Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Κόκκινο κρέας. Η Συμμετοχή του στην διατροφή μας ωφελεί ή όχι


Η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα που αναγνωρισμένα στο παγκόσμιο είναι η πιο υγιεινή ακόμα και από αυτή την Μεσογειακή, σαφώς και συμπεριλαμβάνει το κόκκινο κρέας. 
Βέβαια το χαρακτηριστικό της δεν είναι μόνο 
το ελαιόλαδο και τα ζωικά λίπη, 
αλλά η μεγάλη ποικιλία των υλικών 
που συμπεριλαμβάνει και οι πολλοί τρόποι μαγειρέματος.

Μακρά της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας οι μονοφαγίες, ή το κάθε μέρα κόκκινο κρέας, ακόμα και οι υπερβολικές στερήσεις, απαγορεύσεις.

Τι δείχνει όμως μια πρόσφατη έρευνα για την σχέση του κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο του εντέρου ?

Ακόμη και μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, όπως μια λεπτή φέτα μπέικον καθημερινά, είναι ικανές να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου σύμφωνα με μια έρευνα.
Η τελευταία έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την χρηματοδότηση της ΜΚΟ Cancer Research UK έρχεται να ενισχύσει κάποια επιστημονικά συμπεράσματα, όπως εκείνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΫ ) σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι βλαβερή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα UK Biobank.

Στο διάστημα της έρευνάς τους, που διήρκεσε πάνω από έξι χρόνια, διαπίστωσαν ότι 2.609 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κάποιος καταναλώνει καθημερινά τρεις φέτες μπέικον, αντί μόνο μίας, αυξάνεται ο κίνδυνος κατά 20% να εμφανίσει καρκίνο του εντέρου.


Για κάθε 10.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα και κατανάλωναν καθημερινά 21 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, 40 διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου, ενώ για όσους κατανάλωναν 76 γραμμάρια καθημερινά, 48 ήταν ο αριθμός των διαγνωσθέντων με καρκίνο του εντέρου.


Η ΜΚΟ Cancer Research UK υποστηρίζει ότι 5.400 από τα 41.804 κρούσματα καρκίνων του εντέρου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι άνθρωποι δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.
Ενδεικτικό είναι ότι το βρετανικό υπουργείο Υγείας συμβουλεύει όσους καταναλώνουν πάνω από 90 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά να το περιορίσουν στα 70 γραμμάρια.
Η οδηγία του NHS αναφέρει ότι υπάρχουν κάποια οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος -για παράδειγμα η περιεκτικότητα σε σίδηρο και πρωτεΐνες, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε σχέση με τους πιθανούς κινδύνους.

Το επεξεργασμένο κρέας ( Μπέικον, λουκάνικα, χοτ ντογκ, σαλάμι κ.α. ) είναι τροποποιημένο ώστε είτε να παρατείνει τον χρόνο ζωής του είτε να ενισχύει την γεύση του.

Οι κυριότερες μέθοδοι επεξεργασίας είναι το κάπνισμα και η επεξεργασία με αλάτι, μπαχαρικά ή συντηρητικά.
Θεωρείται ότι τα χημικά που εμπλέκονται στη διαδικασία επεξεργασίας του πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

Το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο μπάρμπεκιου, επίσης μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνα χημικά.

Επιπλέον, σε ότι αφορά κόκκινο κρέας όπως το βόειο, το χοιρινό και το κρέας του αρνιού υπάρχουν ενδείξεις ότι μια από τις πρωτεΐνες ( Που του χαρίζει το κόκκινο χρώμα του ) μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο έντερο όταν διασπάται.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιείται στη χώρα αναφορικά με την σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου.


Από την απέναντι όμως όχθη.
Ταυτόχρονα μια άλλη μελέτη για το κόκκινο κρέας ανατρέπει τα δεδομένα και διχάζει κυριολεκτικά τους επιστήμονες.

Αίσθηση προκάλεσε στον επιστημονικό κόσμο η δημοσίευση νέας μεγάλης διεθνούς μελέτης, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να περιορίσουν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αφού είναι ανεπαρκή τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους για καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια.

Λίγο-πολύ, η νέα έρευνα κατέληξε στο ανατρεπτικό συμπέρασμα ότι όσοι μειώνουν ή κόβουν αυτά τα κρέατα, φαίνεται να έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους, συνεπώς δεν έχει κανείς λόγο να περιορίσει το αγαπημένο μοσχάρι, λουκάνικο, ζαμπόν ή μπέικον του. Αυτό μπορεί να χαροποιήσει τους φανατικούς του κρέατος, αλλά θα φέρει σύγχυση στο ευρύτερο κοινό που βλέπει τους επιστήμονες κατά καιρούς να κάνουν στροφή 180 μοιρών σε θέματα διατροφής, καθώς το κόκκινο κρέας δεν είναι η μοναδική υπό αμφισβήτηση περίπτωση (βλ. αλάτι, λίπη, υδατάνθρακες κ.α.).

Εδώ και αρκετά χρόνια, η κυρίαρχη επιστημονική συμβουλή και από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας είναι ότι οι καταναλωτές πρέπει να μην τρώνε πολλά κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, επειδή περιέχουν κορεσμένα λίπη και συντηρητικά. Όμως η νέα έρευνα ουσιαστικά εγείρει βάσιμες αμφιβολίες κατά πόσο τα εμπειρικά στοιχεία επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Αμέσως ξέσπασε επιστημονική διαμάχη, με άλλους επιστήμονες να κατηγορούν τους ερευνητές για λανθασμένα και επικίνδυνα συμπεράσματα που αθωώνουν κακώς το κόκκινο κρέας.

Η τριετούς διάρκειας μελέτη από 14 ερευνητές σε επτά χώρες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Μπράντλεϊ Τζόνστον του καναδικού Πανεπιστημίου Νταλουζί, δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine". Σύμφωνα με τον Τζόνστον, «με βάση την έρευνα μας, δεν μπορούμε να πούμε με καμία βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια».

«Από τις 12 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά περίπου 54.000 άτομα, δεν βρήκαμε στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, καρκίνου ή διαβήτη για όσους κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Η βεβαιότητα από τα στοιχεία για μείωση των κινδύνων είναι από χαμηλή έως πολύ χαμηλή», πρόσθεσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το επεξεργασμένο κρέας ως δυνητικά καρκινογόνο από το 2015, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) έχει κάνει ανάλογη προειδοποίηση από το 2010. Η ελληνικής καταγωγής δρ Γιώτα Μήτρου, διευθύντρια ερευνών του WCRF, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αξιόπιστη έρευνα μας των τελευταίων ετών και προτρέπουμε το κοινό να ακολουθεί τις τρέχουσες συστάσεις για το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας».

«Η μελέτη», πρόσθεσε, «θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους λέγοντας τους πως μπορούν να τρώνε όσο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας θέλουν, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο τους για καρκίνο. Το μήνυμα που οι άνθρωποι χρειάζονται να ακούσουν, είναι ότι δεν πρέπει να τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και να αποφεύγουν τελείως το επεξεργασμένο κρέας».


Οι συμβουλές για περιορισμό του κόκκινου κρέατος, πέρα από λόγους υγείας, γίνονται και στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και περιορισμού των «αερίων του θερμοκηπίου», τα οποία προέρχονται από την εκτροφή μεγάλων ζώων (περίπου το 14,5% των συνολικών εκπομπών). Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι κάποιος μπορεί να μειώσει το κόκκινο κρέας γι' αυτό και μόνο το λόγο.

Αρκετοί επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, αναγνώρισαν ότι τα στοιχεία από μελέτες ανά τον κόσμο αφήνουν πράγματι ανοιχτό το ζήτημα κατά πόσο το κόκκινο, επεξεργασμένο κρέας κάνει κακό στην υγεία. 

'Άλλοι εμφανίστηκαν πιο «κάθετοι» στην άρνηση τους να αποδεχθούν το πέπλο αμφιβολίας που ρίχνει η νέα μελέτη στο θέμα.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ ανέφεραν ότι τα νέα συμπεράσματα «πλήττουν την αξιοπιστία της επιστήμης της διατροφής και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστημονική έρευνα». «Αυτή η μελέτη έχει πολλά σφάλματα και είναι η πιο εξωφρενική κατάχρηση των διαθέσιμων στοιχείων που έχω ποτέ δει», ανέφερε ο (φυτοφάγος) καθηγητής επιδημιολογίας Γουόλτερ Γουίλετ της Σχολής Δημόσιας Υγείας. Για «ανεύθυνη και ανήθικη» έρευνα έκανε λόγο ο συνάδελφός του καθηγητής του Χάρβαρντ Φρανκ Χου.

Παραμένει πλέον ερώτημα κατά πόσο η νέα επίμαχη μελέτη θα επηρεάσει τις ανά τον κόσμο διατροφικές συστάσεις στο μέλλον. Ήδη πάντως διάφοροι επιστημονικοί φορείς (Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση κ.α.) επέκριναν τα νέα ευρήματα, καθώς και το περιοδικό που τα δημοσίευσε, δηλώνοντας σαφώς απροθυμία να αλλάξουν άποψη.


Συμπερασματικά:
Δεν είναι πρώτη φορά που αναφέρω πως ο άνθρωπος είναι ένα παμφάγο ον και ότι ο οργανισμός του έχει ανάγκη από τα πάντα.
Το λάθος δεν είναι αν καταναλώνουμε κόκκινο κρέας ή δεν καταναλώνουμε.
Το λάθος στην διατροφή μας είναι ότι από την μια μεριά βάλαμε το κρέας γενικότερα στην καθημερινή μας διατροφή και από την άλλη, πιθανά λόγο ελλείψεως χρόνου και φορτωμένου προγράμματος, βασιστήκαμε αποκλειστικά στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.

Τώρα αν αυτό συμβάλει στην εμφάνιση του καρκίνου στο έντερο ή όχι είναι μια άλλη ιστορία που πραγματικά δεν έχει ουρανό.
Φυτοφάρμακα, υβρίδια, αυξητικές ορμόνες, διοξίνες, τοξικά Ε. . . , συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, νοθείες και τόσα άλλα έχουν μπει για τα καλά στην διατροφή μας που προσωπικά το κόκκινο κρέας είναι η κορυφή από το παγόβουνο για την καρκινογένεση.

Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον από την μια να ακολουθήσουμε την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και από την άλλη με την δύναμη που μας δίνει η φύση με τα πράσινα φάρμακα ή ιάματα και τα συμπληρώματα διατροφής ας θωρακίσουμε όσο μπορούμε τον οργανισμό μας στην νέα αυτή τάξη πραγμάτων.
Το γεγονός είναι ένα.
Ο καρκίνος θερίζει στις μέρες μας και μάλιστα με συνεχή αυξανόμενα ποσοστά.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

Διατροφή. 14 απλά βήματα για σωστή διατροφή.  &  Τροφές για καλή υγεία.  &  Καρκινογόνα. Βόμβες μεγατόνων στο καθημερινό μας τραπέζι.  &  Τα φαγητά των Αρχαίων Ελλήνων !  &  Ψάρια. Πότε θεωρούνται φρέσκα και πότε χάνουν κάθε θρεπτική τους αξία ?  &  Φασόλια μαυρομάτικα. Μια ξεχασμένη σπουδαία τροφή.  &  Η ισορροπημένη διατροφή και τα οφέλη της.  &  Φρούτα και Λαχανικά. Άγνωστο είδος διατροφής για αρκετούς συνανθρώπους μας σήμερα  &  Καρκίνος. Αποκαλυπτική έρευνα, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.  &  Καρκίνος. Οι ερευνητές ανοίγουν νέους δρόμους για τα αίτια που τον προκαλούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα