Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Καρκίνος στόματος και φάρυγγα. Σημάδια που μας προειδοποιούν και φυσική αντιμετώπιση


Μια υποτιμημένη μορφή καρκίνου 
που όμως υπάρχει σε πολύ μεγάλα ποσοστά. 
Μάλιστα είναι ραγδαία αύξηση του καρκίνου 
στόματος και του φάρυγγα σε άτομα κάτω 
των 45 χρόνων έχουμε τα τελευταία χρόνια.
Αυτό αναφέρουν επιστημονικές μελέτες για τον στοματικό καρκίνο που πλήττει παγκοσμίως κάθε χρόνο περισσότερο από 310.000 άτομα με τους άνδρες να κρατούν την πρωτοκαθεδρία με διαφορά. (220.000 άνδρες και 90.000 γυναίκες)
«Η παγκόσμια κοινότητα πληρώνει σε ετήσια βάση βαρύ φόρο σε ανθρώπινο δυναμικό από τον καρκίνο του στόματος» τονίζει ο καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Ε.Κ.Π.Α και διευθυντής στον «Ευαγγελισμό» κ. Νικόλαος Παπαδογεωργάκης. 



Σύμφωνα με τον κ Παπαδογεωργάκη, η πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου σε αρχικά στάδια είναι καθοριστική για την επιβίωση του ασθενούς.
Ο καρκίνος του στόματος σε αρχικά στάδια μπορεί να εξαιρεθεί εύκολα και ριζικά και η πενταετής επιβίωση των ασθενών είναι άνω του 90%.
Αντίθετα σε προχωρημένα στάδια με μεταστάσεις στους λεμφαδένες η πενταετής επιβίωση κυμαίνεται σε 10 - 15% των ασθενών.

Μορφές εμφάνισης στοματικού καρκίνου
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας έχει περίπου 30 διαφορετικές μορφές.
Η μορφή που απαντάται στο 90% των περιπτώσεων είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. 


Ο στοματικός καρκίνος εμφανίζεται συνήθως ως:

- Ένα ανώδυνο έλκος. ( Πληγή )
- Μία άφθα που δεν επουλώνεται με την πάροδο του χρόνου, αντίθετα μεγαλώνει δημιουργώντας προβλήματα στη μάσηση, την ομιλία ή την κατάποση
- Μια λευκή πλάκα ή μια κόκκινη περιοχή.

Εντοπίζεται συχνά:

- Στο κάτω χείλος
- Στη γλώσσα
- Στο έδαφος του στόματος
- Στις παρειές
- Στα ούλα
- Στην υπερώα

Ο καρκίνος αυτός προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, τα τελευταία όμως χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση 6% σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 χρόνων.
Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες, η αναλογία όμως αυτή τείνει να ανατραπεί.


Αλκοόλ η συχνότερη αιτία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αιτιοπαθογένεια του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος είναι πολυπαραγοντική και σχετίζεται κυρίως με διαιτητικές και κοινωνικές συνήθειες.
Επίσης και με την κακή στοματική υγιεινή, όπως χαλασμένα ή αιχμηρά δόντια, παλιές οδοντοστοιχίες ή γέφυρες που τραυματίζουν τα ούλα, τη γλώσσα ή την παρειά.
Ο συνδυασμός όμως αλκοόλ και καπνού αποτελεί τη συχνότερη αιτία πρόκλησης του στοματικού καρκίνου.
Ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του κάτω χείλους, η κύρια αιτία είναι η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ο πιθανός ρόλος άλλων παραγόντων που έχουν ενοχοποιηθεί για τον καρκίνο του στόματος και του στοματοφάρυγγα, όπως των ιών HPV και ιδίως του τύπου HPV 16 βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση.

Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και είναι βαρείς καπνιστές, έχουν 38 φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου από εκείνους που απέχουν από το αλκοόλ και τον καπνό, εξηγεί ο κ Παπαδογεωργάκης.

Αντίθετα, όπως αναφέρεται σε πολλές επιστημονικές μελέτες, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στην ελάττωση της εμφάνισης του στοματικού καρκίνου, προσθέτει.

Διάγνωση και θεραπεία.
Ο γενικός οδοντίατρος παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου καθότι εκείνος είναι που έρχεται σε επαφή με τη στοματική κοιλότητα του ασθενούς.


Ο οδοντίατρος είναι επίσης εκείνος που θα καθοδηγήσει τον ασθενή του για μια σωστή αντιμετώπιση και θα τον παρακολουθεί και θα τον φροντίζει πριν και μετά τη θεραπεία. Η διάγνωση τίθεται πάντα με τη λήψη βιοψίας και την ιστολογική εξέταση της βλάβης.

Η θεραπεία του στοματικού καρκίνου είναι κυρίως η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης επί υγειών ορίων και συνήθως συνοδεύεται από αφαίρεση των λεμφαδένων στον τράχηλο ανάλογα πάντα με την περίπτωση.

Ο πλέον κατάλληλος για να αντιμετωπίσει το στοματικό καρκίνο είναι ο ειδικά εκπαιδευμένος Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός.

Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο ρόλος του ογκολογικού συμβουλίου, το οποίο αποφασίζει το είδος της θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθηθεί και το αν ο ασθενής θα χρειασθεί μετεγχειρητική ακτινοβολία ή και χημειοθεραπεία.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η πρώιμη διάγνωση και ιδίως η πρόληψη του καρκίνου του στόματος με την αποφυγή των παραγόντων που τον προκαλούν αποτελούν μέχρι και σήμερα την καλύτερη θεραπεία του, καταλήγει ο κ Παπαδεογεωργάκης.

Διακυμάνσεις μεταξύ Ηπείρων.
Η επίπτωση του καρκίνου του στόματος εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ διαφορετικών ηπείρων και χωρών, γεγονός που αποδίδεται κυρίως σε διαφορετικές συνήθειες έκθεσης σε γνωστούς προδιαθεσικούς παράγοντες.

Για παράδειγμα, σε χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία και το Πακιστάν παρατηρούνται υψηλά ποσοστά ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του στόματος που οφείλονται στις διαδεδομένες συνήθειες χρήσης προϊόντων καπνού. ( betel-quid )

Στις ΗΠΑ, μόνο για ένα έτος, καταγράφηκαν 15.250 νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος στους άνδρες και 7.650 στις γυναίκες.

Στην Ευρώπη επικρατεί ιδιαίτερα έντονη ετερογένεια στην επίπτωση του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του στόματος, με τα υψηλότερα ποσοστά να έχουν καταγραφεί στη βόρεια Γαλλία, ( 49,4 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άνδρες ετησίως ) καθώς και στην Ουγγαρία, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά αναφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αν και τα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα είναι περιορισμένα, έχει παρατηρηθεί μια αυξητική τάση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στόματος, κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό, αλλά και σε άτομα νεαρής ηλικίας.


Φυσική πρόληψη, προστασία και επικουρική θεραπεία.
Όπως πολύ σωστά έκανε αναφορά ο καθηγητής κ Παπαδογεωργάκης η διακοπή του καπνίσματος και η περιορισμένη χρήση αλκοόλ θα περιορίσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου στην στοματική κοιλότητα και τον φάρυγγα.
Όμως στις μέρες μας δεν φτάνει μόνο αυτό.
Πέρα λοιπόν του συχνού έλεγχου που πρέπει ο καθένας μας να πραγματοποιεί και τις αύξησης κατανάλωσης σε φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να είναι πολύ σχολαστικός και στην στοματική του υγιεινή με βιολογικά φυσικά ιδιοσκευάσματα όπως για παράδειγμα με την οδοντόκρεμα που περιέχει Ganoderma που ως γνωστό προσφέρει ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Επίσης να είναι επιφυλακτική, προσεκτική των ιών HPV και ιδίως του τύπου HPV 16 που ανήκει στα ΣΜΝ και θεωρείται μάστιγα στις μέρες μας.
Τέλος στρέψτε την ενημέρωση σας σε βιολογικά συμπληρώματα διατροφής και πράσινα φάρμακα ακόμα και για την πρόληψη.
Εκτός από το Ganoderma Lucidum με τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, υπάρχουν και άλλα φυσικά συμπληρώματα όπως είναι οι βιολογικές κάψουλες σκόρδου, αλλά και η συχνή χρίση στην διατροφή μας της ρίγανης, της μέντας, του δυόσμου, του φασκόμηλου, του θυμαριού κ.α. που έχουν αποδείξει ότι έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ασφαλώς καταλήγοντας το κυρίαρχο αντικαρκινικό πράσινο φάρμακο είναι η Graviola που σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα όπου και αν τα συναντήσει.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834





Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

Graviola. Όνομα άμεσα συνδεδεμένο με τον αγώνα κατά του καρκίνου  &  Καρκίνος, θεραπεία με ενίσχυση του ανοσιακού συστήματος.  &  Καρκίνος, μεταστάσεις & Ganoderma Lucidum.  &  Η Χημειοθεραπεία, οι εμμονές και αντικειμενική βοήθεια στον ασθενή με φυσικά ιάματα.  &  Καρκίνος και χημειοθεραπεία. Μια προγεγραμμένη πορεία με αμφίβολο αποτέλεσμα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα