Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Διατροφή. Ανόργανα άλατα

Πρόσφατα αναφέρθηκα στην βασική ομάδα των θρεπτικών συστατικών, χωρίς να κάνω αναφορά στην δεύτερη εξίσου βασική για την λειτουργία του οργανισμού που είναι τα ανόργανα άλατα. 
Διαβάζοντας προσεκτικά στην συνέχεια πέρα της γενικότερης ενδεχόμενος γνώσης που μπορεί κάποιος να αποκτήσει για την χρησιμότητα των ανόργανων αλάτων, θα διαπιστώσετε και κάτι άλλο.
Πόσο εύκολα μπορούμε να λάβουμε για παράδειγμα το Μαγνήσιο ή το ασβέστιο από τις τροφές χωρίς να έχουμε ανάγκη από τα φλύαρα συμπληρώματα που κυκλοφορούν και φορές τα διαφημίζουν ως απαραίτητα.
Από την άλλη και ας μην το ξεχνάμε ποτέ, πόσες φορές μας έχουν τύχει παραδείγματα που μια υπέρβαση κάποιας θρεπτικής ουσίας δημιούργησε πρόβλημα ?
Ας τα δούμε τα ανόργανα άλατα αναλυτικά με την βεβαιότητα τουλάχιστον για εμένα προσωπικά ότι η γνώση μόνο καλό μπορεί να μας προσφέρει.
Γνωρίζουμε πρωτίστως και με σεβόμαστε τους κανόνες της φύσης στοχεύουμε μόνο έτσι στην Υγεία, την Ευεξία και την Ομορφιά.

Ανόργανα άλατα.

Μετά τις θρεπτικές ουσίες που αναφερθήκαμε, εξίσου απαραίτητες ουσίες για την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού, είναι τα διαφορά ανόργανα άλατα, τα οποία επίσης περιέχονται στις τροφές και το νερό.
Όταν τα άλατα αυτά λείπουν εν μέρη, από τον οργανισμό, δημιουργούνται σοβαρές ανωμαλίες στις διάφορες λειτουργίες, με αποτέλεσμα πολλές φορές την εμφάνιση ποικίλων ασθενειών.

Τα χημικά στοιχεία που σχηματίζουν τα ανόργανα άλατα του οργανισμού είναι τα εξής. 

Ασβέστιο και φώσφορος. Το ασβέστιο ( Calcium ) και ο φώσφορος είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό και την ανάπτυξη των οστών του σκελετού και των δοντιών.
Το ασβέστιο επί πλέον, είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος.
Καλές πηγές ασβεστίου και φωσφόρου αποτελούν για τον οργανισμό το γάλα, το τυρί, τα όσπρια, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και γενικά τα λαχανικά, τα ψάρια και το κρέας.

Σίδηρος.
Ο σίδηρος είναι ένα συστατικό του οργανισμού, το οποίο αν και περιέχεται σε ελάχιστη ποσότητα, έχει αποφασιστική σημασία.
Είναι απαραίτητο συστατικό της αιμοσφαιρίνης που περιέχουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.
{ Η αιμοσφαιρίνη είναι η ουσία που παίρνει το οξυγόνο από τον αέρα με την αναπνοή και μεταφέρει από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς του σώματος και κατά συνέπεια σε όλα τα κύτταρα ) }
Καλές πηγές σιδήρου είναι το γάλα, τα αυγά, το συκώτι και άλλα εντόσθια, το κρέας, τα παραδοσιακά αλλαντικά, τα οστρακοειδή, τα όσπρια, το σπανάκι, το λάχανο, το κάρδαμο, τα βατόμουρα, τα σύκα, οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα και το κακάο.

Ιώδιο.
Το ιώδιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό και ιδιαίτερα για την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Χωρίς ιώδιο, ο αδένα αυτός δεν μπορεί να παράγει την ορμόνη του. ( Θυροξίνη )
Καλές πηγές ιωδίου είναι τα ψάρια και ιδιαίτερα ο μπακαλιάρος, η σαρδέλα, ο σολομός τα καβούρια, ο αστακός, τα οστρακοειδή, τα πράσινα λαχανικά, οι πατάτες και τα καρότα.

Χλωριούχο Νάτριο.
Το χλωριούχο νάτριο, ή μαγειρικό αλάτι είναι εντελώς απαραίτητο για την κανονική κατάσταση του οργανισμού.
Είναι απαραίτητο γιατί υπάρχει σε σημαντική αναλογία στο αίμα και στο οξωκυτταρικό υγρό των οστών, όπου ρυθμίζει σοβαρότατες λειτουργίες του οργανισμού.
Το αλάτι εκτός των άνω αναφερομένων είναι η ουσία που συγκρατεί το απαραίτητο νερό στον οργανισμό.
Τέλος είναι απαραίτητη υλη για την παράγωγη του υδροχλωρικού οξέως του γαστρικού υγρού που ρυθμίζει την πέψη των λευκωμάτων.
Αποτελεί το κυριότερο καρύκευμα των περισσοτέρων φαγητών.

Κάλιο.
Το κάλιο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό σε ελάχιστη ποσότητα.
Βρίσκεται στο αίμα και το εξωκυτταρικό υγρό των ιστών.
Το κάλιο έχει ανταγωνιστική ενέργεια προς το χλωριούχο νάτριο.
Το κάλιο έχει σχέση με την λειτουργία των μυών και την ανταλλαγή των υδατανθράκων.
Τα τρόφιμα που περιέχουν κάλιο, είναι τα λαχανικά, οι πατάτες, τα όσπρια, το τσάι, ο καφές, το ψωμί, τα ψάρια, και τα φρούτα. ( Μπανάνες - πορτοκάλια )

Θείο.
Δεν δημιουργεί διαιτητικό πρόβλημα από όσο είναι γνωστό μέχρι σήμερα για την αποστολή του, γιατί υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες σε καθημερινές τροφές.

Μαγνήσιο.
Το μαγνήσιο σε συνδυασμό με το ασβέστιο είναι απαραίτητα στον οργανισμό για τον σχηματισμό των οστών και των δοντιών.
Υπάρχει σε αφθονία που με μικρές ποσότητες υπέρ καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού, στους φλοιούς των δημητριακών, στα φρούτα και τα πράσινα λαχανικά και χόρτα.

Ψευδάργυρος.
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος στον οργανισμό γιατί πολλές ενδημικές λειτουργίες του οργανισμού εξασφαλίζονται χάρη στην παρουσία του.
Ακόμα εμποδίζει σε ένα βαθμό την πτώση του σακχάρου του αίματος που προκαλεί η ινσουλίνη.
Οι συνηθισμένες τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα φρούτα, τα όσπρια, τα λαχανικά, το γάλα και το κρέας.

Νικέλιο.
Το νικέλιο επιδρά στην έκκριση των πεπτικών ενζύμων του παγκρέατος.
Είναι πλούσια σε νικέλιο τα όσπρια αν και έχει κατηγορηθεί για αλλεργίες και παχυσαρκία εντούτοις δεν υπάρχουν επαρκεί στοιχεία επ’ αυτού.

Μαγγάνιο.
Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση των κανονικών γενετικών λειτουργιών του ανθρώπου.
Η έλλειψη του προκαλεί στειρότητα ή και αποβολή εγκυμοσύνης.
Σε μαγγάνιο είναι πλούσια τα πράσινα φυλλοειδή και η πρόληψη του σε υπερβολικές δόσεις έχει κατηγορηθεί για καρδιοπάθειες. ( Προσοχή στου vegetarian )

Φθόριο.
Το φθόριο φαίνεται ότι συμμετέχει στην κατασκευή των οστών και ιδιαίτερα των δοντιών.
Υπάρχει σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα και ιδιαίτερα στα φύλα του τσαγιού.

Χαλκός.
Ο χαλκός έχει σχέση με την πρόληψη της αναιμίας.
Ο οργανισμός βρίσκει εύκολα τον χαλκό που χρειάζεται από όλες τις τροφές και ιδιαίτερα από το κρέας και τα εντόσθια.

Αλουμίνιο.
Αλουμίνιο, ή αργίλιο. Είναι απαραίτητο στον οργανισμό σε ελάχιστη ποσότητα.
Η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει πολυνευρίτιδα.
Οι καθημερινές τροφές εξασφαλίζουν εύκολα την απαιτούμενη ποσότητα για τον οργανισμό.

Βόριο.
Το βόριο μπορεί να παρεμποδίσει την βλάβη του οργανισμού από την έλλειψη του καλίου.
Το βόριο αν και σε πολύ μικρή έως ελάχιστη ποσότητα είναι ωφέλιμο το προσλαμβάνουμε από τα πράσινα χόρτα και λαχανικά.

Κοβάλτιο.
Το κοβάλτιο είναι σιδηρομαγνητικό μέταλλο.
Για τον άνθρωπο απαιτούνται μικρές ποσότητες κοβαλτίου που είναι η βάση για τη βιταμίνη Β12.
Το κοβάλτιο προλαβαίνει την αναιμία.

Επίλογος:
Τελειώνοντας το κεφάλαιο, πρέπει να τονισθεί ότι η είσοδος των προαναφερομένων στον οργανισμό δεν εξαρτιέται μόνο από την περιεκτικότητα των τροφών, αλλά και από τον βαθμό ( δυνατότητα ) της πέψης στο στομάχι και κύρια το έντερο.
Αυτό βέβαια ισχύει για όλες τις θρεπτικές, ακόμα και ιαματικές ουσίες που προσλαμβάνουμε και αυτό είναι το σημείο εκείνο που κάνει ορισμένα πράσινα φάρμακα ή και κάποια συμπληρώματα απαραίτητα στον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης.
Για παράδειγμα τα φύκια A.F.A. ( Blue Green Algea ) καθώς και η Spiroulina πέρα των άλλων, προσφέρουν την απαιτούμενη χλωροφύλλη για την καλή απορρόφηση του εντέρου.
Τέλος με την ολοκλήρωση των κεφαλαίων για τις θρεπτικές ουσίες εύκολα ο καθένας μπορεί να αντιληφτεί την αξία μιας ισορροπημένης διατροφής που τα περιέχει όλα σε ποσότητες ικανές κάλυψης των ημερησίων αναγκών μας.




Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα