Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά

Στερνή μου γνώση να σε είχα πάντα ! 
Δεν έχει περάσει καν μισός αιώνας που η κάθε φαρμακευτική εταιρία που σεβόταν τα μούτρα της λανσάριζε και ένα καινούργιο αντιβιοτικό κάθε λίγο και λιγάκι.
Με την σειρά τους πεπεισμένοι οι γιατροί για την αποτελεσματικότητα τους συνταγογραφούσαν αντιβιώσεις επί αντιβιώσεων ακόμα και για ένα απλό συνάχι.
Στον χορό αυτό της παραφροσύνης για αντιβίωση μπήκαν τόσο οι φαρμακοποιοί, όσο και οι τελικοί αποδέκτες, καταναλωτές όπου εύκολα οι μεν χορηγούσαν στους δε άνευ συνταγής την όποια αντιβίωση τους ζητούσαν φορές μάλιστα χωρίς καν να ρωτήσουν τον λόγο για την χρήση τους.
Τελικά οι μόνοι κερδισμένοι άμεσα είναι οι φαρμακοβιομηχανίες και συν αυτών συμπορευόμενοι. 

Σε ότι αφορά την παγκόσμια υγεία προσωπικά εύχομαι να μην έχει επέλθει το διέξοδο !

Έστω και αργά:
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ( ECDC ) οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ορίσει τη 18η Νοεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά. ( European Awareness Antibiotic Day )

Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 2008 και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας που συνταγογραφούν αντιβιοτικά φάρμακα ( Αντιβιοτικά είναι οι βιοσυνθετικώς παραγόμενες αντιμικροβιακές ουσίες ) και των πολιτών που αποτελούν τους άμεσους καταναλωτές τους, σχετικά με την ορθολογική χρήση τους.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια και ότι η αντοχή τους στα αντιβιοτικά αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η λογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να αναχαιτίσει την ανάπτυξη των ανθεκτικών βακτηρίων και να διατηρήσει την αποτελεσματική δράση των αντιβιοτικών για τις μελλοντικές γενιές.

Η ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά προκαλεί ανυπολόγιστες συνέπειες, τόσο στους ασθενείς και στο οικείο περιβάλλον τους, όσο και στη λειτουργία του ίδιου του υγειονομικού συστήματος.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λοιμώξεις που προκαλούνται από πολύ ανθεκτικά μικρόβια, για τα οποία οι θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε συνεχώς περιορίζονται.
Η χώρα μας, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Κατανάλωσης των Αντιβιοτικών ( ESAC ) του 2010, παραμένει πρώτη στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα μεταξύ των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.

Αυτό άλλωστε αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στον Ευρωπαϊκό χώρο, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Μικροβιακής Αντοχής. ( EARSS )

Επίλογος:
Είναι καιρός που απαιτείται σύνεση από όλους γενικότερα για την πολυφαρμακία, ειδικότερα για τα αντιβιοτικά.
Τα όπλα της φύσης μπορεί να απαξιώθηκαν τεχνηέντως από πολλούς, αλλά υπάρχουν αρκεί να μπούμε στον κόπο να τα γνωρίσουμε.



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα