Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα Ασβεστίου και βιταμίνης D.


Συχνές συνταγογραφούμενες ιατρικές συμβουλές που όμως συνδέονται με τον καρκίνο και τον αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου. 
Μερίδα ιατρών και φαρμακοποιών, 
φορές ακόμα και στην υποψία οστεοπενίας, 
ή άλλης έλλειψης βιταμινών και στοιχείων συνιστούν ελαφριά την καρδία χημικά ιδιοσκευάσματα Ασβεστίου, βιταμίνης D, Μαγνησίου, σύμπλεγμα βιταμινών Β κ.α.

Λες και η απαιτούμενη ποικιλία διατροφής 
δεν υπάρχει 
και μάλιστα στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα που επιστημονικά έχει καταταχτεί 
στην πρώτη θέση στήριξης υγείας, ευεξίας
και ομορφιάς.

Αναλυτικά η έρευνα:
Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από την διατροφή, συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο θανάτου και όχι όταν προέρχεται από χημικά συμπληρώματα, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη χημικών συμπληρωμάτων έχει ελάχιστη επίδραση στον οργανισμό και μόνο τα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται στις τροφές, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες επιπλοκών έως και θανάτου.

Επιπρόσθετα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη ορισμένων χημικών συμπληρωμάτων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Η μελέτη χρησιμοποίησε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εθνικού επιπέδου στις ΗΠΑ, αποτελούμενο από δεδομένα περισσότερων από 27.000 ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και άνω, για να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της χρήσης χημικών συμπληρωμάτων διατροφής και θανάτου από όλες τις αιτίες, με κύρια από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Fang Fang Zhang, καθηγητή στη Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών και Πολιτικής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts και βασικό συγγραφέα της μελέτης, αξιολόγησαν εάν η επαρκής ή υπερβολική πρόσληψη θρεπτικών ουσιών συνδέεται με το θάνατο και αν η πρόσληψη από τα τρόφιμα αντί των χημικών σκευασμάτων είχε κάποια επίδραση στη σχέση αυτή
Όσον αφορά στη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών και του κινδύνου θανάτου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ και μαγνησίου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ και ψευδαργύρου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Όταν αξιολογήθηκαν οι πηγές πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών ( Τρόφιμα έναντι χημικών συμπληρωμάτων ) οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
Ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου που σχετίζεται με επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Κ και μαγνησίου αφορούσε τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τα τρόφιμα και όχι από τα χημικά συμπληρώματα.
Ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζεται με επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ και ψευδαργύρου περιορίστηκε επίσης στα θρεπτικά συστατικά από τρόφιμα.

Η πρόσληψη ασβεστίου από χημικά συμπληρώματα σε ποσότητα τουλάχιστον 1.000 mg/ημέρα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, αλλά δεν υπήρξε κανένας παρόμοιος συσχετισμός για την πρόσληψη ασβεστίου από τρόφιμα.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χημικά συμπληρώματα διατροφής δεν επηρέαζαν καθόλου τόσο τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με χαμηλή ελεγχόμενη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, όσο όμως και το αποτέλεσμα για τους λόγους που έχουν χλωριωθεί.

Αντ ‘αυτού, η ομάδα βρήκε ενδείξεις ότι η χρήση χημικών συμπληρωμάτων βιταμίνης D από άτομα χωρίς συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, όπως και από καρκίνο, με τους ερευνητές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί και πρόθυμοι για περαιτέρω έρευνα σχετικά με αυτή τη δυνητική σύνδεση.

«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν ότι, ενώ η χρήση χημικών συμπληρωμάτων φορές συμβάλλει στην αύξηση του επιπέδου συνολικής πρόσληψης θρεπτικών ουσιών, υπάρχουν σαφής ωφέλιμες συσχετίσεις σε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τρόφιμα που δεν παρατηρούνται σε αυτά από τα χημικά συμπληρώματα.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κατανοήσουμε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τόσο τα ίδια τα θρεπτικά συστατικά όσο και η πηγή τους στην υγεία, ιδιαίτερα εφόσον το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι επωφελές»
,
σχολίασε ο Δρ. Zhang.

Οι συγγραφείς σημειώνουν, πάντως, ότι υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στην έρευνα, όπως η διάρκεια της χρήσης, η παρουσία τους στον οργανισμό και η δοσολογία χημικών συμπληρωμάτων διατροφής, που επιβάλλουν τις περαιτέρω μελέτες.

Διευκρίνιση:
Στην μεγάλη ομάδα των συμπληρωμάτων διατροφής, ( Ασβεστίου, Μαγνησίου, Σιδήρου, Βιταμινών κτλ ) υπάρχουν τρις βασικές κατηγορίες.


Πρώτη κατηγορία είναι αυτή που αναφέρει η προαναφερόμενη έρευνα, μελέτη των χημικών συμπληρωμάτων.
Δηλαδή αυτών που ουσιαστικά φτιάχτηκαν στο εργαστήριο αντιγράφοντας το μόριο των θρεπτικών ουσιών, που όπως έχω πολλές φορές αναφέρει παρουσιάζουν πρόβλημα τόσο στην βιοδιαθεσιμότητα τους, όσο και στις αυξημένες πυκνότητες στο αίμα πέρα του φυσιολογικού γιατί δεν αποβάλλονται φυσιολογικά.

Δεύτερη κατηγορία είναι εκείνα τα συμπληρώματα που ναι μεν έχουν φυσική πηγή προέλευσης, αλλά όμως συμβατικής καλλιέργειας με ότι αυτό εξαγάγει. ( Φυτοφάρμακα, αυξητικές ορμόνες κτλ )


Τρίτη κατηγορία είναι αυτά που έχουν φυσική πηγή προέλευσης, άλλα από αυτοφυή ή βιολογική, ή και οργανική καλλιέργεια και δεν διαφέρουν σε τίποτα από την καλής ποιότητας διατροφής που ατυχώς στις μέρες μας είναι σπάνια. Άλλωστε επίσης έχω πολλές φορές αναφέρει πως η θρεπτική αξία για παράδειγμα ενός κοτόπουλου ορνιθοτροφείου δεν έχει καμία σχέση με το χωριάτικο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής και φυσιολογικής ανάπτυξης. 
Αυτό ισχύει για την ντομάτα θερμοκηπίου από την χωραφίσια ντομάτα στην εποχή της, του μοσχαρίσιου κρέατος μονάδας πάχυνσης από εκείνο της ελεύθερης βοσκής, από το ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας από εκείνο του πελάγους κτλ.

Συμπερασματικά:
Μια απλή επιβεβαίωση των όσων έχω αναφέρει όλα αυτά τα χρόνια είναι η μελέτη αναφορά που μόλις διαβάσατε.

Καλή, προσεγμένη διατροφή δεν είναι αυτή που πιθανά οι περισσότεροι έχουν κατά νου γιατί την αποτελούν από λάιτ επεξεργασμένα τρόφιμα, ούτε αυτή που ακολουθεί η μόδα κατά καιρούς, ( Γάλα αμυγδάλου, τυρί από καρύδα ή σόγια κ.α. )
Καλή διατροφή είναι αυτή που αγγίζει την πρωτόλεια της μορφή, ακολουθεί την εποχή της και πάνω από όλα παρέχει στον οργανισμό μας ποικιλία θρεπτικών ουσιών ακόμα και στο ίδιο εικοσιτετράωρο.

Αντί για χημικά σκευάσματα ασβεστίου για παράδειγμα είναι προτιμότερα τα κλασικά γαλακτοκομικά παράγωγα, το αυγό, τα ωμά καρύδια και τα αμύγδαλα, που ακόμα και αν μας έχουν αυτά δημιουργηθεί ελλείψεις, το Colostrum max 29% ( Πρωτόγαλα ) η Γλουκοζαμίνη, η Χονδροιτίνη κ.α.

Αντί για χημικά δισκία βιταμίνης D, καλύτερη είναι μια καθημερινή βόλτα στον ήλιο.

Αντί για χημικό Μαγνήσιο καλύτερο είναι στην διατροφή μας να συμπεριλαμβάνουμε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους, ή τα γαλαζοπράσινα φύκια A.F.A.

Τέλος αντί για χημικό Σίδηρο λόγο έλλειψης του, καλύτερα είναι στην διατροφή μας να συμπεριλάβουμε τα όσπρια, το μοσχαρίσιο συκώτι, την Spirulina ή τα A.F.A.

Μα και επειδή γενικότερα η ζωή μας απειλείται καθημερινά μέσω διατροφής και ατμοσφαίρας από τοξίνες υπάρχουν τα ειδικευμένα φυσικά συμπληρώματα διατροφής όπως είναι το Ganoderma Lucidum, το συμπυκνωμένο ρόδι, το Pine Bark ( Πυκνογενόλη ) τα εκχυλίσματα σπόρων κόκκινου σταφυλιού κ.α.

Πραγματικά στις μέρες μας η προστασία της υγείας μας δεν θέλει κόπο, αλλά γνώσεις και τρόπο συμπλέοντας ασφαλώς με ότι πιο φυσικό.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

A.F.A. Τα φύκια της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.  &  Ganoderma Lucidum. Αξίζει άλλη μια αναφορά ακόμα ?  &  Βιταμίνη - Βιταμίνες.  &  Βιταμίνη D: Επηρεάζει ή επηρεάζεται τελικά από τον θυρεοειδή ?  &  Φυσικό Πολυβιταμινούχο, Αντιοξειδωτικό ή απλά το Κλειδί θεραπείας και διατήρησης της υγείας.  &  Εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού ή αλλιώς Grape seed extract ( OPC )    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα