, σημαντικό ρόλο θα παίξει η Πρόπολη, η Μαστίχα Χίου και στην περίπτωση βαριάς μορφής Περιοδοντίτιδας απαραίτητο είναι και το γαϊδουράγκαθο που θα βοηθήσει το ήπαρ και τους νεφρούς στην αποτοξίνωση τους.   

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιοδοντολογίας διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας ( E.F.P. ) μέλος της οποίας είναι και η Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία.

Με σειρά εκδηλώσεων και δωρεάν εξετάσεις από εξειδικευμένους οδοντιάτρους, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιοδοντολογίας ( European Day of Periodontology ) έχει ως στόχο να ενημερώσει τους ευρωπαίους πολίτες για την υγιεινή των ούλων, που αποτελεί το κύριο πεδίο της περιοδοντολογίας, και να τονίσει τη σημασία της πρόληψης των περιοδοντικών νόσων, λόγω της συσχέτισής τους με τη στοματική και τη γενική υγεία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, εκτιμάται ότι οκτώ στους δέκα ευρωπαίους υποφέρουν από κάποιο πρόβλημα στα ούλα τους.

 

Διαβάστε ακόμα: 

Γανοθεραπείας συνέχεια. Αναμφίβολος άξονας για υγεία, ευεξία και ομορφιά.  &  Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια & Ganoderma Lucidum  &  Καρκίνος στόματος και φάρυγγα. Σημάδια που μας προειδοποιούν και φυσική αντιμετώπιση  &  Πρόπολη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.    

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα