Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Σαρακοστιανό τραπέζι.

Η ευκαιρία να κρατήσουμε αποστάσεις 
από το κάθε μέρα κρέας. 
Άλλωστε όταν αναφέρομαι συχνά στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, να είστε σίγουροι ότι κάτι τέτοια τα έχω κατά νου.
Αυτές οι παραδώσεις με λόγια απλά, πέρα από τις θρησκευτικές υποχρεώσεις των θρησκευόμενων, αποτελούσαν εμμέσως πλην σαφώς και τρόπους αποτοξίνωσης του οργανισμού.
Γενικότερα τέλος, παρατηρώντας ακόμα και στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα θα βρεις εκείνες τις ισορροπίες που ωφελούν τον οργανισμό. 


Ποια είναι νηστίσιμα τρόφιμα. 

Δημητριακά-Σπόροι:

Ψωμί, παξιμάδια, ζυμαρικά, ρύζι, βρώμη, κριθάρι, πλιγούρι, όλα τα άλευρα.

Όσπρια:
Κουκιά, ρεβίθια, φάβα, φακές, φασόλια.
Σημείωσε ότι ο συνδυασμός οσπρίων με κάποιο δημητριακό, όπως ρύζι, σου δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που έχεις μεγάλη ανάγκη σε περίοδο νηστείας που βγαίνουν από το μενού οι κλασικές πρωτεϊνούχες τροφές όπως είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια.

Θαλασσινά:
Καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές, χταπόδια, στρείδια, μύδια, καλόγνωμες, φούσκες, αχιβάδες, πίνες, πετροσωλήνες, χτένια, γυαλιστερές, στρειδόχτενα, κυδώνια, χάβαρα, στρόμπες, πορφύρες, σαλιγκάρια της θάλασσας, αλλά και αστακοί, καραβίδες, γαρίδες και καβούρια, σου δίνουν μια τεράστια γκάμα επιλογών για σαρακοστιανά μαγειρέματα.

Φρούτα & λαχανικά:
Εννοείται ότι όλα τα φρούτα και λαχανικά μπαίνουν στο σαρακοστιανό μενού και τα απολαμβάνετε ωμά ή μαγειρεμένα.
Προτιμήστε όσα είναι τώρα στην εποχή τους και μην ξεχνάτε και τα αποξηραμένα φρούτα που ικανοποιούν και την επιθυμία σας για κάτι γλυκό.

Ξηροί καρποί:
Ομοίως με τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί είναι νηστίσιμοι και μπορείτε να τους καταναλώνετε άφοβα, αλλά πάντα με μέτρο γιατί έχουν αρκετές θερμίδες.
Στα συν και ότι οι περισσότεροι, κυρίως οι ωμοί, είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό), φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες.

Φυτικά έλαια:
Με πρώτο και καλύτερο το ελαιόλαδο, τα φυτικά έλαια πρωταγωνιστούν στα σαρακοστιανά φαγητά και γλυκά.


Γλυκά:
Και όμως έχει και η σαρακοστή τα γλυκάκια της ή αλλιώς τον χαλβά, σιμιγδαλένιο ή του μπακάλη, τα γλυκά κουταλιού και τις μαρμελάδες που βρίσκουμε σε διάφορες γεύσεις, το παστέλι, ενώ δεν είναι λίγες και οι συνταγές για πίτες, πιτάκια και μπισκοτάκια νηστίσιμα, όπως μηλοπιτάκια και ταχινόπιτα.

Επίλογος:
Όσοι πιστοί αποτοξινωθείτε από τις ζωικές πρωτεΐνες για κάποιο διάστημα.
Καλό θα σας κάνει σίγουρα και ας μην μας φεύγει από τον νου πως την αποτοξίνωση στις μέρες μας την έχουμε πραγματικά ανάγκη.



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού



Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα