Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Παγκόσμια ημέρα κατά της Πνευμονίας 2019

Πρόκειται για οξεία λοίμωξη των πνευμόνων που χαρακτηρίζεται από βήχα, πυρετό και γρήγορη αναπνοή. ( Δύσπνοια ) 
Συχνά πρόκειται για σοβαρή νόσο, ιδιαίτερα όταν προσβληθούν παιδιά μικρότερα των 3 ετών και υπερήλικες.
Η πνευμονία διακρίνεται σε δυο κατηγορίες, την τυπική και άτυπη.
Τυπική είναι η πνευμονία που προκαλείται από βακτήρια, ενώ η άτυπη προκαλείται και από άλλους μικροβιακούς παράγοντες, όπως μυκοπλάσματα, ιούς, μύκητες, παράσιτα.

Ποια είναι τα αίτια.
Το αίτιο μπορεί να είναι κάποιο βακτηρίδιο ή κάποιος ιός, ενώ είναι σημαντικός ο ρόλος της ηλικίας σε ότι αφορά στην αιτιολογία.
Σε παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών το αίτιο είναι συχνότερα κάποιο βακτηρίδιο.
Αντίθετα στα μικρότερα των 5 ετών το αίτια είναι συχνότερα ιοί.

Ποια είναι επακριβώς τα συμπτώματα.
Βήχας, πυρετός, γρήγορη αναπνοή και δύσκολη αναπνοή, φορές και πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή και το βήχα, καθώς και ανορεξία.
Λιγότερο συχνά είναι τα συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα όπως εμετοί, περιοδικοί κοιλιακοί πόνοι ή διάρροια.
Η ακτινογραφία του θώρακα, καθώς και κάποιες αιματολογικές εξετάσεις απαιτούνται για καλύτερη αιτιολογική προσέγγιση της πνευμονίας.

Είναι το παιδί πιο ευαίσθητο μετά από ένα επεισόδιο πνευμονίας.
Αν και εφόσον πρόκειται για ένα καθόλα υγιές παιδί που δεν υπάρχει κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα και η πνευμονία έχει θεραπευθεί πλήρως χωρίς υπολείμματα ( βρογχιεκτασίες, ατελεκτασίες ) τότε απλά το εκπαιδεύεται να εφαρμόζει κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, αποφυγή κατά το δυνατόν επαφής με ιογενή νοσήματα) και δεν έχετε παρά ελάχιστες πιθανότητες να έχει εκ νέου πνευμονία. Θα είναι όπως τα άλλα παιδιά που δεν είχαν ποτέ πνευμονία.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας ( World Pneumonia Day ) καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά της Παιδικής Πνευμονίας για:
  1. Να υπενθυμίσει στην κοινή γνώμη, ότι η πνευμονία αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών.
  2. Να προωθήσει πρωτοβουλίες για την πρόληψη και τη θεραπεία της πνευμονίας.
  3. Να προκαλέσει δράσεις για την καταπολέμηση της πνευμονίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ( WHO )

Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός κατά της Παιδικής Πνευμονίας ( Global Coalitition Against Child Pneumonia ) δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2009 από τη σύμπραξη 125 μη κυβερνητικών οργανώσεων, κινημάτων πολιτών και κυβερνητικών οργανώσεων.



Γιώργος Ερυσιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα