Τα μάτια μας είναι κόκκινα από το αλάτι της θάλασσας;
Το καλοκαίρι συμβαίνει πολύ συχνά να κοκκινίζουν τα μάτια μας μετά από το μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα.Κοκκίνισμα μπορεί να έχουμε και λόγω, απλά, της υψηλής θερμοκρασίας και των εναλλαγών του επιπέδου υγρασίας (air-condition).
Συμβουλεύουμε στις περιπτώσεις αυτές να χρησιμοποιείτε ελεύθερα τεχνητά δάκρυα, ει δυνατόν χωρίς συντηρητικά.
Αν η ερυθρότητα επιμένει ή εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο.
Μπήκε άμμος στα μάτια μας;
Πολύ ξέπλυμα!
Με φυσιολογικό ορό, ή αν δεν υπάρχει, με νερό της βρύσης.
Αποφύγετε οπωσδήποτε το τρίψιμο, παρόλο που υπάρχει κνησμός (φαγούρα) εκείνη την ώρα. Ο λόγος είναι ότι ένας μικρός κόκκος άμμου μπορεί με το τρίψιμο να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον κερατοειδή (το τζαμάκι του ματιού).
Ναι! Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλους μας και ειδικά σε ταξίδια που διαρκούν πάνω από μια-δυο ώρες. Καλό είναι, σε κάθε ταξίδι με το αεροπλάνο, να έχουμε μαζί μας τεχνητά δάκρυα –χωρίς συντηρητικά- και να τα χρησιμοποιούμε συχνά.
Λέμε χωρίς συντηρητικά, γιατί κάποια τεχνητά δάκρυα, μπορεί να δημιουργήσουν ή ακόμα να επιδεινώσουν την ξηροφθαλμία σε υπερευαίσθητα άτομα!
Όταν είμαστε εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία;
Tα γυαλιά μας πρέπει να είναι απορροφητικά και να ανακόπτουν το 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).
Το ότι ένα γυαλί είναι σκούρο, δεν σημαίνει ότι είναι και πλήρως απορροφητικό. Αυτό πρέπει να προσέχει κάποιος όταν πρόκειται να αγοράσει γυαλί ηλίου.
Ασχέτως πάντως με τα γυαλιά, το πιο «αποδοτικό» ίσως μέσο για να προστατευθεί κανείς από τις βλαβερές ακτίνες του ηλιακού φωτός, είναι το καπέλο.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση των παιδιών, που δύσκολα «ανέχονται» το γυαλί.
Ένα κασκέτο θα τα προστάτευε πολύ αποτελεσματικά.
Πηγή: Οφθαλμολογικό Κέντρο Βλέμμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου