Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Καρκίνος. Φυσική πρόληψη και προστασία.

Καλύτερη η πρόληψη από την θεραπεία 
σε κάθε ασθένεια και πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στον καρκίνο. 
Από την άλλη, οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του καρκίνου είναι όλοι γνωστοί και αποδεδειγμένα υπάρχουν φυσικοί τρόποι πρόληψης για την καταστολή τους.
Για παράδειγμα όλοι ξέρουμε ότι το κάπνισμα πέρα των άλλων κακών, προκαλεί καρκίνο 
στους πνεύμονες, τον φάρυγγα 
και την στοματική κοιλότητα.

 
Τι πιο φυσικό λοιπόν για τους καπνιστές και για την πρόληψη του συγκεκριμένου καρκίνου, να βάλουν στόχο να διακόψουν το κάπνισμα. 
Κάτι ανάλογο θα μπορούσα να πω και για την υπερκατανάλωση του αλκοόλ, για την μη χρίση αντηλιακού και τέλος για τον περιορισμό επεξεργασμένων τροφών, πρόχειρων γευμάτων κτλ. 
Τέλος γενικότερα, μη επιτρέποντας στους εαυτούς μας τα υπερβολικά παραπανίσια κιλά, εντάσσοντας την άσκηση στην καθημερινότητα μας και η συχνή επαφή μας με την φύση κλίνει ο πρώτος κύκλος φυσικής πρόληψης ενάντια του καρκίνου σε οποιοιδήποτε μορφή.
Θα αναρωτηθείτε εύλογα, αρκεί αυτό και μόνο ?
Από το δεν κάνω τίποτα σύννομο με την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά σίγουρα κάτι είναι και αυτό όμως υπάρχει και συνέχεια.


Με την Διατροφή.
Γνωρίζετε όλοι ότι υπάρχουν τροφές με έντονη αντικαρκινική δράση ?
Ασφαλώς ναι και μάλιστα στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα χρησιμοποιούνται κατά κόρων άσχετα αν οι σύγχρονοι Έλληνες μιμούνται και διατροφικά τους Αμερικανούς.
Ακολουθώντας όμως τους κανόνες της παραδοσιακής μας κουζίνας, χωρίς να πιεστείτε καν έχετε κάνει το μεγαλύτερο βήμα της αντικαρκινικής πρόληψης.

Μείωσε το κόκκινο κρέας.
Σημαντικές επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν σαφή σχέση μεταξύ της μεγάλης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, αρνί, κατσίκι και χοιρινό) ή προϊόντων του π.χ. αλλαντικά και της εκδήλωσης καρκίνου.
Η σύσταση όλων των έγκριτων διεθνών φορέων υγείας είναι να περιοριστεί η κατανάλωση κρέατος που στις κοινωνίες της Δύσης είναι έτσι κι αλλιώς αυξημένη.
Οι νεότεροι δεν θα το γνωρίζουν καν ότι στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα μόνο στο Κυριακάτικο τραπέζι υπήρχε το μοσχαρίσιο κρέας και μάλιστα κοκκινιστό.

Αύξησε φρούτα και λαχανικά
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο, αν η μοναδική διαιτητική παρέμβαση ήταν η αύξηση των φρούτων και λαχανικών έτσι ώστε να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες καθημερινά, θα είχαμε μείωση του κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου έως και 20%.
Η προστατευτική δράση των φρούτων και λαχανικών οφείλεται σε μια πληθώρα ουσιών όπως αντιοξειδωτικά και δεκάδες άλλα βιοενεργά συστατικά.
Στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα τόσο τα φρούτα, όσο και τα λαχανικά κατείχαν τουλάχιστον το 50% της καθημερινής διατροφής.

Ναι στις φυτικές ίνες
Σε όλες τις έρευνες που γίνονται για τη συσχέτιση διατροφής και καρκίνου, τα στοιχεία δείχνουν πως μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες παρουσιάζει και τα μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου.

Οι φυτικές ίνες είναι συστατικά φυτικής προέλευσης, που δεν διασπώνται στον οργανισμό, γι’ αυτό και δεν αφομοιώνονται.
Μετά τη λήψη τους, περνούν από το γαστρεντερικό σωλήνα και αποβάλλονται, μειώνοντας έτσι το χρόνο έκθεσης των καρκινογόνων ουσιών στο εντερικό τοίχωμα.
Εκτός από τα φρούτα και λαχανικά θα τις βρεις και στα δημητριακά και αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης.

Προτίμησε τα καλά λιπαρά
Ορισμένα λιπαρά έχουν προστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου.
Πρόσθεσε στη διατροφή σου ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία προέρχονται από φυτικές πηγές και απόφυγε τα κορεσμένα και trans λιπαρά που υπάρχουν σε ζωικά προϊόντα.
Εδώ διευκρινίζω και σε σύντομη αφορά μου θα διευκρινίσω την διαφορά που υπάρχει στα trans λιπαρά, τα κορεσμένα και τα ακόρεστα.
Πηγές καλών λιπαρών αποτελούν το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα θαλασσινά.
Επίσης τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν τις φλεγμονές και ενισχύουν την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Σημαντικός ο ρόλος των αντιοξειδωτικών τροφών.
Η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή, το σελήνιο και πολλά φυτοχημικά βοηθούν στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών που συντελούν στην ανάπτυξη καρκίνου.
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, το μπρόκολο, οι φράουλες, τα ακτινίδια κ.α.
Το β-καροτένιο βρίσκεται σε γλυκοπατάτες, καρότα, πεπόνι, κολοκύθες, σπανάκι, μπρόκολο, μάνγκο, παπάγια κ.α.
Τέλος η βιταμίνη Ε υπάρχει σε αφθονία στο ελαιόλαδο ,το σελήνιο, σε λιπαρά ψάρια, στον αστακό, στην γαρίδα, στα δημητριακά ολικής άλεσης, σε πολλά λαχανικά, στο καστανό ρύζι, τους ηλιόσπορους κ.α.

Και το ασβέστιο δρα προστατευτικά
Μελέτες έδειξαν ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου σχετίζεται με μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι σαρδέλες, ο σολομός, οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο.

Μην ξεχνάς το νερό.
Η κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης, καθώς έτσι αποβάλλονται γρηγορότερα οι άχρηστες ουσίες από τον οργανισμό.
Βέβαια το νερό ύδρευσης κύρια σε μεγάλα αστικά κέντρα έχει κατηγορηθεί για βαρέα μέταλλα και φορές ακόμα και φυτοφάρμακα, γι’ αυτό καλό θα είναι να προγραμματίσετε την αγορά ενός καλού σύγχρονου φίλτρου νερού.
Ένα τέτοιο είναι αυτό της νανοτεχνολογιας που εκτός της διακριτικής εμφάνισης του και της εύκολης τοποθέτησης, δεν καταστρέφεται με το ζεστό νερό από το θερμοσίφωνο.

Πράσινο τσάι
Διάφοροι μηχανισμοί έχουν προταθεί για τον τρόπο με τον οποίο το πράσινο τσάι μπορεί να μας προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου ( Στομάχου, παγκρέατος, εντέρου, μαστού, οισοφάγου κ.α.)
Όπως φαίνεται, οι κατεχίνες είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά που φαίνεται ότι εξασφαλίζουν αντικαρκινική προστασία.

Λιναρόσπορος
Πρόκειται για μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών.
Επίσης είναι πλούσιος σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και λιγνάνες, συστατικά που δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνου του μαστού.
Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στις σαλάτες ή στο πρωινό στα δημητριακά σου ή σε φρουτοχυμούς.

Σκόρδο, πράσο, σχοινόπρασο, κρεμμύδι
Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα που με τη σειρά τους μειώνουν την έκκριση ινσουλίνης η αύξηση της οποίας μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη του καρκίνου.
Εξασφαλίζουν προστασία από καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα και του προστάτη.
Τέλος η χρήση σε δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, βασιλικός και δυόσμος είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια της οικογένειας των τερπενίων, που φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση.

Με την άσκηση.
Σωματικό βάρος.
Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία του σωματικού βάρους στους παράγοντες που διαμορφώνουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου.
Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση συστήνεται το σωματικό βάρος να διατηρείται μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Περπάτημα.
Το σταθερού ρυθμού βάδισμα για τουλάχιστον 30 με 45 λεπτά, έστω και τρις φορές την εβδομάδα δίνει την δυνατότητα στην κυκλοφορία του αίματος να οξυγονώσει τα κύτταρα όλου του σώματος σωστά.
Περιγραμματικά θα τονίσω πως η επάρκεια σε οξυγόνο συμβάλει στην καταστροφή γένεσης καρκινικών κυττάρων.

Με συμπληρώματα διατροφής.
Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε πως η διατροφική μας αλυσίδα βάλλεται από φυτοφάρμακα, αυξητικές ορμόνες, μεταλλάξεις και κάθε λογίς τρόπους προκειμένου από την μια να μειωθεί ο χρόνος ωρίμανσης και από την άλλη αυξηθεί η παραγωγή.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ουσιαστικά να ακυρώνει σε μεγάλο ποσοστό ακόμα και τις προαναφερόμενες τροφές.
Την λύση εδώ μας τις δίνουν τα συμπληρώματα διατροφής αρκεί βέβαια να είναι φυσικά και όχι κατασκευάσματα χημείας, πιστοποιημένα βιολογικά και να διατίθενται από εταιρίες με ονοματεπώνυμο.
Για παράδειγμα, ένα ακτινίδιο όλοι ξέρουμε ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Όμως ίσως λιγότεροι ξέρουμε ότι καθ’ όλη την διάρκεια ανάπτυξης και ωρίμανσης του, επιδέχεται από 11 έως 20 ψεκασμούς με φυτοφάρμακα στο εκτός εδάφους μέρος του φυτού και αυξητικές ορμόνες στο ρίζωμα. ( Εδώ στηρίζω την ένσταση μου )
Αυτό σαφέστατα μπορεί να μας δημιουργεί μια επιφυλακτικότητα ως προς την ποσότητα της κατανάλωσης του, πράγμα που δεν συμβαίνει για παράδειγμα με τα A.F.A., ( Aphanizomenon Flos Agua ) τα γαλαζοπράσινα φύκια που ως συμπλήρωμα διατροφής καλύπτουν με μια κάψουλα σχεδόν όλες τις καθημερινές ανάγκες σώματος και οργανισμού όχι μόνο από τα προαναφερόμενα, αλλά και πλήθος άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών.
Αυτό βέβαια δεν σηματοδοτεί την κατάργηση κατανάλωσης γενικότερα φρούτων, λαχανικών και τροφών, αλλά εύλογα δημιουργεί κάποια ερωτηματικά που δύσκολα μπορεί κάποιος να δώσει σαφής απαντήσεις.
Συμπερασματικά λοιπόν είναι απαραίτητα στις μέρες μας τα συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να καλύψουμε αυτά που δεν μπορούμε να λάβουμε από την ίδια την τροφή.
Πράσινα φάρμακα ή φυσικά ιάματα.
Εδώ θα σταθώ ιδιαίτερα μιας και η πρόληψη είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε.
Σήμερα τεκμηριωμένα υπάρχουν πράσινα φάρμακα με έντονη αντικαρκινική δράση που δυστυχώς από την περιρρέουσα κατάσταση από την μια απαξιώνονται και από την άλλη γίνεται μεγάλη και δαπανηρή προσπάθεια να αντιγράφουν προκειμένου να δημιουργηθούν πανάκριβα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα.
Παραδείγματα δυστυχώς υπάρχουν πολλά και πέρα της γνωστής αρχής στήριξης δράσης φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων στην βοτανολογία.
Επί του προκειμένου για παράδειγμα η φυσική Graviola δεν μας κάνει, αλλά μας εξυπηρετεί το αντίγραφο της και το χρησιμοποιούμε στις περισσότερες συνεδρίες χημικοθεραπείας.
Η ισχυρή αντικαρκινική δράση του Cordyceps ή του Γανοδέρματος είναι κλινικά αποδεδειγμένη.
Ακόμα και αυτό το ταπεινό σκόρδο από την μια αναγνωρίζεται, πέρα του καρδιαγγειακού, ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες κύρια σε γαστρεντερικό, ουροποιητικό σύστημα, αλλά από την άλλη κανείς δεν το συστήνει για συστηματική λήψη ακόμα και στην μορφή κάψουλας απαλλαγμένο από την έντονη οσμή που έχει.
Τέλος δεν είναι μόνο αυτά χαρακτηρισμένα πράσινα φάρμακα κατά του καρκίνου και προσφάτως στον αρκετά μεγάλο διεθνή κατάλογο τους προστέθηκε και η δικιά μας Μαστίχα Χίου.

Συμπερασματικά:
Λαμβάνοντας όλοι υπ όψιν μας ότι με τις διάφορες μορφές του ο καρκίνος αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του παγκοσμίως.
Αυτό φορές έστω και δια της σιωπής η επιστημονική κοινότητα το αποδίδει στον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης, με τις εκατοντάδες τελικά καρκινογόνος ουσίες που την κατακλύζουν. ( Τοξικά απόβλητα που εισχωρούν στο υπέδαφος, φάρμακα και φυτοφάρμακα, μεταλλαγμένες τροφές, χημικά συντηρητικά, ατμοσφαιρικοί ρύποι κτλ ) Ας αποδεχτούμε απλά ότι ο βιασμός της φύσης μας έφερε σε αυτό το τρομακτικό σημείο και ας αποκτήσουμε όλοι την γνώση από αξιόπιστες πήγες πληροφόρησης της προστασίας μας από τα νεανικά μας χρόνια.
Από την πρόληψη με αρωγό την φύση κανείς δεν έχασε εν πρώτης, αλλά ακόμα και στην θεραπεία τα πράσινα φάρμακα έχουν να επιδείξουν θεαματικά αποτελέσματα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 
Graviola. Όνομα άμεσα συνδεδεμένο με τον αγώνα κατά του καρκίνου  &  Καρκίνος. Μήπως μα κτυπά την πόρτα ?  &  Καρκίνος, θεραπεία με ενίσχυση του ανοσιακού συστήματος.  &  Ανοσοποιητικό σύστημα. Η ανταπόκριση του σε καρκινικά κύτταρα θα προσδιορίζει την πιθανότητα προσβολής πολλά χρόνια πριν εκδηλωθεί  &  Ganoderma Lucidum. Αξίζει άλλη μια αναφορά ακόμα ?  &  Πράσινα φάρμακα. Αυτονόητο το δικαίωμα να ονομάζονται έτσι ?  &  Κόκκινο κρέας. Η Συμμετοχή του στην διατροφή μας ωφελεί ή όχι  &  Διατροφή. 14 απλά βήματα για σωστή διατροφή. &  Καρκίνος και καρδιαγγειακές παθήσεις.  &  Cordyceps sinensis Φάκελος Φαρμακευτικά μανιτάρια !  &  A.F.A. Τα φύκια της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα