Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός στην Ιταλία. Στατιστικά στοιχεία για τα θύματα του κορονοϊού στην Ιταλία

Ποιους τελικά χτυπάει η νόσος ? 
Η Ιταλία ως χώρα έχει πολλές κλιματολογικές ομοιότητες με την χώρα μας αφενός και αφετέρου είναι κυριολεκτικά δίπλα μας.
Θεωρώ ότι παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον τα επίσημα τεκμηριωμένα στατιστικά της Γείτονος χώρας και την προσπάθεια που κάνουν οι αρμόδιοι να την χαρτογραφήσουν.

Αναλυτικά:
Πάνω από το 99% των θυμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία ήταν άτομα που αντιμετώπιζαν ιατρικά προβλήματα πριν ακόμη προσβληθούν από τον ιό, αποκαλύπτει έρευνα του εθνικού οργανισμού υγείας της χώρας.
Εδώ διευκρινίζω απαξ και δια παντός, ότι άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου δεν είναι οι υπερήλικες όπως κακώς έχει γραφτεί, αλλά άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ( ΧΑΠ, Χρόνια Αποφρακτική, Πνευμονοπάθεια ) άτομα με ενεργή στεφανιαία σοβαρή νόσο, άτομα σε αγωγή χημειοθεραπείας ή χρόνιας κορτιζόνης, άτομα με σοβαρή νεφροπάθεια, άτομα που πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και ο θεράπον ιατρός τους έχει επιλέξει την ανοσοκαταστολή, άτομα με αρρύθμιστο διαβήτη που τους έχει επηρεάσει ζωτικά όργανα τέλος άτομα που πρόκειται να μπουν σε διαδικασία μεταμόσχευσης, ή έχουν πρόσφατα κάνει μεταμόσχευση.
Με τους θανάτους από τον ιό να ξεπερνούν πλέον τους 3.000, παρουσιάζοντας αύξηση 150% την περασμένη εβδομάδα, οι Αρχές της χώρας επεξεργάζονται ότι στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους για να δουν πώς θα μπορέσουν να καταπολεμήσουν την εξάπλωση της επιδημίας.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα La Stampa, η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, εξετάζει αν θα παρατείνει το lockdown, που ισχύει για όλη την επικράτεια, και μετά τις αρχές Απριλίου.
Αυτό καθώς η Ιταλία έχει πάνω από 31.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η έρευνα θα μπορούσε πιθανώς να εξηγήσει γιατί η Ιταλία έχει περισσότερους θανάτους, περίπου 8% των συνολικών κρουσμάτων, από τις άλλες χώρες.
Το ινστιτούτο, με έδρα τη Ρώμη, έχει εξετάσει ήδη τα ιατρικά αρχεία περίπου του 18% των θανόντων από τον κορονοϊό στη χώρα, διαπιστώνοντας ότι μόνο τρεις άνθρωποι, δηλαδή το 0,8% του συνόλου, δεν είχε προηγούμενη παθολογική αιτία.
Σχεδόν τα μισά θύματα αντιμετώπιζαν τουλάχιστον τρία νοσήματα ταυτόχρονα, ενώ το 25% είχε είτε ένα είτε δύο υποκείμενα νοσήματα.
Πάνω από το 75% είχαν υψηλή πίεση, γύρω στο 35% διαβήτη με τις επιπτώσεις του σε μέγιστο βαθμό και ένα 30% με ενεργή καρδιακή νόσο.
Η μέση ηλικία των θυμάτων στην Ιταλία είναι τα 79,5 έτη.
Εντούτοις, μέχρι προ χθες, 17 Μαρτίου, είχαν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία και 17 άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.
Επίσης, όλα τα θύματα κάτω των 40 ετών στην Ιταλία ήταν άντρες με σοβαρά προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα.
Τέλος τα κρούσματα του κορονοϊου έφτασαν σήμερα τα 35.713.

Συμπερασματικά:
Σίγουρα η εικόνα της πορείας του κορονοϊου είναι τρομακτική όχι μόνο από πλευράς ανθρώπινης ζωής, αλλά και κρουσμάτων κάτι που μπορεί να ελεγχθεί με σχολαστική προφύλαξη ( Γάντια, μάσκα αντισηπτικά και γυαλιά παράλληλα με καλή ποιοτική διατροφή και ενίσχυση του ανοσοποιητικού με φυσικούς τρόπους ειδικευμένων συμπληρωμάτων και ιαμάτων )
Προσοχή λοιπόν Όχι μόνο σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μα σε όλους γιατί μεταδίδεται εύκολα και ναι μεν αν είσαι νέος και νοσήσεις δεν κινδυνεύεις τόσο να χάσεις την ζωή σου, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε τα κατάλοιπα που πιθανά μπορεί να αφήσει.





Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα