Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Λεμφοίδημα. Παγκόσμια Ημέρα 2020

Λεμφοίδημα ή Lymphaedema ονομάζεται κάθε οίδημα, πρήξιμο στα άνω ή κάτω άκρα 
του ανθρώπινου σώματος, οφειλόμενο 
σε δυσλειτουργία ή βλάβη των λεμφαγγείων.
Ο υπεύθυνος μηχανισμός για την πρόσληψη 
των ουσιών υψηλού μοριακού βάρους και των υγρών που συνδέονται με αυτές, είναι τα λεμφικά τριχοειδή, τα οποία επικοινωνούν με τους διαύλους των ιστών, στους οποίους κυκλοφορούν τα υγρά και οι ουσίες.
Το λεμφοίδημα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών, με περαιτέρω σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, μπορεί, δε, να οδηγήσει στην κοινωνική απομόνωση και σε περίπτωση μη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμα και σε αναπηρία.

Η 6η Μαρτίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος με πρωτοβουλία του Δικτύου Λεμφατικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (Lymphatic Education and Research Network), που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα υποστηρίζεται από τον νεοσύστατο Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Λεμφοίδημα «Ροή», με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Με λόγια απλά το λεμφοίδημα, μια χρόνια πάθηση που προκαλείται από την ανώμαλη συσσώρευση υγρών του λεμφικού συστήματος στα άκρα.
Παρουσιάζεται ως οίδημα ενός ή περισσοτέρων μελών του σώματος ( Άνω ή κάτω άκρων, κορμού, λαιμού - κεφαλιού κ.α. )

Οι συχνότερες τελικές διαγνώσεις αμφοτερόπλευρου Οιδήματος κάτω άκρων είναι:
1) Καρδιακής αιτιολογίας στο 40%
2) Ιδιοπαθές φλεβικό ή λεμφικό οίδημα στο 27%
3) Οριακή πνευμονική υπέρταση (31- 40 mmHg) στο 42%
4) Πνευμονική υπερταση (>40mmHg) στο 20%
5) Πρωτεϊνουρία (1-3 g την ημέρα) στο 13%
6) Οίδημα φαρμακευτικο από αντιϋπερτασικά φάρμακα (Px Isoptin, Norvasc, Co Aprovel, Κλπ)
7) Επί υποψίας καρδιακής νόσου, η αρχική και η τελική διάγωση συμφωνούσαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Αντίθετα, η αρχική διάγνωση φλεβικής ανεπάρκειας ή ύποπτης παθολογίας στους πνεύμονες, δεν προδίκαζε (καλώς) και την τελική διάγνωση.


Κατάταξη του Λεμφοιδήματος.

Α. Πραγματικά λεμφοιδήματα :
Μηχανική λεμφική ανεπάρκεια
1. Πρωτοπαθές Λεμφοίδημα (Πρώϊμο): Λεμφαγγειεκτασία, Υπερπλασία, Υποπλασία
2. Δευτεροπαθές (Oψιμο, Tarda): 2.1 Καλοήθες Φλεγμονώδεις αντιδρασεις: Βακτήρια, μύκητες, παράσιτα, ιοί που προκαλούν λεμφαγγειίτιδα, θρόμβωση, ή σπασμοί των λεμφαγγείων. Ιατρογενείς: τομή ή ακτινοβόληση των αγγείων.
2.2 Κακοήθες Ενδολεμφική εξάπλωση του όγκου (πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής). Συμπίεση των λεμφαγγείων από τον όγκο

Β. Φλεβικό λεμφοίδημα: Ανεπάρκεια των βαλβίδων οίδημα υψηλής φλεβικής πίεσης (φλεβίτιδα) και διαταραχή της λειτουργίας των λεμφαγγείων.

Επίλογος:
Το Λεμφικό σύστημα είναι εξίσου πολύ σημαντικό και συνυφασμένο με το καρδιαγγειακό.
Επιδίωξη όλων μας θα πρέπει να είναι η σωστή λειτουργία τους που ουσιαστικά επηρεάζονται από κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης, τοξίνες.
Σήμερα όλοι γνωρίζουμε τους φυσικούς εκείνους παράγοντες, ( Ποιότητα διαβίωσης, Πράσινα φάρμακα, Συμπληρώματα διατροφής, Φυσική αποτοξίνωση κ.α. ) που αυτή την προσπάθεια μας την κάνουν ευκολότερη.



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:  
Ganoderma Lucidum. Αξίζει άλλη μια αναφορά ακόμα ?  &  Γανοθεραπείας συνέχεια. Αναμφίβολος άξονας για υγεία, ευεξία και ομορφιά.  &  Διατροφή. 14 απλά βήματα για σωστή διατροφή.  &  Φυσικό Πολυβιταμινούχο, Αντιοξειδωτικό ή απλά το Κλειδί θεραπείας και διατήρησης της υγείας.  &  Πυκνογενόλη – αντιοξείδωση. Όνομα και συνώνυμο !  &  Τοξίνες. Αόριστος όρος ή ωμή πραγματικότητα που μάθαμε να συνυπάρχουμε  &  Αποτοξίνωση. Τελικά είναι αυτό που νομίζεις ?  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα