Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού ή αλλιώς Grape seed extract ( OPC )

Από την γένεση της φαρμακολογίας, οι επιστήμονες ερευνητές του είδους βασίστηκαν στην δύναμη της φύσης και μόνο.
Αυτό φέρνει σαν θετικό αποτέλεσμα από την μια την εξερεύνηση συστηματικά επίδρασης για την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά σε όλα τα προϊόντα της φύσης και από την άλλη σαν αρνητικό, την εμμονή μεγάλης μερίδας επιστημόνων στην αντιγραφής της.
 


Δεν αντιλέγω, πολλές φορές κατόρθωσαν οι επιστήμονες και την αντέγραψαν σωστά, μα είναι περισσότερες αυτές που in vitro, μοριακά έμοιαζαν τα αποτελέσματα άψογα, αλλά in vivo δεν είχαν το ποθητό ίδιο αποτέλεσμα που υπήρχε στα πρωτότυπα τους.  


Τέλος με αυτή την λογική ερεύνησαν και το εκχύλισμα των σπόρων του σταφυλιού ( OPC ) και κατέληξαν στα εξής:
Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές των φυτικών φλαβονοειδών, προανθοκυανιδίνων OPC.
Σημαντικό είναι πως το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού περιέχει κατά μέσο όρο 92 με 95% προανθρακοκυανιδίνες.
Οι ιδιότητες των προανθοκυανίδων είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες κύρια στην επιστημονική κοινότητα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως είναι η φλεβική ή αγγειακή ανεπάρκεια, η αγγειακή ευθραυστότητα που προκαλεί αρχικά μικρό αιμορραγίες και την τελική καταστροφή των αγγείων, την αμφιβληστροειδοπάθεια και πολλών άλλων ασθενειών που άπτονται στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Μια απλοϊκή απόδειξη της ευεργετικής δράσης των OPC στην κυκλοφορία του αίματος είναι και η χρήση τους ως βασικό συστατικό σε καλλυντικά γνωστών και φερέγγυων εταιριών, που ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν στην ενίσχυση της μικρό-κυκλοφορίας του υποδόριου ιστού.

Αναλυτικά οι ιδιότητες των OPC είναι οι εξής:

Αντιοξειδωτική δράση:
Η έντονη αντιοξειδωτική δράση των OPC είναι κλινικά αποδεδειγμένη και αν το θέλετε στην εποχή μας διαρκώς επιβεβλημένη.
Με ένα ήπιο μοναδικό τρόπο διασπά τις τοξίνες και βοηθά στην αποβολή τους δια των φυσιολογικών οδών από το σώμα.

Αντιφλεγμονώδη δράση:
Η φλεγμονές είναι το κύριο αίτιο της δημιουργίας θρομβώσεων και της αφύσικης πήξης του αίματος.
Από την άλλη μια περιοχή που φλεγμένη, κύρια αυτή που χαρακτηρίζεται χρόνια, χρόνο με τον χρόνο η ανάπλαση των κυττάρων πραγματοποιείται μετά μεγάλης δυσκολίας και παρατηρείται το φαινόμενο ατροφίας των ιστών και κατά συνέπεια δυσλειτουργία της περιοχής.
Κλινικά έχει αποδεδειχθεί πως τα OPC πέρα των άλλων έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Προστασία και αύξηση της παραγωγής του κολλαγόνου:
Ως γνωστό το κολλαγόνο είναι μια ομάδα ινωδών
πρωτεϊνών που βρίσκονται σε όλα τα πολυκύτταρα ζώα και προσδίδουν εκτατική ισχύ στους συνδεστικούς ιστούς.
Τα κύτταρα που παρασκευάζουν κολλαγόνο έχουν διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με το είδος του ιστού.
Στο δέρμα, τένοντες και άλλους συνδετικούς ιστούς των μαλακών μορίων λέγονται
ινοβλάστες, ενώ στα οστά οστεοβλάστες.
Τα OPC με δεκάδες κλινικές αποδείξεις δεν προστατεύουν απλά τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο, αλλά αυξάνουν και την παραγωγή τους όταν αυτή είναι μειωμένη.

Ενίσχυση και αύξηση της ελαστικότητας αρτηριών και αγγείων:
Όπως είναι γνωστό με την πάροδο των χρόνων κύρια τα τριχοειδή αγγεία, αλλά και οι αρτηρίες χάνουν την ελαστικότητα τους. ( Αρτηριοσκλήρυνση )
Αυτό και από μόνο του επισύρει πολλά δυσάρεστα συμπτώματα και αίτια διαταραχών.

Το εκχύλισμα κουκουτσιών σταφυλιού κλινικά απέδειξε ότι σε ομάδες που το ελάμβαναν συστηματικά βελτίωσε την ελαστικότητα αγγείων και αρτηριών σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 90% απομακρύνοντας δυσάρεστα συμπτώματα όπως είναι συριγμοί στα αυτιά, αρτηριακή υπέρταση, απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης κ.α.

Στηριγμένοι οι επιστήμονες από αυτές τις τέσσερις βασικές δράσεις των εκχυλισμάτων κουκουτσιών του σταφυλιού OPC, κλινικά τα έχουν εφαρμόσει με σημαντική επιτυχία στις ακόλουθες ενδείξεις:

Προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα από τις παθήσεις του.
Κοινά έχει γίνει αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι τα OPC καθαρίζουν τους αυλούς των τριαριών και των αγγείων και προστατεύουν έτσι το καρδιαγγειακά σύστημα από όλες σφαιρικότερα τις παθήσεις που το ταλαιπωρούν όπως είναι:

Καταπολεμά την υπέρταση.
Τα OPC μειώνουν την υψηλή πίεση του αίματος, προστατεύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων από τις βλαβερές δραστηριότητας ελεύθερων ριζών, και εμποδίζουν την επικίνδυνη οξείδωση της LDL χοληστερόλης που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σε μια πολυάριθμη Ιταλική κλινική μελέτη, άτομα με προ, ή ήπια υπέρταση διαιρέθηκαν σε τρεις ισάριθμες ομάδες.
Σε δύο από αυτές τους χορηγήθηκαν OPC, σε χαμηλές και υψηλές δοσολογίες σε mg, και στην τρίτη placebo και μια ειδική δίαιτα σε συνδυασμό με άσκηση.
Στο τέλος της κλινικής έρευνας και την πάροδο τεσσάρων μηνών, και οι δύο ομάδες που ελαμβαναν OPC είχαν μια βελτίωση στην πίεση του αίματος, αν και εκείνες με την υψηλότερη δοσολογία ( 300 mg ) ημερησίως παρατηρήθηκαν πιο θεαματικά ευεργετήματα.
Στην συμπερασματική κλινική αναφορά, οι αριθμοί της πίεσης του αίματος ομαλοποιήθηκε σε ποσοστό 93% των ατόμων στην ομάδα υψηλότερης δοσολογίας.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο Annals of the Νβνν York Academy of Sciences και εξέτασε την αγγειοδιασταλτική στα αιμοφόρα αγγεία αποδίδοντας τις ευεργετικές αυτές ιδιότητες στα OPC.

Καταπολεμά την LDL (κακή) χοληστερόλη.
Σε μια άλλη κλινική συγκριτική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicinal Food ομάδα ατόμων με ήπια και υψηλή χοληστερόλη, έλαβαν εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού έναντι ισάριθμης άλλης του placebo για 8 εβδομάδες και ακλουθώντας την ίδια διατροφή, τα ίδια γεύματα αριθμητικά και τις ίδιες ποσότητες ακριβώς.
H LDL (κακή) χοληστερόλη βελτιώθηκε σημαντικά στους ασθενείς που έλαβαν εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού.

Καταπολεμά την πήξη του αίματος.
Εκτός του προαναφερομένου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού OPC μείωσε τον κίνδυνο της πήξης του αίματος σημαντικά φέρνοντας το στην πρέπουσα πηκτικότητα ( Χωρίς δηλαδή δυσμενείς επιπτώσεις στην αραίωση του αίματος ) προστατεύοντας τους ασθενείς από επιπτώσεις καρδιαγγειακών διαταραχών.
Υπάρχουν καταγεγραμμένες και πολλές άλλες επιστημονικές μελέτες που έχουν δείξει αυτά τα αποτελέσματα.

Καταπολεμά την δημιουργία θρόμβων.
Στην ίδια δημοσίευση ανακοινώθηκε επίσης ότι το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού βοηθά όχι μόνο στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων, αλλά και στην αποφυγή δημιουργίας ακόμα και μετά από τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Αρωγός στην πρόληψη και ρύθμιση του διαβήτη τύπου 1 και 2.
Σε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊλάνδη και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό American Journal medicine διαπίστωσε ότι εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού OPC μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ακόμα και μετά από ένα γεύμα υψηλό σε υδατάνθρακες.
Αυτό και μόνο ως δράση βοηθά και τους διαβητικούς ασθενείς στην εξομάλυνση δημιουργίας μεγάλων αυξομειώσεων γλυκόζης στο αίμα.

Επιταχύνει την ανάκαμψη από επίπονη άσκηση και τραυματισμούς μυών και οστών.
Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δύναμη του εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού OPC  έστρεψε την προσοχή των ερευνητών στο να μελετήσουν τις επιπτώσεις από την λήψη στην αποκατάσταση των μυών.
Σε αυτές τις έρευνες, OPC αποδείχτηκε ότι έχουν τονωτική δράση στις αντιφλεγμονώδεις κυτταροκίνες, ( IL-10 ) και βοήθησε στην αναγέννηση κατεστραμμένων μυϊκών ινών ταχύτατα.
Τα μακροφάγα, που είναι γνωστά για την ικανότητά τους να σταματήσουν τα βακτήρια και τους ιούς, βοηθούν επίσης στην ταχύτερη αποθεραπεία του τραυματισμένου ιστού.
Κλινικά θυμίζω ότι έχει αποδεδειχθεί ότι αυξημένα επίπεδα σε μακροφάγα και ουδετερόφιλα ( Λευκών αιμοσφαιρίων που βρέθηκαν στις περιοχής της φλεγμονής ) έχουν επιταχύνει πλήρως την ίαση και στην περίπτωση παράλληλης λήψης με OPC απατήθηκαν μόλις 5 ημέρες σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Αντικαρκινική δράση.
Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού OPC, κλινικά έχει μελετηθεί πολλές φορές και για την αντικαρκινική του δράση.
Για παράδειγμα ο καρκίνος του παχέος εντέρου που έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Θυμίζω πως ο καρκίνος αναπτύσσεται μέσω πολλών μηχανισμών, με κύριο τις τοξίνες που προσλαμβάνονται μέσω των μεταλλαγμένων, επεξεργασμένων τροφών και γι αυτό άλλωστε είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Ωστόσο, σε σημαντικές μελέτες βρέθηκε ότι το OPC που περιέχει αυξημένες ποσότητες σε ταννίνη καταστέλλει τα καρκινικά κύτταρα.
Κατά συνέπεια αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων, σταματά τον κύκλο της σηματοδότησης των καρκινικών κυττάρων, και επάγει την απόπτωση, θάνατο των καρκινικών κυττάρων.
Αλλά ίσως ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι σκοτώνει τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα.
Αυτό είναι ένα καταπληκτικό γιατί ακόμη και αν δεχτούμε ότι η συμβατική χημειοθεραπεία μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, αφήνει ζωντανά τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα και για αυτό παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο των μεταστάσεων μετά από καιρό σε ασθενείς που έχουν υποστεί χημειοθεραπεία.
Σε άλλες κλινικές έρευνες έχουν εξετάσει την επίδραση του εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού OPC σε καρκινικά κύτταρα του μαστού με πολύ καλά αποτελέσματα ακόμα και σε μια παράλληλη χορήγηση.
Επίσης σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Research εκθείασαν την πολύτιμη δυναμική του εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού OPC όταν σε κλινική έρευνά τους αποδείχτηκε περίτρανα ότι ανέστειλε την δραστηριότητα της αρωματάσης και μειωμένη ανάπτυξη σε MCF-7 κύτταρα καρκίνου του μαστού και συγκεκριμένα ανέφεραν στα συμπεράσματα τους.
« Πιστεύουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά και αποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού OPC είναι δυνητικά χρήσιμο στην πρόληψη / θεραπεία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού μέσω της αναστολής της δραστηριότητας της αρωματάσης, καθώς και την έκφραση τους.»
Πολλές παρόμοιες μελέτες έχουν γίνει και δημοσιευτεί σχεδόν για όλες τις μορφές καρκίνου με τα ίδια ακριβώς συμπεράσματα τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταπολέμηση του καρκίνου. 

Επιβραδύνει άνοια και Αλτσχάιμερ.
Λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης, τα OPC είναι όλο και περισσότερο στην αιχμή της έρευνας κύρια του Alzheimer.
Δημοσιευμένες μελέτες έχουν δείξει ότι προστατεύουν το ευαίσθητο νευρικό κύκλωμα του εγκεφάλου.
Αυτό και μονο καθιστα το OPC ως ιδανική λύση όχι μόνο για την αναχαίτιση της άνοιας και του Alzheimer, αλλά και για την βελτίωση της μνήμης και γνωστικής ικανοτάτας σε νεότερες ηλικίες και με δεδομένο την έλλειψη επικίνδυνης τοξικότητας. 


Άλλα ισχυρά οφέλη των OPC.

Κατανοώντας απλοϊκά όλες τις δράσεις των OPC εύκολα ο καθένας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για την σπουδαιότητα τους και σε άλλες εφαρμογές πέρα της αποτοξίνωσης και καταπολέμησης των χρόνιων κυρίως φλεγμονών.

Γενικότερα έχω αναφέρει πολλές φορές την αναγκαιότητα, σπουδαιότητα της στήριξης του καρδιαγγειακού μας συστήματος σε νεανικά επίπεδα.
Χαρακτηριστικά μάλιστα έχω γράψει ότι το Α και Ω της υγείας, ευεξίας και ομορφιάς είναι το καρδιαγγειακό.
Συμπερασματικά λοιπόν, το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού OPC είναι ένα από τα ελάχιστα φυσικά ιάματα που καθολικά στηρίζει το καρδιαγγειακό.
Τέλος η ποιότητα του εκχυλίσματος των σπόρων του σταφυλιού OPC είναι ένας βασικός παράγοντας επιλογής μιας και η δραστικότητα τους συνδέεται στενά με αυτή.
Αυτό ασφαλώς δεν ισχύει μόνο για το OPC και θα σας θυμίσω πως τα πιστοποιημένα βιολογικά ιάματα πραγματικά υπερέχουν.
Κλείνοντας δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην φόρμουλα αποτοξίνωσης του πανεπιστημίου των Αθηνών που σίγουρα τυχαία δεν συμπεριλαμβάνει τα άγνωστα για τους περισσότερους εκχυλίσματα σπόρων σταφυλιού OPC.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail g.g.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:
Αποτοξίνωση. Τελικά είναι αυτό που νομίζεις ?  &  Τοξίνες στο σώμα και τον οργανισμό  &  Πως γερνά το δέρμα μας.  &  Πυκνογενόλη – αντιοξείδωση. Όνομα και συνώνυμο !  &  Παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.  &  Τι είναι η Ανοσολογία και τι η φλεγμονή.  &  Χοληστερίνη: όσα πρέπει να γνωρίζετε  &  Alzheimer. Πότε ο Γερμανός μας κτύπα την πόρτα.  &  Τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου επηρεάζουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ


 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα