Βασικός ο
ρόλος της, στην
υγεία του ανθρώπου.
Τροφή του μέλλοντος ?
Προθάλαμος για επιστροφή στην φύση ?
Απαραίτητο συμπλήρωμα του σύγχρονου ανθρώπου ?
Για τίποτα από όλα αυτά και απλά σαν μόδα όπως ήρθε θα
φύγει ?
Διαβάζοντας στην συνέχεια σίγουρα θα
προβληματιστείτε, γιατί απλά πολύ εύκολα θα διαγράψετε το τελευταίο ερώτημα και
θα προβληματιστείτε για τα τρία πρώτα.
Τι είναι λοιπόν η ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ( Spiroulina )
Η σπιρουλίνα (Spirulina)
είναι γένος (βρώσιμων) κυανοβακτιρίων.
Γνωστότερα είδη είναι η Spirulina
maxima (απαντά κυρίως σε Αφρική και Ευρώπη) και η Spirulina platensis
(απαντά κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική).
Παλαιότερα το γένος Spirulina
ταυτιζόταν με το γένος Arthrospira, πρόσφατες μελέτες όμως δείχνουν ότι δεν
έχουν στενούς δεσμούς και ότι το γένος Arthrospira είναι μονοφυλετική ομάδα.
Εναλλακτικά ονόματα που
χρησιμοποιούνται γενικά για την σπιρουλίνα είναι Spirulina fusiformis;
Spirulina maxima, Spirulina platensis.
Απλοϊκά είναι ένα γαλαζοπράσινο φύκι
του γλυκού νερού, που το χρώμα του το οφείλει στην χλωροφύλλη και στην
φυκοκυανίνη.
Το φύκι αυτό είναι πλούσιο σε
βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ περιέχει λιπαρά οξέα, γ-λινολενικο
οξύ ( GLA )πολυσακχαρίτες, σουλφαλιπιδια, γλυκολιπιδια και χλωροφύλλη
που θεωρείται και το βασικότερο συστατικό της.
Η συνισταμένη όλων αυτών είναι
σημαντικά ωφέλει για τον οργανισμό και επιπρόσθετα με έντονες αντιοξυδοτικές
δράσεις.
Χλωροφύλλη
το κύριο συστατικό της Spiroulina.
Πιθανά σε όλους μας να μην είναι
γνωστή η αξία της χλωροφύλλης στον οργανισμό, όμως επιστήμονες έχουν αποδείξει
ότι παίζει ένα ρολό τόσο σημαντικό, όσο περίπου ότι και το αίμα.
Η διαφορά είναι ότι στο αίμα
συναντάμε το σίδηρο ενώ στην χλωροφύλλη το μαγνήσιο.
Η χλωροφύλλη ουσιαστικά βοηθά τον
οργανισμό στην αναδόμηση των ιστών κάθε οργάνου ( Ανάπλαση των κυττάρων ) και
συστήματος που δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν την συμπεριλαμβάνει σχεδόν
καθόλου στην διατροφή του.
Τέλος η χλωροφύλλη βοηθά την
απορρόφηση των ουσιών από το έντερο, που είναι σημαντικός παράγοντας της
αφομοίωσης των θρεπτικών, ιαματικών ουσιών που του χορηγούμε.
Που ωφελεί η
σπιρουλίνα (Spirulina) τον οργανισμό ?
Πέραν από την πληθώρα των βιταμινών
που περιέχει και των άλλων ιαματικών ουσιών, ομαλοποιεί το γαστρεντερικό με την
χλωροφύλλη σε ότι αφορά την απορρόφηση τροφής και ιαμάτων.
Αυτό σαν αποτέλεσμα έμμεσο έχει να
μην μετατρέπονται τα λιπαρά σε κορεσμένα, ( Συσσώρευση λίπους, πάχος ) αφενός,
ενίσχυση του ανοσοποιητικού και ομαλοποίηση του μεταβολισμού αφετέρου.
Αναλυτικά:
· Αποβάλει τις βλαβερές τοξίνες από
τον οργανισμό.
· Αποκαθιστά την απορρόφηση από το
γαστρεντερικό θρεπτικών και ιαματικών ουσιών.
· Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και
σακχάρου στο αίμα.
· Δρα συνεργά με την καλή λειτουργία
της καρδιάς.
· Καταπολεμά την αναιμία.
· Δρα κατασταλτικά στις αρθροπάθειες.
· Αποτρέπει την εμφάνιση της
οστεοπόρωσης, ή δρα επιβραδυντικά στην εξέλιξη της.
· Καταστέλλει την όρεξη και αυτό την
καθίστα επιβεβλημένη σε περίοδο δίαιτας.
Επίλογος:
Εμείς οι
άνθρωποι των πόλεων έχουμε κάθε λόγο, ή καλύτερα υποχρέωση να χορηγούμε
συστηματικά στους εαυτούς μας και τους οικείους μας τουλάχιστον για ένα
τρίμηνο τον χρόνο Spiroulina.
Τα ωφέλει
είναι ορατά από τις πρώτες κιόλας ημέρες και με διάρκεια στο να
αντιμετωπιστούν ριζικά όλες εκείνες οι τοξίνες που λαμβάνουμε φορές παρά την
θέληση μας.
Γιώργος
Ερισιάνος Κυριακού
Βιβλιογραφία
- πήγες.
|
1. Al-Batshan, H.A., Al-Mufarrej, S.I.,
Al-Homaidan, A.A. andQureshi, M.A. (2001)
"EnhancementofchickenmacrophagephagocyticfunctionandnitriteproductionbydietarySpirulinaplatensis",
Immunopharmacol. Immunotoxicol.,23(2), 281-289.
2. Asthana,
R.K., Srivastava, A., Kayastha, A.M., Nath, G. andSingh, S.P. (2006)
"Antibacterialpotentialofc-linolenicacidfromFischerellaspcolonizingNeemtreebark",
WorldJ. Microb. Biotechnol., 22 (5),
443-448.
3. Ayehunie,
S., Belay, A. Baba, T.W. and Ruprecht, R.M. (1998) "Inhibition of
HIV-1 replication by an aqueous extract of Spirulina platensis (Arthrospira
platensis)", J. AIDS Hum. Retrovirol., 18(1), 7-12.
4.
Barron, B.L, Torres-Valencia,
J.M., Chamorro-Cevallos, G. and Zuniga-Estrada, A. (2008) "Spirulina
as an Antiviral Agent" in "Spirulina in human nutrition and
health", Edited by M.E. Gershwin and Amha Belay, CRC Press, Taylor &
Francis Group, 227-242.
5. Bhat, V.B.
and Madyastha, K.M. (2001) "Scavenging of peroxynitrite by
phycocyanin and phycocyanobilin from Spirulina platensis: protection
against oxidative damage to DNA.", Biochem. Biophys. Res. Commun., 285(2), 262-266.
6. Bhat, V.B.,
and Madyastha, K.M. (2000) "c-Phycocyanin: a potent peroxyl radical
scavenger in vivo and in vitro", Biochem. Biophys. Res. Commun., 275(1), 20-25.
7.
Cronin, J.R. (2000)
"Gamma linolenic acid: a building block for good health.", Alternative
Complimentary Therapies, 6(4), 218-221.
8.Chopra, K.
and Bishnoi, M. (2008)"Antioxidant profile of Spirulina: A
blue-green microalga"in "Spirulina in human nutrition and
health", Edited by M.E. Gershwin and Amha Belay, CRC Press, Taylor &
Francis Group, 101-118.
9. Grzanna, R.,
Polotsky, A., Phan, P.V., Pugh, N., Pasco, D. and Frondoza, C.G. (2006).
"Immolina, a high-molecular-weight polysaccharide fraction of Spirulina,
enhances chemokine expression in human monocytic THP-1 cells.",J.
Altern. Complement.
Med., 12(5),
429-435.
10.
Hayashi, K., Hayashi, T.,
Morita, N. and Kojima, I. (1993) "An extract from Spirulina platensis
is a selective inhibitor of herpes simplex virus type 1 penetration into HeLa
cells", Phytoter. Res., 7(1), 76-80.
11.
Hayashi, O., Hirahashi, T.,
Katoh, T., Miyajima, H., Hirano, T. and Okuwaki, Y. (1998). "Class
specific influence of dietary Spirulina platensis on antibody production
in mice.", J. Nutr. Sci. Vitaminol. (Tokyo), 44(6), 841-851.
12.
Hayashi, T., Hayashi, K.,
Maeda, M. and Kojima, I. (1996) "Calcium spirulan, an inhibitor of
enveloped virus replication, from a blue-green alga Spirulina platensis",J.
Nat. Prod., 59(1), 83-87.
13.
Hayashi, Y., Fukushima, S.,
Hirata, T., Kishimoto, S., Katsuki, T. and Nakano, M. (1990)
"Anticancer activity of free gamma-linolenic acid on AH-109A rat hepatoma
cells and the effect of serum albumin on anticancer activity of gamma-linolenic
acid in vitro.", J Pharmacobiodyn., 13(11), 705-711.
14.
Hirahashi, T., Matsumoto, M.,
Hazeki, K., Saeki, Y., Ui, M., and Seya, T. (2002) "Activation of
the human innate immune system by Spirulina: augmentation of interferon
production and NK cytotoxicity by oral administration of hot water extract of Spirulina
platensis." Int.
Immunopharmacol.,2(4),
423-434.
15.
Horrobin, D.F. and Huang, Y.S.
(1987) "The role of linoleic acid and its metabolites in the
lowering of plasma cholesterol and the prevention of cardiovascular
disease.", Int. J. Cardiol., 17(3), 241-255.
16.
Jeyaprakash, K. and
Chinnaswamy, P. (2005) "Effect of spirulina and Liv.52 on
cadmium induced toxicity in albino rats.", Indian J. Exp. Biol., 43(9), 773-781.
17.
Khan, M., Shobha, J., Mohan,
I.K., Naidu, M.U., Sundaram, C., Singh, S., Kuppusamy, P. and Kutala, VK (2005)
"Protective effect of Spirulina against doxorubicin-induced
cardiotoxicity.", Phytother. Res. 19(12), 1030-1037.
18.
Khan, M., Varadharadj, S.,
Shobha, J.C., Naidu, M.U., Parinandi, N., Kutala, V.K. and Kuppusumy, P. (2006)
"c-Phycocyanin ameliorates doxorubicin-induced oxidative stress and
apoptosis in adult rat cardiomyocytes.", J. Cardiovasc. Pharmacol., 47(1), 9-20.
19.
Labhe, R.U., Mani, U.V., Iyer,
U.M., Mishra, M., Jani, K. and Bhattacharya, A. (2001) "The effect
of spirulina in the treatment of bronchial asthma.", J. Nutr. Functional & Med. Fds., 3(4), 53-61.
20.
Loya, S.,Reshef, V., Mizrachi,
E., Silberstein, C., Rachamim, Y., Carmeli, S. and Hizi, A. (1998)
"The inhibition of the reverse transcriptase of HIV-1 by the natural
sulfoglycolipids from cyanobacteria: contribution of different moieties to
their high potency.", J. Nat. Prod., 61(7), 891-895.
21.
Lu, H.K., Hsieh, C.C., Hsu,
J.J., Yang, Y.K. and Chou, H.N. (2006) "Preventive effects of Spirulina
platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative
stress.", Eur. J. Appl. Physiol., 98(2), 220-226.
22.
Mani, U.V, Iyer, U.M, Dhruv,
S.A., Mani, I.U. andSharma, K.S. (2008) "TherapeuticutilitiesofSpirulina"in"Spirulinainhumannutritionandhealth",
EditedbyM.E. GershwinandAmhaBelay, CRCPress, Taylor & FrancisGroup, 71-99.
23.
Mani, U.V., Desai, S.A. and
Iyer, U.M. (2000) "Studies on the long-term effect of spirulina supplementation
on serum lipid profile and glycated proteins in NIDDM patients.", J.
Nutr. Functional,
Med. Fds., 2(3),
25-32.
24.
Mani, U.V., Sadliwala, A.,
Iyer, U. and Parikh, P. (2000) "The effect of spirulina supplementation
on blood haemoglobin levels of anaemic adult girls.", JFST, 37(6),
642-644.
25.
Mao, T.K., Van de Water, J.
and Gershwin, M.E. (2000) "Effect of Spirulina on the
secretion of cytokines from peripheral blood mononuclear cells.", J.
Med. Food.,3(3), 135-140.
26.
Mundt, S., Kreitlow, S.,
Nowotny, A. and Effmert, U. (2001) "Biochemical and pharmacological
investigations of selected cyanobacteria.", Int. J. Hyg. Environ. Health, 203(4), 327-334.
27.
Ozdemir, G. and Dalay, M.C. (2008)
"Spirulina and Antibacterial Activity" in "Spirulina
in human nutrition and health", Edited by M.E. Gershwin and Amha Belay,
CRC Press, Taylor & Francis Group, 243-269.
28.
Ozdemir, G., Karabay, N.U.,
Dalay, M.C. and Pazarbasi, B. (2004) "Antibacterial activity of
volatile component and various extracts of Spirulina platensis.", Phytother.
Res., 18(9), 754-757.
29.
Parada, J.L., Zulpa de Caire,
G., Zaccaro de Mulé, M.C. and Storni de Cano, M.M. (1998) "Lactic
acid bacteria growth promoters from Spirulina platensis.", Int.
J. Food Microbiol., 45(3), 225-228.
30.
Pardhasaradhi, B.V., Ali,
A.M., Kumari, A.L., Peddanna, P. and Khar, A. (2003)
"Phycocyanin-mediated apoptosis in AK-5 tumor cellsinvolves
down-regulation of Bcl-2 and generation of ROS.", Mol. Cancer Ther., 2(11), 1165-1170.
31.
Parikh, P., Mani, U. and Iyer,
U. (2001) "Role of Spirulina in the control of glycemia and
lipidemia in type 2 diabetes mellitus.", J. Med. Food., 4(4), 193-199.
32.
Qureshi, M.A. and Ali, R.A. (1996).
"Spirulina platensis exposure enhances macrophage phagocytic
function in cats." Immunopharmacol Immunotoxicol,18(3), 457-463.
33.
Qureshi, M.A., Garlich, J.D.
and Kidd, M.T. (1996) "Dietary Spirulina platensis enhances
humoral and cell-mediated immune functions in chickens.", Immunopharmacol
Immunotoxicol,18(3), 465-476.
34.
Rimbau, V., Camins, A., Romay,
C., González, R. and Pallàs, M. (1999) "Protective effect of
c-phycocyanin against kainic acid induced neuronal damage in rat
hippocampus.", Neurosci. Lett., 276(2), 75-78.
35.
Romay, C. and González, R. (2000)
"Phycocyanin is an antioxidant protector of human erythrocytes against
lysis by peroxyl radicals.", J. Pharm. Pharmacol. 52(4), 367-368.
36.
Romay, C., Armesto, J.,
Remirez, D., González, R., Ledón, N. and García, I. (1998)
"Antioxidant and anti-inflammatory properties of c-phycocyanin from
blue-green algae.", Inflamm. Res., 47(1), 36-41.
37.
Romay, C., González, R.,
Ledón, N., Remirez, D. and Rimbau, V. (2003) "c-Phycocyanin: a
biliprotein with antioxidant, anti-inflammatory and neuroprotective
effects.", Curr. Protein Pept. Sci., 4(3), 207-216.
38.
Romay, C., Ledón, N. and
González, R. (1998) "Further studies on anti-inflammatory activity
of phycocyanin in some animal models of inflammation.", Inflamm. Res.,47(8), 334-338.
39.
Schwartz, J. and Shklar, G. (1987)
"Regression of experimental hamster cancer by beta carotene and algae
extracts.", J. Oral. Maxillofac. Surg., 45(6), 510-515.
40.
Shih, S.R., Tsai, K.N., Li,
Y.S., Chueh, C.C. and Chan, E.C. (2003) "Inhibition of enterovirus
71-induced apoptosis by allophycocyanin isolated from a blue-green alga Spirulina
platensis.", J. Med. Virol., 70(1), 119-125.
41.
Upasani, C.D., Khera, A. and
Balaraman, R. (2001) "Effect of lead with vitamin E, C, or Spirulina
on malondialdehyde, conjugated dienes and hydroperoxides in rats.", Indian
J. Exp. Biol., 39(1), 70-74.
42.
Vadiraja, B.B., Gaikwad, N.W.
and Madyastha, K.M. (1998) "Hepatoprotective effect of c-phycocyanin:
protection for carbontetrachloride and R-(+)-pulegone-mediated hepatotoxicity
in rats.", Biochem. Biophys. Res. Commun., 249(2), 428-431.
43.
Varga, L., Szigeti, J.,
Kovács, R., Földes, T. and Buti, S. (2002) "Influence of a Spirulina
platensis biomass on the microflora of fermented ABT milks during storage
(R1).", J. Dairy Sci., 85(5), 1031-1038.
44.
Wu, L. and Ho, J.A., (2008)
"Antioxidative and Hepatoprotective Effects ofSpirulina"in
"Spirulina in human nutrition and health", Edited by M.E.
Gershwin and Amha Belay, CRC Press, Taylor & Francis Group, 120-151.
45.
Yang, H.N., Lee, E.H. and Kim,
H.M. (1997) "Spirulina platensis inhibits anaphylactic
reaction.", Life Sci.,61(13), 1237-1244.
46.
Zhang, H.Q., Lin, A.P., Sun,
Y. and Deng, Y.M. (2001) "Chemo- and radio-protective effects of
polysaccharide of Spirulina platensis on hemopoietic system of mice and
dogs,", Acta. Pharmacol. Sin., 22(12),
1121-1124.
47.
Zulpa de Caire, Z., Parada,
J.L., Zaccaro, M.C. and Storni de Cano, M.M. (2000) "Effect of Spirulina
platensis biomass on the growth of lactic acid bacteria in milk.", World
J. Microb. Biot., 16(6), 563-565.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου