Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος 2020


Γενικότερα ο καρκίνος του δέρματος στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη παρουσιάζει μια σημαντική και συνάμα ανησυχητική αύξηση 
τα τελευταία χρόνια.
Αυτό οι ειδικοί επιστήμονες το αποδίδουν τόσο στις περιαυτολογικές αλλαγές, αλλά και στην χρήση πολλών ακατάλληλων καλλυντικών.
Από την 6η Μαΐου 2020 έως και την 9η
Η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) από τις 6 έως τις 9 Μαΐου του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μελανώματος (5 Μαΐου), με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, ενός κακοήθους όγκου του δέρματος και των σπλάγχνων, και του καρκίνου του δέρματος εν γένει. 


Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.
Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.
Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί, πλέον, ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη φτάνει έως και 8%.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα θα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και θα εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού. 


Επίλογος.
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο που έχει ο άνθρωπος και καλύπτει τον ανθρώπινο οργανισμό επίσης είναι το μέρος του σώματος που έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον.
Το δέρμα αποτελείται από την επιδερμίδα με τα εξαρτήματά της και το χόριο με το υποδόριο λίπος.
Τα εξαρτήματα της επιδερμίδας περιλαμβάνουν τους σμηγματογόνους , τους αποκρινείς και τους ιδρωτοποιούς αδένες, τις τρίχες και τους όνυχες.
Το χόριο σχηματίζεται από δίκτυο κολλαγόνων ινών και τη βασική ουσία.
Το χόριο στηρίζει την επιδερμίδα και περιλαμβάνει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του δέρματος.
Λόγω του ότι το δέρμα έρχεται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, διαθέτει ορισμένες ιδιότητες, απαραίτητες για την επιβίωση του ατόμου.
Είναι αδιαπέραστο από μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες, δεν επιτρέπει την προς τα έξω απώλεια υγρών και προστατεύει δια της χρωστικής του ουσίας (η μελανίνη που βρίσκεται στα μελανοκύτταρα) από τη βλαπτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. 

Το δέρμα αποτελεί έναν εξωτερικό μη ειδικό μηχανισμό άμυνας.

Επιπλέον, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω του δέρματος με τα πολλά αιμοφόρα αγγεία και την εξάτμιση του ιδρώτα.

Επίσης, το δέρμα συμμετέχει στην παραγωγή της βιταμίνης D και στις μεταβολικές επεξεργασίες ορισμένων ορμονών από τις οποίες εξαρτώνται τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου.
Με αυτή την σύντομη περιγραφή για το δέρμα, όλοι θα κατανοήσουν εύκολα το πόσο απλά είναι εκτιθέμενο σε καρκινογόνους παράγοντες στην εποχή μας.
Από την ηλιακή ακτινοβολία που έχει κατηγορηθεί σε μεγάλο ποσοστό ως υπεύθυνη για την δημιουργία μελανώματος, μέχρι και τα διάφορα αντηλιακά, αποσμητικά, καλλυντικά που συμπεριλαμβάνουν γνωστά καρκινογόνα συντηρητικά.
Σε αυτά αν προσθέσουμε και τα συνθετικά μοντέρνα εσώρουχα, ελαστικά ρούχα που είναι άγνωστη η προέλευση τους τότε όπως αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα του καρκίνου του δέρματος με τις αυξητικές του τάσεις έχει την εξήγηση του.
Προσέχουμε απλά σε κάθε επιλογή μας που έχει να κάνει επαφή με το δέμα.
Χρησιμοποιούμε βιολογικά αντηλιακά και καλλυντικά προϊόντα και υφάσματα φιλικά προς το δέρμα.



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός




Διαβάστε ακόμα:  

Καρκίνος, μεταστάσεις & Ganoderma Lucidum.  &  Γανοθεραπείας συνέχεια. Αναμφίβολος άξονας για υγεία, ευεξία και ομορφιά.  &  Καρκίνος. Φυσική πρόληψη και προστασία.  &  Graviola. Όνομα άμεσα συνδεδεμένο με τον αγώνα κατά του καρκίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα