Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Δηλώσεις πως το άτμισμα είναι ασφαλές είναι πρόωρες και ανεύθυνες


Δεν θα είναι η πρώτη φορά που αναφέρω 
πως η προστασία της δημόσιας υγείας βρίσκεται πάντα πολλά βήματα πίσω από αυτά 
που την καταστρέφουν. 
Απτό σημερινό παράδειγμα η αντικαπνιστική 
και καλά προστασία του υπουργείου υγείας 
που κρύβει μένος για τους καπνιστές, 
με ρατσιστική χροιά.

Μα δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που εμμέσως και με κάθε τρόπο μας δίδασκαν να καπνίζουμε σαν τσιμινιέρες. 
Δεν υπήρχε πρωταγωνίστρια ή πρωταγωνιστής σε κινηματογραφική ταινία ή σίριαλ της τηλεόρασης που να μην κάπνιζε από μαγκιά, από φεμινιστική μανία, ή τέλος από εντεταλμένη σκοτεινή διαφημιστική συμφωνία.
Υπ όψιν κάτι αντίστοιχο στις μέρες μας γίνεται με το αλκοόλ που όλοι ηθοποιοί και κομπάρσοι πίνουν ακατάπαυστα όχι μόνο σε μπαράκια, αλλά και στα σπίτια τους.

Κάτι αντίστοιχο είμαι σίγουρος θα συμβεί και με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ή ατμιστή σε μερικές δεκαετίες.
Αυτός είναι και ο λόγος που αναφέρω συχνά ότι την προστασία της υγείας μας θα πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας λειτουργώντας με ένστικτο και λογική.



Επί του θέματος.
Προβληματική και παραπλανητική είναι η σύγκριση ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές παροχής νικοτίνης ( Ατμοποιητές και ηλεκτρονικά τσιγάρα ) είναι ασφαλέστερες από τα συμβατικά τσιγάρα.

« Πιο ασφαλές δεν σημαίνει ασφαλές »
τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου 
οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. 

Υπογράμμισαν ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος είναι βασικά άγνωστες και όπως χρειάστηκαν δεκαετίες προκειμένου να διαπιστωθούν οι θανατηφόρες επιπτώσεις του καπνίσματος, κάπως έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι και με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πόσο μάλιστα που οι ηλεκτρονικές συσκευές παροχής νικοτίνης ( Electronic nicotine delivery systems, eNDS ) έκαναν την εμφάνιση τους πριν από περίπου μία δεκαετία.
Όπως ανέφεραν η απήχηση του ατμίσματος έχει επεκταθεί δραματικά σε όλο τον κόσμο βασιζόμενη στην παραδοχή πως οι eNDS είναι ασφαλέστερες από τα συμβατικά τσιγάρα. 

Σ΄ αυτό σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας Φυματολογίας ΕΚΠΑ, Μπούρο Δημοσθένη, συμβάλλουν και απόψεις επιστημόνων, κάτι που ο ίδιος θεωρεί απαράδεκτο.


Η δήλωση πως το άτμισμα είναι ασφαλές είναι πρόωρη και ανεύθυνη. 

Είναι πλέον σαφές πως το άτμισμα μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρα οξεία πνευμονική βλάβη, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν είναι ασφαλές, ανέφερε ο κ. Μπούρος.

Στις ΗΠΑ έως 20 Νοεμβρίου 2019 είχαν δηλωθεί 2.290 περιστατικά οξείας πνευμονικής βλάβης και 47 θάνατοι. 
Η επιπλοκή αυτή είναι επικίνδυνη, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών (95%) χρειάστηκε νοσηλεία. Οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν νεαρά άτομα, κάτω των 35 ετών ( Το 77% δηλαδή κάτι που δεν μπορεί να έρθει σε αντιπαράθεση με το τσιγάρο )

Ο κ. Μπούρος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προτείνοντας εντατικοποίηση των προγραμμάτων ενημέρωσης, ιδιαίτερα στους νέους, καθώς όπως είπε η διαφήμιση των ηλεκτρονικών συσκευών παροχής νικοτίνης είναι επιθετική ιδιαίτερα στους εφήβους.

Στις ΗΠΑ το2017 το 11% των μαθητών ηλικίας 17 με 18 ετών ανέφεραν πως άτμισαν τον τελευταίο μήνα, το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 20,9% το 2018 και στο 25.4% το 2019.

Η αγορά ηλεκτρονικών συσκευών παροχής νικοτίνης είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα με τζίρο στις ΗΠΑ που έφτασε τα 11,3 δισ. δολάρια το 2018.

Σε Ευρώπη και Αμερική απαγορεύεται στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία ( ERS ) τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( WHO ) αλλά και τον FDA, θεωρεί ότι το άτμισμα είναι μία άλλη μορφή καπνίσματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία και σαφώς εθισμό.

Τελικά, δεν αποτελεί τεκμηριωμένη μέθοδο διακοπής καπνίσματος.
Αντίθετα υπονομεύει την διακοπή καπνίσματος, αλλά και την αποχή από το κάπνισμα, προσελκύοντες νεαρά άτομα με ελλιπή ενημέρωση.
Το εκπνεόμενο νέφος περιέχει πολλές επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να έχουν συνέπειες σε άτομα που τις εισπνέουν παθητικά και είναι ευαίσθητα.
Περίπου 40 χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα διαλύματα νικοτίνης.

Επίλογος:
Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και αυτό είναι τελικά κανόνας.
Κοντολογίς, δεν καπνίζουμε τσιγάρο, δεν ατμίζουμε τα διάφορα, δεν θέλουμε εθιστηκές ουσίες στην ζωή μας.
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι το καλύτερο.



Διαβάστε ακόμα: 

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια - ΧΑΠ  &  Καρκίνος. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο και πιθανά δεν το γνωρίζετε.  &  Κάπνισμα ΙΙ. Όλοι οι τρόποι για να κόψετε το τσιγάρο  &  Νικοτίνη χωρίς καπνό ?  &  7 + 1 τρόποι για να κόψετε το τσιγάρο  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα