Αν και μοιάζει αδιανόητο η έλλειψη χορταρικών από το Ελληνικό τραπέζι, εντούτοις αυτό συμβαίνει σε πολλά νοικοκυριά σήμερα.
Όμως τα χόρτα ανέκαθεν αποτελούσαν συστατικό της διατροφής του ανθρώπου από την αρχαιότητα.
Η διατροφική τους δε αξία είναι δεδομένη και η προσθήκη τους στη διατροφή μας προσφέρει αμέτρητα οφέλη για την υγεία και κυρίως την λειτουργία του οργανισμού.
Τα χόρτα ( Αγριόχορτα, ήμερα και καλλιεργούμενα χόρτα του αγρού, φυλλώδη λαχανικά ) ωφελούν ποικιλοτρόπως τον οργανισμό.
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και συνεισφέρουν στον έλεγχο της όρεξης.
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό, συμβάλλουν στην επαρκή ενυδάτωση και στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
Ακόμη, αποτελούν πλούσια πηγή μετάλλων ( Σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου ) και βιταμινών. ( Κ, C, E, βιταμινών του συμπλέγματος Β )
Η χαρακτηριστικότερη βιταμίνη που περιέχουν είναι η βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, ενώ φαίνεται ότι προστατεύει από την οστεοπόρωση, συμβάλλει στην ελάττωση της αθηροσκλήρωσης και ίσως έχει ρόλο-κλειδί στην πρόληψη φλεγμονωδών νοσημάτων, όπως η αρθρίτιδα.
Αξιοσημείωτες είναι και οι συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών συστατικών ( Φλαβονοειδών, πολυφαινολών, καροτενοειδών, βιταμινών C και Ε)
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων και ελαττώνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η βιταμίνη C βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου, σημαντικού συστατικού για την ελαστικότητα των αρθρώσεων και την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
Επιπλέον, τα χόρτα αποτελούν άριστες πηγές φυλλικού οξέος, που μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων, την απώλεια μνήμης, προλαμβάνει την κατάθλιψη, ενώ βελτιώνει τη διάθεση, δεδομένου ότι συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης.
Τέλος, όσον αφορά τη θερμιδική τους αξία, είναι χαμηλή, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμα για την απώλεια βάρους.
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και συνεισφέρουν στον έλεγχο της όρεξης.
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό, συμβάλλουν στην επαρκή ενυδάτωση και στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
Ακόμη, αποτελούν πλούσια πηγή μετάλλων ( Σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου ) και βιταμινών. ( Κ, C, E, βιταμινών του συμπλέγματος Β )
Η χαρακτηριστικότερη βιταμίνη που περιέχουν είναι η βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, ενώ φαίνεται ότι προστατεύει από την οστεοπόρωση, συμβάλλει στην ελάττωση της αθηροσκλήρωσης και ίσως έχει ρόλο-κλειδί στην πρόληψη φλεγμονωδών νοσημάτων, όπως η αρθρίτιδα.
Αξιοσημείωτες είναι και οι συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών συστατικών ( Φλαβονοειδών, πολυφαινολών, καροτενοειδών, βιταμινών C και Ε)
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων και ελαττώνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η βιταμίνη C βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου, σημαντικού συστατικού για την ελαστικότητα των αρθρώσεων και την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
Επιπλέον, τα χόρτα αποτελούν άριστες πηγές φυλλικού οξέος, που μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων, την απώλεια μνήμης, προλαμβάνει την κατάθλιψη, ενώ βελτιώνει τη διάθεση, δεδομένου ότι συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης.
Τέλος, όσον αφορά τη θερμιδική τους αξία, είναι χαμηλή, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμα για την απώλεια βάρους.
Τα πιο γνωστά χόρτα της Ελληνικής κουζίνας.
Ραδίκια
Διακρίνονται για την πικρή τους γεύση.
Είναι πλούσια σε φιλικό οξύ, βιταμίνη C και ανθοκυανίνες, συστατικά αποτελεσματικά για την πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, και μαγνησίου.
Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, καθώς και σε νερό (90%) που τα καθιστά φυσικά διουρητικά.
Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι το φυτοχημικό κιχώριο, που περιέχουν, έχει ηπατοπροστατευτική δράση.
Ρόκα
Έχει πιπεράτη γεύση και είναι καλή πηγή καλίου, ενός μετάλλου που εμπλέκεται στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Η ρόκα μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη λόγω των φυτοχημικών αντιοξειδωτικών που περιέχουν όλα τα σταυρανθή λαχανικά.
Βρούβες
Στην αρχαιότητα τις χρησιμοποιούσαν για στομαχικές διαταραχές.
Αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C, β-καροτενίου, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης, ενώ είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φιλικό οξύ και βιταμίνη Κ.
Διακρίνονται για την πικρή τους γεύση.
Είναι πλούσια σε φιλικό οξύ, βιταμίνη C και ανθοκυανίνες, συστατικά αποτελεσματικά για την πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, και μαγνησίου.
Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, καθώς και σε νερό (90%) που τα καθιστά φυσικά διουρητικά.
Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι το φυτοχημικό κιχώριο, που περιέχουν, έχει ηπατοπροστατευτική δράση.
Ρόκα
Έχει πιπεράτη γεύση και είναι καλή πηγή καλίου, ενός μετάλλου που εμπλέκεται στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Η ρόκα μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη λόγω των φυτοχημικών αντιοξειδωτικών που περιέχουν όλα τα σταυρανθή λαχανικά.
Βρούβες
Στην αρχαιότητα τις χρησιμοποιούσαν για στομαχικές διαταραχές.
Αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C, β-καροτενίου, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης, ενώ είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φιλικό οξύ και βιταμίνη Κ.
Σέσκουλα
Έχουν παρόμοια γεύση με το σπανάκι.
Περιέχουν καλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμίνης Ε, β-καροτενίου, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και βιταμίνης Κ.
Ακόμη, αποτελούν καλές πηγές μαγνησίου και καλίου, μέταλλα που εμπλέκονται στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Επιπλέον, το μαγνήσιο είναι χρήσιμο για τα άτομα που εμφανίζουν ημικρανίες ή προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.
Ζόχια
Τα συναντούμε συχνά στην ελληνική γη.
Στη Χιλή χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα ως αντιπυρετικό και αιμοκαθαρτικό.
Είναι πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο και στις βιταμίνες C, Κ, Β1, θειαμίνη, Β2 ριβοφλαβίνη και Β3 νιασίνη.
Αντίδια
Πρόκειται για πικρά φυλλώδη λαχανικά με πολλές ποικιλίες, αντίδια, εσκαρόλ, βέλγικα αντίδια, αντίδια Frisee.
Αποτελούν πολύ καλές πηγές καλίου και βιταμίνης Κ.
Επίσης, δεν τα βράζουμε για πολλή ώρα και δεν τα αφήνουμε μέσα στο νερό που έβρασαν.
Αποφεύγουμε να τα ψιλοκόβουμε και να τα πολτοποιούμε, γιατί έτσι χάνεται ένα μεγάλο μέρος των πολύτιμων ιδιοτήτων τους.
Τα πικρά χόρτα, όπως ραδίκια, στύφνος κ.α. πρέπει να βράζονται σε πολύ νερό για να ξεπικρίσουν.
Το ίδιο και οι βρούβες και τα βλίτα, επειδή χάνουν το χρώμα τους.
Τα υπόλοιπα χόρτα βράζονται σε λίγο νερό και με σκεπασμένη κατσαρόλα, για να μη χάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Για να διατηρήσουν το χρώμα τους ζωντανό καλό είναι το νερό που θα βράσουν να μην έχει αλάτι και να προσθέσετε μια φέτα λεμόνι.
Διαβάστε ακόμα:
Έχουν παρόμοια γεύση με το σπανάκι.
Περιέχουν καλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμίνης Ε, β-καροτενίου, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και βιταμίνης Κ.
Ακόμη, αποτελούν καλές πηγές μαγνησίου και καλίου, μέταλλα που εμπλέκονται στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Επιπλέον, το μαγνήσιο είναι χρήσιμο για τα άτομα που εμφανίζουν ημικρανίες ή προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.
Ζόχια
Τα συναντούμε συχνά στην ελληνική γη.
Στη Χιλή χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα ως αντιπυρετικό και αιμοκαθαρτικό.
Είναι πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο και στις βιταμίνες C, Κ, Β1, θειαμίνη, Β2 ριβοφλαβίνη και Β3 νιασίνη.
Αντίδια
Πρόκειται για πικρά φυλλώδη λαχανικά με πολλές ποικιλίες, αντίδια, εσκαρόλ, βέλγικα αντίδια, αντίδια Frisee.
Αποτελούν πολύ καλές πηγές καλίου και βιταμίνης Κ.
Το μαγείρεμα
Αφήνουμε το νερό να βράσει πολύ καλά πριν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα, ώστε να υπάρξει όσο γίνεται μικρότερη απώλεια θρεπτικών συστατικών. Επίσης, δεν τα βράζουμε για πολλή ώρα και δεν τα αφήνουμε μέσα στο νερό που έβρασαν.
Αποφεύγουμε να τα ψιλοκόβουμε και να τα πολτοποιούμε, γιατί έτσι χάνεται ένα μεγάλο μέρος των πολύτιμων ιδιοτήτων τους.
Τα πικρά χόρτα, όπως ραδίκια, στύφνος κ.α. πρέπει να βράζονται σε πολύ νερό για να ξεπικρίσουν.
Το ίδιο και οι βρούβες και τα βλίτα, επειδή χάνουν το χρώμα τους.
Τα υπόλοιπα χόρτα βράζονται σε λίγο νερό και με σκεπασμένη κατσαρόλα, για να μη χάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Για να διατηρήσουν το χρώμα τους ζωντανό καλό είναι το νερό που θα βράσουν να μην έχει αλάτι και να προσθέσετε μια φέτα λεμόνι.
Διαβάστε ακόμα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου