Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Πράσινα φάρμακα. Αυτονόητο το δικαίωμα να ονομάζονται έτσι ?

Αναφερόμενη η διεθνής βοτανολογία 
στα φυσικά ιάματα, φορές πολλά από αυτά 
τα χαρακτηρίζει ως φάρμακα.
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ αν τελικά 
έχει αυτό το δικαίωμα ? 
Έχει επικρατήσει εδώ και δεκαετίες, 
φάρμακα να ονομάζουμε αυτά 
τα συνταγογραφούμενα από τους ειδικούς ιατρούς 
και τα προμηθευόμαστε από το φαρμακείο.
Με πιο δικαίωμα λοιπόν τα κάθε λογίς βοτάνια τα ονομάζουμε φάρμακα ?
Ένα πιθανό δίλημμα σε αρκετούς που μοιάζει με τον γρίφο που λέει.
Η κότα έκανε το αυγό, ή το αυγό την κότα ?
Από ότι καταλάβατε έως εδώ, το σημερινό μας θέμα είναι η τεκμηρίωση των όπλων της φύσης για υγεία, ευεξία, ομορφιά και το δικαίωμα πολλών εξ’ αυτών να ονομάζονται τεκμηριωμένα ΠΡΑΣΙΝΑ φάρμακα.

Ιστορική αναδρομή:
Ο Ιπποκράτης με την γνωστή σε όλους και αναγνωρισμένη αντίληψη που είχε για την διάγνωση κάθε ασθένειας, μοναδικά του όπλα ήταν τα στοιχεία της φύσης.
Ως επί το πλείστον φυσικά ιάματα ή βότανα αν το θέλετε που αργότερα αρχικά ο Θεόφραστος Ερέσιος, Φιλόσοφος, Φυσικός, Βοτανολόγος της εποχής τα κατέγραψε.
Στην συνέχεια στα μέσα προς το τέλος του 1ου αιώνα π.χ. ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης, επίσης ιατρός, αλλά και φαρμακολόγος, βοτανολόγος τα κατέγραψε πιο αναλυτικά σε ένα πεντάτομο έργο με τίτλο « Περὶ ὕλης ἰατρικῆς » που αποτελούσε τον μοναδικό μπούσουλα της ιατρικής και βοτανολογίας, φαρμακολογίας μέχρι και τον 16ο αιώνα.
Στην συνέχεια η φαρμακολογία με τις ειδικεύσεις της ( Φαρμακοδυναμική, Φαρμακοθεραπευτική και Τοξικολογία ) πάντα με γνώμονα, άξονα τις δραστικές ουσίες της φύσης εξέλιξε πολλές εξ’ αυτών έως την σημερινή τους μορφή που έχουν τα γνωστά σε όλους φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα.
Συμπερασματικά λοιπόν και συνοπτικά έως εδώ αναφέρω πως το σύνολο το δραστικών ουσιών όλων των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων ρίζα έχουν στα όπλα της φύσης και ως επί το πλείστον, των βότανων.
Απλοϊκά, αφού απομόνωσαν και κατέγραψαν μοριακά τις δραστικές ουσίες των φυσικών στοιχείων, μπόρεσαν και τις αντέγραψαν, καθώς και να τις αναπαρήγαγαν σε μεγάλες ποσότητες προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Ναι μεν αλλά:
Προσωπικά και βάση της εμπειρίας μου από την ζωή έως σήμερα, κάθε παραβίαση τελικά της φύσης μόνο προβλήματα επέφερε.
Έτσι απλά ναι μεν μπορεί η επιβίωση μας να έγινε πιο εύκολη και πλούσια συνάμα, αλλά φορτώθηκαν οι δεξαμενές μας με τοξίνες που ξεχείλισαν αυτές και μας έπνιξαν τελικά.
Από τον κανόνα αυτόν δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν και τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα εν’ προκειμένου για να μην αναλωθούμε σήμερα αναλύοντας τις μεταλλαγμένες τροφές, τα χημικά καλλυντικά και τις περιβαλλοντολογικές παρεμβάσεις.
Ναι μεν μας αύξησαν το προσδόκιμο ζωής κατά αρκετά χρόνια, αλλά μας δημιούργησαν νέες καινούργιες βασανιστικές ασθένειες που πολλές φορές δεν μπορούμε να ελέγξουμε.
Μα και από την άλλη, πόσες θανατηφόρες ασθένειες κληρονομήσαμε τα τελευταία πενήντα χρόνια αποκλειστικά από τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα ?
Η Λευχαιμία, η νεφρική ανεπάρκεια, τα αυτοάνοσα που συνήθως κάνουν την εμφάνιση του μετά ακόμα και από τοπική νάρκωση εξαγωγής δοντιού, τα ανθεκτικά σε αντιβιώσεις και μεταλλαγμένα στελέχη με τις θανατηφόρες γρίπες, κ.α. είναι αποδεδειγμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την χημεία.
Ασφαλώς κι πέρα αυτών θα πρέπει να σας θυμίσω τα ένθετα των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που βρίσκονται στις συσκευασίες τους, που σε ξεχωριστή παράγραφο αναφέρονται στις παρενέργειες τους.
Βέβαια εύλογα θα αναρτηθείτε, μα στα φυσικά ιάματα δεν υπάρχουν παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις ?
Ασφαλώς και ΝΑΙ.
Πέρα όμως τούτου, αφενός υπάρχουν και τα προσαρμογόνα βότανα στο φυσικό βασίλειο, ( Περίπου τριακόσια ) χωρίς παρενέργειες και μάλιστα ορισμένα εξ’ αυτών με πολυδύναμες δράσεις όπως είναι το Ganoderma Lucidum, η Maca, το Cordyceps, το Lion’s Mane κ.α. αλλά και αφετέρου αν κάποιος ξέρει να τα χειριστεί σωστά οι δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία είναι μηδαμινές, χωρίς ωστόσο να μην υπάρχουν και τα άκρως τοξικά και επικίνδυνα.

Τα σύκα, σύκα και η σκάφη, σκάφη:
Όπως προανέφερα πολλά από τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα κατάγονται μοριακά από τα φυσικά ιάματα ή αν το θέλετε πράσινα φάρμακα.
Τα επιτεύγματα των ερευνητών στην αντιγραφή των μορίων σε ιαματικές ουσίες που είχαν και έχουν τα πράσινα φάρμακα, πραγματικά ήταν και είναι σπουδαία.
Μπόρεσαν θεωρητικά τουλάχιστον, να βάλουν σε παραγωγή συντομεύοντας τους χρόνους απόκτησης - παραγωγή τους σημαντικά αφενός και αφετέρου να καλύψουν σε ποσότητες όλες τις ανάγκες της ανθρωπότητας.
Επίσης θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να εξάγει το συμπέρασμα πτώσης του κόστους σε πρώτες ύλες των δραστικών ουσιών.
Όμως αυτές οι πρώτες ύλες των δραστικών ουσιών, φορτωθήκαν με το κόστος της επίπονης χρονοβόρας έρευνας, κοστος προώθησης και συσκευασίας, μα βασικά και του οικονομικού κέρδους της φαρμακοβιομηχανίας που κύρια αυτό το τελευταίο έδωσε και το κίνητρο της μεγάλης αντιπαλότητας με την φύση γενικότερα.
Μαντζούνι για παράδειγμα το μοναδικό Cordyceps κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά θεραπευτικό και αποτελεσματικό το αντίγραφο του και ας κοστίζει 4.000 δολάρια ο κάθε μήνας θεραπείας αντί 100, ή 200.
Από την άλλη, επτασφράγιστο μυστικό εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διατηρείται τόσο όλη η προαναφερόμενη αναφορά, αλλά και βασικά ότι το αντίγραφο δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει καλύτερο από το πρωτότυπο.
Μάλιστα μια μεγάλη αναφορά που έγινε σε συνέδριο βιολογίας – φαρμακολογίας στην Αγγλία και είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα σε πολλά έγκριτα περιοδικά όλου του κόσμου και το American Journal, υπήρξε η παροχή ότι ακόμα και σε αντιγραφή της βιταμίνης C που κατά κόρων χρησιμοποιείται μέχρι και σε υποτιθέμενους φυσικούς χυμούς ή γλυκίσματα, ( Καραμέλες, ζελέ κ.α. ) σε μεγάλες δοσολογίες παρουσιαστήκαν σοβαρές παρενέργειες, πράγμα που δεν υπήρξε αντίστοιχα σε περιπτώσεις που έγινε χρήση από φυσική βιταμίνη C από Acerola, εσπεριδοειδή, ή άλλα φρούτα και λαχανικά.

Πράσινα φάρμακα:
Κακά τα ψέματα υπάρχουν σίγουρα αρκεί να τα γνωρίζεις και να τα συνδυάζεις αρμονικά.
Γιατί αλήθεια ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις αντικαρκινικές ιδιότητες ακόμα και σε απλά φυσικά προϊόντα όπως το μαύρο πιπέρι, τον βασιλικό, την nigela sativa, το κάρδαμο, την κανέλα, το σκόρδο, τον κρόκο Κοζάνης και τόσα άλλα.
Ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει το απλό λεμόνι, το λάχανο, το μήλο, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι και τόσα άλλα επίσης προϊόντα της φύσης.
Το ίδιο θα μπορούσα να αναφέρω για αναλγητικές ιδιότητες, για αντι-σταμινκές, για αντι-μικροβιακές κτλ.
Ποιος υπήρξε ο λόγος που ακόμα και σήμερα να υποβαθμίζουμε άμεσα και έμμεσα την δύναμη της φύσης και να υπερθεματίζουμε σε χημικά παρασκευάσματα βάζοντας από το παράθυρο μόνο τοξίνες στην ζωή μας ?
Αλήθεια πράσινο φάρμακο δεν είναι η Πρόπολη ?
Δεν είναι η Graviola ?
Μήπως δεν είναι το Ganoderma Lucidum ?
Ή μήπως δεν είναι η Μαστίχα Χίου, το Σπαθόχορτο, η Καλέντουλα, το Cordyceps, το Lion’s Mane, η Oblepicha και τόσα άλλα.

Συμπερασματικά:
Πράσινα φάρμακα υπήρξαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν και όσο αν εντατικοποιηθεί η προσπάθεια της αντιγραφής τους θα βρίσκεται πάντα ένα χρόνο πίσω.
Αντί λοιπόν να αμφισβητούν την δύναμη της φύσης και να τρομοκρατούν κάποιοι τους αδαείς, είναι καλύτερα για την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά να συμπλεύσουν μαζί της προκειμένου να απαλλαγούν όλοι από τις αμέτρητες παρενέργειες της χημείας.



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα