Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη


Μια ύπουλη ασθένεια που οι πάσχοντες συνήθως το ανακαλύπτουν τυχαία. 
Το πιο δυσάρεστο είναι η αυξητική τάση που παρουσιάζει ο σακχαρώδης διαβήτης κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες σύμφωνα με αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο αριθμός των διαβητικών στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ο οποίος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την παχυσαρκία.
Το ανησυχητικό με τον διαβήτη τύπου 2 είναι ότι, ενώ παλαιότερα εμφανιζόταν σε άτομα μέσης ηλικίας (40-50 ετών), πλέον παρατηρείται και στην παιδική και εφηβική ηλικία.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στο περιθώριο του 33ου Πανελλήνιου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από τον πρόεδρο της, παθολόγο, διαβητολόγο κύριο Χρήστο Σαμπάνη.


Ο διαβήτης απειλεί μάτια, καρδιά, νεφρά 
και νεύρα
Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο ενώ οι πιο συχνές επιπλοκές του διαβήτη είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η διαβητική νεφροπάθεια και η διαβητική νευροπάθεια.
"Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης στους διαβητικούς, ενώ η διαβητική νεφροπάθεια εάν δεν ελεγχθεί μπορεί να φτάσει σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πρώτη αιτία ένταξης ασθενών σε αιμοκάθαρση και σε μεταμόσχευση.
Άρα ο διαβήτης πλήττει τα μάτια, την καρδιά, τα νεφρά, τα νεύρα και πάρα πολλά άλλα όργανα ζωτικής βαρύτητας και σημασίας.
Αυτά ισχύουν και για τους δύο τύπους διαβήτη και έχουν σχέση με τη διάρκεια του διαβήτη και με τη ρύθμιση του.

Γι αυτό η καλή ρύθμιση του διαβήτη μπορεί να προλάβει τις επιπλοκές αυτές" σημειώνει ο κ. Σαμπάνης

Παράλληλα επισημαίνει ότι το πρόβλημα με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι πάρα πολύ μεγάλο, διότι σε πολλούς ασθενείς δεν παρουσιάζει συμπτώματα με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να μένουν εκτεθειμένα σε υψηλές τιμές σακχάρου για πολλά χρόνια και να εμφανίζουν επιπλοκές κατά τη διάγνωση.

"Το πρόβλημα με τις επιπλοκές είναι, το κατά πόσο αυτές είναι ή δεν είναι αναστρέψιμες.

Είναι πάντα προτιμότερο να προλαμβάνεις κάτι από ότι να θεραπεύεις.

Για αυτό χρειάζεται ενημέρωση του κοινού και αυτό είναι πολύ σημαντικό και στους δύο τύπους διαβήτη.
Συνιστάται υγιεινός τρόπος ζωής, προσοχή στη διατροφή ή άσκηση, διακοπή του καπνίσματος κτλ".

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ( Τύπου 1 ) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη ( Τύπου 2 )

Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.


Θεραπευτικά μέσα.
Πέρα του μεγάλου αριθμού φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που υπάρχουν για την βοήθεια ρύθμισης του διαβήτη, ο ασθενής θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν επαφίεται μόνο σε αυτά και θα πρέπει να προσαρμόσει την ζωή του γενικότερα σε μια νέα τάξη πραγμάτων προκειμένου να βοηθήσει και αυτός την κατάσταση.

Η σωματική άσκηση, η προσαρμοσμένη διατροφή, το σταθερό πρόγραμμα γευμάτων και ζωής είναι οι επιβεβλημένη παράγοντες που θα ρυθμίσουν τον διαβήτη ευκολότερα.

Τέλος θα θυμίσω και τα όπλα της φύσης που με σωστούς συνδυασμούς, ειδικευμένη επιλογή και συστηματική λήψη θα καλύψουν 100% τον ασθενή από τις επιπτώσεις του διαβήτη.



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

Η καθιστική ζωή είναι ο νέος θανατηφόρος ιός της σύγχρονης εποχής.  &  Η ένταξη του Διαβήτη στην συστηματική Γανοθεροπεία.  &  Ganoderma Lucidum. Αξίζει άλλη μια αναφορά ακόμα ?  &  Ζαχαρώδης διαβήτης: Ο ρυθμισμένος διαβήτης δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας στους διαβητικούς.  &  Φυσικό Πολυβιταμινούχο, Αντιοξειδωτικό ή απλά το Κλειδί θεραπείας και διατήρησης της υγείας.  &  Colostrum max 29%. Ισχυρό ανοσοποιητικό ισχυρή ανάπτυξη μυών οστών και ανάπλαση κυττάρων



Υπόμνημα:
Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.
Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.
Στις μέρες μας τουλάχιστον 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, όπως είναι ο πλήρης επιστημονικός όρος της ασθένειας.


Σχετικά Ling
· Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη
· World Diabetes Day
· International Diabetes Federation
· Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα