Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Κατάθλιψη. Συμπτώματα, φυσική άμυνα και θεραπεία.

Στις μέρες μας είναι τόσα πολλά τα αίτια που προκαλούν την κατάθλιψη που πραγματικά απαιτείται μια ειδική δημοσίευση μόνο για αυτά.
Γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης με τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν συμβάλουν στην ύπαρξη κατάθλιψης και αυτός άλλωστε είναι
και ο λόγος που αυξάνει χρόνο με τον χρόνο
τα ποσοστά της.

Από την άλλη, η κατάθλιψη δεν είναι μια απλή ψυχική νόσος χωρίς συνέπειες και καλό είναι αφενός να γνωρίζουμε τα σημάδια της από τα πρώιμα στάδια και αφετέρου ασφαλώς όλους εκείνους τους φυσικούς τρόπους απεμπλοκής μας από αυτήν.
Η κατάθλιψη όσο και αυτό αν ακουστεί υπερβολικό, μπορεί ναι μεν αρχικά να μας επηρεάσει την κοινωνικότητα ως άτομα, τον ύπνο, την διατροφή και την συμπεριφορά μας στην εργασία, αλλά βέβαιο είναι ότι θα επιφέρει στην συνέχεια και σοβαρότατα προβλήματα στον οργανισμό όπως υπέρταση, διαβήτη, καρδιολογικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές κ.α.
Τέλος η κατάθλιψη δεν έχει σχέση με κάποιες μέρες που πιθανά προβλήματα μας χάλασαν την διάθεση.
Συνεπώς τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης που θα αναφέρω παρακάτω θα πρέπει να σας απασχολήσουν αν τυχών υπάρξουν συνεχιζόμενα μετά από τρις με τέσσερις εβδομάδες.



 
Αρχικά η κατάθλιψη: 
Υπάρχουν λοιπών τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης ναι μεν αλλά υπάρχει και η άτυπη μορφή κατάθλιψης που κυρίως παρατηρείται σε άτομα στην εφηβεία.

Άτυπη Κατάθλιψη:
Αν και χαρακτηρίζεται άτυπη, εντούτοις έχει συμπτώματα και μάλιστα φορές πολύ έντονα.
Απασχολεί άτομα από την εφηβεία, κυρίως γυναίκες και η αντιμετώπιση της πέρα της φαρμακευτικής αγωγής που προσωπικά θα επέλεγα ως έσχατη λύση, είναι η ψυχολογική υποστήριξη, αλλαγή στον τρόπο ζωής και ένταξη σε ομαδικές δραστηριότητες. ( Κύρια αθλητικές, αλλά και ομάδες εθελοντισμού )
Ασφαλώς η διατροφή θα διαδραματίσει ένα κυρίαρχο ρόλο, αλλά υπάρχουν και τα φυσικά ιάματα χωρίς παρενέργειες, όπως η Βαλεριάνα, το Lion’s Mane, εξειδικευμένες φόρμουλες βιταμινών και τα Ω3.  


Τα κύρια συμπτώματα είναι.
Ακατάσχετη πολυφαγία με απότομη αύξηση βάρους.
Αυξημένη επιθυμία για ύπνο ( Πάνω από 10 ώρες την ημέρα ) και δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα.
Μεγάλης έντασης κυκλοθυμία. ( Υπερβολική χαρά που εναλλάσσεται ταχύτατα με υπερβολική στενοχώρια και επιθυμία απομόνωσης. )
Αναίτια αίσθηση βαριεστιμάρας με βαριά πόδια και χέρια καθημερινά.
Υπερβολική ευαισθησία έως και άρνηση στην κριτική ή την απόρριψη σε όλους τους τομείς της διαβίωσης.
Αδυναμία διατήρησης μακροχρόνιας σχέσης επίσης σε όλους τους τομείς. ( Φιλικούς, εργασιακούς, κοινωνικούς κτλ )  


Γενικότερα συμπτώματα της κατάθλιψης:

Βάρος στο στήθος.
Το χρόνιο βάρος έως και πόνος φορές στο στήθος μπορεί να είναι φορές και ένα σύμπτωμα κατάθλιψης.
Ανεξάρτητα από αυτό θα πρέπει να σας θυμίσω πως κύρια πόνο στο στήθος κάνει η στηθάγχη, τα προβλήματα της καρδιάς, οι πνεύμονες, η οισοφαγική παλινδρόμηση κ.α.
Ανεξάρτητα από αυτό, άτομα που είχαν πόνο στο στήθος από κατάθλιψη, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακές παθήσεις αφενός και αφετέρου άτομα που έχουν υποστεί καρδιακό έμφραγμα ή κολπική μαρμαρυγή έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κατάθλιψη.

Προβλήματα ύπνου.
Ως ψυχική ασθένεια η κατάθλιψη, ως βασικό σύμπτωμα παρουσιάζει και στον ύπνο πιάνοντας μάλιστα τα δυο άκρα αυτού.
Ή ο ύπνος είναι λίγος και κακής ποιότητας με πολλαπλά διαλύματα, ή θα είναι ύπνος βαρύς, αφύσικα πολύωρος, ανήσυχος και με εφιάλτες. 

Μυϊκοί πόνοι.
Ο πόνος κύρια ο μυϊκός και η κατάθλιψη είναι άμεσα συνδεδεμένοι.
Όχι μόνο γιατί ένας χρόνιος πόνος των μυών ή και των αθροίσεων είναι αιτία που μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο στην κατάθλιψη, αλλά γιατί και η κατάθλιψη μπορεί να φέρει κύρια μυϊκούς πόνους από το διαρκές σφίξιμο.

Κόπωση, εξάντληση.
Είναι αποδεδειγμένο πως οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι τέσσερις με πέντε φορές πιο κουρασμένοι με την ίδια εργασία από όσους δεν νοσούν, ακόμα και αν έχουν ξεκουραστεί ή κοιμηθεί περισσότερο.
Άλλωστε η μόνιμη κόπωση και έλλειψη ενέργειας είναι ακόμα ένα σύμπτωμα που έχουν τα άτομα με κατάθλιψη.

Αδικαιολόγητοι πονοκέφαλοι.
Ένα ακόμα σύμπτωμα της κατάθλιψης είναι και οι συχνοί αδικαιολόγητοι πονοκέφαλοι από ανόμοιες αιτίες.
Πονοκέφαλος σήμερα από το σκοτάδι που επικρατεί στο δωμάτιο μας, ή το φως που ανάβουμε συνήθως.
Πονοκέφαλος από τον ήλιο που μπαίνει στο σπίτι από το παράθυρο ενώ μένουμε στο ίδιο πολλά χρόνια.
Τέλος οι πονοκέφαλοι αυτοί είναι έντονοι και φορές μοιάζουν με ημικρανία.

Αναίτια πεπτικά προβλήματα.
Γενικότερα έχει κλινικά αποδεδειχθεί πως ο εγκέφαλος με το ΚΝΣ είναι συνδεδεμένος άμεσα με το γαστρεντερικό σύστημα.
Για παράδειγμα, μια μεγάλη στενοχώρια προκαλεί φορές αυτό που ονομάζουμε εκλαϊκευμένα σφίξιμο στο στομάχι.
Συνεπώς ένας επίμονος πόνος στο στομάχι, μια επίμονη δυσπεψία, απότομη εμφάνιση δυσκοιλιότητας κ.α. πολλές φορές προσδιορίζουν την κατάθλιψη.

Πολυφαγία, αύξηση σωματικού βάρους. 
Πέρα από το σύμπτωμα της μειωμένης κινητικότητας, η κατάθλιψη πολλές φορές μας οδηγεί να επισκεπτόμαστε συχνά το ψυγείο καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.
Αυτό λογικά έχει σαν αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του σωματικού βάρους.

Ανορεξία.
Το σύμπτωμα αυτό επηρεάζει κύρια τις γυναίκες με κατάθλιψη και είναι τόσο ισχυρό που αυξάνει τις πιθανότητες τελικά να αναφερθούμε στην γνωστή νευρική ανορεξία.
Μέρα με την ημέρα η κατάθλιψη οδηγεί στην μείωση αρχικά της ποσότητας τροφής, εν συνεχεία στην κατάργηση κάποιων γευμάτων έως στο τέλος επέρχεται η παντελή έλλειψη ενέργειας, η απότομη απώλεια βάρους και τέλος αποδοχή από το γαστρεντερικό ακόμα και ελάχιστων ποσοτήτων τροφής.

Απαισιοδοξία, απελπισία.
Το άτομο με προχωρημένη κατάθλιψη βιώνει πραγματική μοναξιά και αυτό του δημιουργεί απελπισία και απαισιοδοξία για το μέλλον.
Προτιμά να μένει μόνο για ώρες και κυριολεκτικά δεν κάνει τίποτα συγκροτημένα.
Το χειρότερο είναι ότι περνά από το μυαλό του ότι η ζωή δεν έχει κανένα νόημα και αυτό το κάνει επιρρεπές σε κινδύνους ακόμα και για την ζωή του.

 
Δύσκολο σύμπτωμα να καταπολεμηθεί:

Νευρικότητα, επιθετικότητα.
Ένα ακόμα σύμπτωμα της κατάθλιψης είναι η νευρικότητα συνδυασμένη με την επιθετικότητα ανεξαρτήτου αιτιολογίας.
Δηλαδή σήμερα μπορεί να κάνει φραστική επίθεση για ένα αγαπημένο του φαγητό, ( Ουφ . . . ξανά παστίτσιο έφτιαξες ) ενώ μετά από λίγες μέρες θα σας ζητήσει να το κάνετε.
Από τα δύσκολα στην διαχείριση τους συμπτώματα με δεδομένο ότι εναλλάσσονται συνεχώς οι λόγοι που θα δημιουργήσουν σύγκρουση.

Κατάθλιψη, αλκοόλ και ουσίες.
Συχνά το καταθλιπτικό άτομο όπως προαναφέραμε προτιμά την απομόνωση από την δραστήρια κοινωνικότητα.
Αυτό σε πολύ μεγάλο ποσοστό το οδηγεί στην αλόγιστη μοναχική χρήση αλκοόλ, τσιγάρου αλλά και άλλων ουσιών που του δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι καλά.
Η σχέση αυτή κατάθλιψης και ουσιών είναι επίσης ένα από τα δυσκολότερα συμπτώματα και όσο πιο έγκαιρα καταπολεμηθούν τόσο αυξάνονται τα ποσοστά θεραπείας.

Κατάθλιψη και σεξουαλικότητα.
Τα πρώιμα σημάδια της κατάθλιψης περιλαμβάνουν την επιλογή της μοναχικής κάλυψης των ερωτικών αναγκών του ατόμου και ας υπάρχει μόνιμη σχέση.
Αν δε υπάρξει φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση της, τότε αντικειμενικά επέρχεται και το χάσιμο του ενδιαφέροντος για σεξ και καλό είναι να μην υπάρξουν συντροφικές πιέσεις.
Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης και θα τονίσω ακόμα μια φορά πως όσο πιο έγκαιρα εντοπιστούν ακόμα και από τους πάσχοντες, τόσο ευκολότερο είναι το έργο της θεραπείας με φυσικούς τρόπους.
 
Φυσική αντιμετώπιση της κατάθλιψης:

Κατάθλιψη και διατροφή.
Αναπολήστε έστω και νοερά την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.
Αν την κατανοήσετε σίγουρα θα διαπιστώσετε πόσο ισορροπημένη είναι και αν το θέλετε όχι μόνο ως αντικαταθλιπτική.
Πλούσια σε βιταμίνες, Ω λιπαρά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε μια μοναδική ισορροπία.
Είναι απαγορευτική η μονοφαγία για την κατάθλιψη ( Γενικότερα θα έλεγα ) είτε ως κρεατοφαγία, είτε ως χορτοφαγία. 
Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, ( 1 φορά κόκκινο κρέας, 1 φορά άσπρο κρέας, 2 φορές ψάρια, 1 φορά όσπρια, 1 φορά ζυμαρικά ή ρύζι και τέλος 1 φορά παραδοσιακή πίτα ) άφθονα φρούτα και τέλος άφθονο άριστης ποιότητας νερό. ( Κατά προτίμηση φίλτρου ) 

Κατάθλιψη, άσκηση και ομαδικότητα.
Ένας ακόμα φυσικός τρόπος να καταπολεμηθεί η κατάθλιψη είναι η καθημερινή άσκηση με ιδανική την ομαδική.
Αν αυτό παρουσιάζει αντικειμενικά προβλήματα τότε φροντίστε να εντάξετε τον ασθενή σε ομαδικές δραστηριότητες. ( Εθελοντισμός κτλ )

Κατάθλιψη και ανάθεση φροντίδας.
Αναφερόμενος σε άτομα της τρίτης ηλικίας αλλά και σε άτομα στην εφηβεία, το να τους ανατεθεί μια συγκεκριμένη φροντίδα θα τους μειώσει τους χρόνους της κακιάς σκέψης.
Ιδανική είναι η φροντίδα σε άτομα της τρίτης ηλικίας είναι ενός παιδιού ή και ενός pet αρκεί να έχετε προηγουμένως καλά τις ανάγκες του.
Υπάρχουν κλινικές αποδείξεις πως η φροντίδα ενός μικρού σκύλου μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της κατάθλιψης κατά 72%, αλλά και βελτιώνει τους καταθλιπτικούς 83% ταχύτερα.

Κατάθλιψη, φυσικά ιάματα και συμπληρώματα.
Όπως προανέφερα η κατάθλιψη άπτεται στα νοσήματα του ΚΝΣ οπότε μια γκάμα φυσικών ιαμάτων που βελτιώνει τις νευρικές απολήξεις και την λειτουργία στους νευρώνες θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδανική λύση με βασικό πλεονέκτημα την έλλειψη παρενεργειών ( Εθισμός, κτλ ) 
Από την άλλη επίσης πιστεύω πως έχει γίνει κατανοητό από όλους η συνάρτηση της καλής λειτουργίας του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, με την καλή αιμάτωση των νευρικών κυττάρων, οπότε ασφαλώς θα είναι και ο πρωταρχικώς μας σκοπός να ενισχύσουμε την ποιότητα του αίματος, αλλά και της κυκλοφορίας του σε όλο το σώμα.
Εδώ επίσης η φύση έχει δώσει αξιόπιστες λύσεις και μάλιστα με εκατοντάδες κλινικές μελέτες από έγκυρα ερευνητικά εργαστήρια.
Αρχικά λύνοντας το προβλήτα της καλής οξυγόνωσης του εγκεφάλου και των κυττάρων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος ( ΚΝΣ ) και στην συνεχεία ανάπλασης των νευρικών κυττάρων και απομάκρυνσης της λευκής πλάκας που σχηματίζεται ανάμεσα στις νευρικές απολήξεις και τους νευροδιαβιβαστές.
Συμπερασματικά, πριν καταλήξουμε σε αγωγές με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που όλοι λίγο πολύ ξέρουμε τις παρενέργειες τους, υπάρχει και η φυσική προστασία αλλά και αντιμετώπιση πέρα ασφαλώς και της θελήσεως. 
Σαφέστατα η διατροφή μας θα πρέπει να εναρμονιστεί με την Ελληνική κουζίνα που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, σε ελαιόλαδο και μόνο ζωικά λίπη, κατά 25% σε πρωτεΐνη και άλλο τόσο σε υδατάνθρακες.
Η άσκηση επίσης θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και τέλος θα στηριχτούμε σε φυσικά ιάματα.
Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος, δηλαδή της αποτοξίνωσης και της καλής κυκλοφορίας του αίματος όπου σαν ευεργετική συνέπεια θα έχουμε οξυγόνωση και θρέψη των εγκεφαλικών κυττάρων και στην συνεχεία εκείνων των βοτάνων που αφενός ενισχύουν την ανάπλαση των νευρικών κυττάρων, ή άλλων που έχουν ήπια χαλαρωτική δράση χωρίς το φαινόμενο της δημιουργίας εξάρτισης ή αλληλεπίδρασης.
Τα προϊόντα που έχω επιλέξει με γνώμονα την απόδοση τους σε γρήγορους χρόνους, χωρίς ίχνος παρενεργειών και πάντα συνδυαστικά και εξατομικευμένα ανάλογα την περίσταση είναι τα εξής:
Η φόρμουλα αποτοξίνωσης του πανεπιστημίου των Αθηνών που περιλαμβάνει Pine Bark ( Πυκνογενόλη ) Grape Seed extract ( OPC ) Ginko Biloba, το Ganoderma Lucidum και στις δυο του μορφες ( Reishi Gano & Ganocelium ) το Lion’s Mane, το Maca, την Valerian και τέλος για την ενίσχυση ενέργειας την επίσης φόρμουλα του πανεπιστημίου των Αθηνών των 9 ιαμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail g.g.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

Διαβάστε ακόμα: 
Εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού ή αλλιώς Grape seed extract ( OPC )  &  Αποτοξίνωση. Τελικά είναι αυτό που νομίζεις ?  &  Οι τροφές που κρατούν μακριά την κατάθλιψη  &  ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ & ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ  &  Η αϋπνία προκαλεί κατάθλιψη  &  Χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης  &  Πόσο αθώα είναι τα φάρμακα,  &  Είναι κληρονομική η κατάθλιψη;  &  O σκύλος κάνει τη ζωή μας καλύτερη  &  Οι τύποι του άγχους και πώς να τους αντιμετωπίσετε  &  Lion’s Mane. Φάκελος φαρμακευτικά μανιτάρια ΙΙ  &  Ganoderma lucidum. Φάκελος φαρμακευτικά μανιτάρια ΙΙΙ  &  Ginkgo Biloba. Το βότανο της μνήμης και της νηφαλιότητας. &  Πυκνογενόλη – αντιοξείδωση. Όνομα και συνώνυμο !








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα