Σπάνια κληρονομική νόσος διαταραχής της πήξης
του αίματος που προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για τους πάσχοντες ακόμα και για την ζωή τους.
Στην Ελλάδα οι πάσχοντες σε επίσημη καταγραφή του 2006 ανέρχονται σε 850 περίπου άτομα, αλλά οι επιστήμονες σήμερα υπολογίζουν ότι ξεπερνούν τις 2.000.
Στην Ελλάδα οι πάσχοντες σε επίσημη καταγραφή του 2006 ανέρχονται σε 850 περίπου άτομα, αλλά οι επιστήμονες σήμερα υπολογίζουν ότι ξεπερνούν τις 2.000.
Ο λόγος είναι η ύπαρξη και ελαφριάς μορφής αιμορροφιλίας που συνήθως οι πάσχοντες δεν το γνωρίζουν.
Ουσιαστικά η αιμοφιλία, ή αιμορροφιλία είναι από τις πιο γνωστές
κληρονομικές παθήσεις που προσβάλλει κυρίως τους άνδρες καθώς μεταδίδεται κληρονομικά από τη μητέρα.
Η κληρονομική αυτή ασθένεια κληρονομείται με το χρωμόσωμα X ( Φυλοσύνδετο γονίδιο ) και χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ελέγξει τον σχηματισμό πήξης του αίματος, μηχανισμός που χρησιμοποιείται για να σταματήσει η αιμορραγία όταν διακοπεί η συνέχεια ενός αιμοφόρου αγγείου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας καθιερώθηκε το 1989, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αιμορροφιλίας (WFH), με σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα των αιμορροφιλικών ατόμων.
Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Απριλίου
.
Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε για να τιμηθεί η γέννηση του ιδρυτή της οργάνωσης, Φρανκ Σνάμπελ, αιμορροφιλικού και του ίδιου.
Η αιμορροφιλία είναι μία κληρονομική αιμορραγική διαταραχή, που εμφανίζεται καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του ασθενούς και εμποδίζει τη σωστή πήξη του αίματος.
Ο κύριος κίνδυνος είναι η ανεξέλεγκτη εσωτερική αιμορραγία, η οποία ξεκινά αυτόλογα ή κατόπιν κάποιου τραυματισμού.
Η αιμορροφιλία θεραπεύεται μέσω της αντικατάστασης του αντιαιμορροφιλικού παράγοντα που λείπει από το αίμα.
Σύμφωνα με έρευνα της WFH σε 100 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού, βρέθηκαν να πάσχουν από αιμορροφιλία 137.352 άνθρωποι.
Διαβάστε ακόμα:
Ασθένειες αίματος. Υπάρχει αρωγή από την φύση ? & Ειρήνη Παπαπέτρου Αναζητά θεραπεία για τις ασθένειες του αίματος. & Η ροή του αίματός σας & Βιταμίνη Κ ο ρυθμιστής της πηκτικότητας του αίματος. & Το αίμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου