Βεβαίως
και ο Κολιός τον Αύγουστο
που λέει η γνωστή λαϊκή παροιμία
Δεν
είναι λίγες οι φορές που αναφέρω για παράδειγμα φρούτα εποχής, ή σαλάτα εποχής
και να είστε σίγουροι δεν το λέω τυχαία για κάθε προϊόν της φύσης.
Όπως
στα πάντα υπάρχει εποχή, έτσι και στα ψάρια δεν υπάρχει ο Κολιός τον Γενάρχη ή
το τον Αύγουστο μπαρμπούνι.
4ος Απρίλιος:
Με βάση
τον αναλυτικό πίνακα που ακολουθεί, αν ποτέ αυτό σας συμβεί ή κατεψυγμένα θα είναι,
ή παράνομα αλιευμένα με εξαίρεση μόνο τα ψάρια των ιχθυοτροφείων και ασφαλώς να
σας το γνωστοποιήσουν από πριν.
Κοντολογίς, Τσιπούρες πελαγίσιες τον Ιούλιο
δεν υπάρχουν.
Εισαγωγή:
Τα ψάρια, ως βασικό τρόφιμο σε μία
ισορροπημένη διατροφή πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένη εποχή, ώστε να
προσλαμβάνουμε τη μέγιστη θρεπτική τους αξία, αλλά παράλληλα να προστατεύουμε
και το περιβάλλον.
Από την άλλη, τα ψάρια, ως τρόφιμο,
θεωρούνται απαραίτητα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής.
Αποτελούν τις κύριες πηγές των
ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία προσφέρουν πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες στην
ανθρώπινη υγεία.
Επίσης, περιέχουν ποικίλα θρεπτικά
συστατικά, όπως η βιταμίνες Α & D, Σελήνιο, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής
αξίας, ενώ έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η
κατανάλωση ψαριών 2 με 3 φορές την εβδομάδα κάνει καλό στην καρδιά και καθαρίζονται
τα αιμοφόρα αγγεία.
Μια ανάλυση 20 μελετών στις οποίες
συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα δείχνει ότι η κατανάλωση 1 με 2 μερίδες λιπαρών
ψαριών την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο κατά 36%.
Εποχή των ψαριών.
Ως εποχή του κάθε ψαριού ορίζεται
εκείνο το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, η τροφή του στον
βυθό αφθονεί, τα θαλάσσια ρεύματα είναι ευνοϊκά, υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και
δεν είναι περίοδος ωοτοκίας.
Ψάρια όπως η συναγρίδα, η πέρκα, ο
χάννος κ.ά. είναι από εκείνα που δεν επηρεάζονται από την εποχή.
Από την άλλη, υπάρχουν και τα ψάρια
που η εμφάνισή τους είναι πολύ περιορισμένη.
Για παράδειγμα, η εποχή της τσιπούρας
είναι το φθινόπωρο, και πιο συγκεκριμένα ο Οκτώβριος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός
1967/2006 για την αλιεία στη Μεσόγειο, αλλά και η εθνική νομοθεσία, ορίζουν το
ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος για τα αλιεύματα που καταναλώνουμε.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα, αλλά και στη
Μεσόγειο γενικότερα, πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών γενικά, έχουν
υπερ-αλιευθεί, με αποτέλεσμα τα αποθέματά τους, δηλαδή ο πληθυσμός ενός είδους
ψαριού υπό εκμετάλλευση να έχουν μειωθεί τόσο πολύ που δεν μπορούν να
αναπαραχθούν και να διατηρήσουν τον πληθυσμό τους σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Κάποιο είδος μπορεί ακόμα και να
εξαφανιστεί αν η αλιευτική δραστηριότητα συνεχίσει και ξεπεράσει ένα
συγκεκριμένο όριο.
Οι εποχές
της νόμιμης και φυσιολογικής αλίευσης
των ψαριών.
1ος
Ιανουάριος:
Λαυράκι, Γόπες, Τσιπούρες, Σαργοί,
Κουτσομούρες, Μπαρμπούνια, Σφυρίδα, Γλώσσα, Λυθρίνια, Ροφός, Σκορπίνα, Συναγρίδα,
Μαρίδα, Χειλού, Καλαμάρια, Χταπόδι, Στρείδια, Μύδια.
2ος Φεβρουάριος:
Σαργοί, Κουτσομούρες, Μπαρμπούνια, Λούτσος,
Γλώσσα, Γόπα, Λυθρίνια, Παλαμίδα, Σαφρίδια, Σκορπίνες, Συναγρίδα, Σφυρίδα,
Μαρίδα, Χειλού Χταπόδι, Γαρίδες, Καραβίδες, Καλαμάρια, Μύδια, Στρείδια.
3ος Μάρτιος:
Συναγρίδες, Σφυρίδες, Γαύρος,
Λυθρίνια, Σαργοί, Χταπόδια, Κουτσομούρες, Μπαρμπούνια, Παλαμίδα, Σπάρος, Ροφός,
Χέλι.
4ος Απρίλιος:
Σαργοί, Μπαρμπούνια, Μουρμούρα, Αθερίνα,
Γαλέος, Γαύρος, Ζαργάνα, Κουτσομούρες, Λούτσος, Λυθρίνια, Παλαμίδα, Σαρδέλα,
Σαφρίδια, Σκορπίνες, Σκουμπρί, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Τόνος, Φαγκρί, Σπάρος,
Στήρα, Ροφός, Χέλι, Χταπόδι, Γαρίδες, Καραβίδες, Καλαμάρια, Μύδια, Στρείδια, Αστακός.
5ος Μάιος:
Σαργοί, Κουτσομούρες, Μπαρμπούνια,
Σκαθάρι, Αστακός, Αθερίνα, Γαλέος, Γαρίδες, Γαύρος, Γόπες, Ζαργάνα, Καλαμάρια,
Κολιός, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μαγιάτικο, Μελανούρια, Μπαρμπούνια, Ξιφίας,
Σαρδέλα, Σαφρίδια, Σκουμπρί, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Τόνος, Φαγκρί, Παλαμίδα, Σπάρος,
Ροφός, Χέλι.
6ος Ιούνιος:
Σαρδέλες, Κολιούς, Σκουμπριά,
Μπακαλιάρος, Σαφρίδια, Αστακός, Γαρίδες, Γαύρος, Γόπες, Μελανούρια, Μπαρμπούνια,
Ξιφίας, Ροφός, Σκουμπρί, Τόνος, Σουπιές, Φαγκρί, Σάλπα, Συναγρίδα.
7ος Ιούλιος:
Σαρδέλες, Γαύρος, Κολιούς, Σκουμπριά,
Μπακαλιάρο, Αστακός, Γαρίδες, Γόπα, Μαγιάτικο, Μελανούρι, Μύδια, Ξιφίας,
Σαφρίδι, Σκουμπρί, Σουπιά, Τόνος, Ροφός, Σάλπα, Συναγρίδα.
8ος Αύγουστος:
Σαρδέλα, Κολιός, Σκουμπρί, Μπακαλιάρος,
Γαρίδες, Αστακός, Γόπα, Μελανούρι, Ξιφίας, Σαφρίδι, Τόνος, Λούτσος, Σάλπα, Συναγρίδα.
9ος Σεπτέμβριος:
Μπακαλιάρος, Μπαλάδες, Γαύρος, Γόπα, Μελανούρι, Κολιός, Λυθρίνι, Σκουμπρί,
Ξιφίας, Σαρδέλα, Σαφρίδι, Παλαμίδα, Κοκάλια, Συναγρίδα.
10ος Οκτώβριος:
Τσιπούρες, Σαργοί, Χταπόδια,
Κουτσομούρες, Μπαρμπούνια, Παλαμίδα, Κοκάλια, Συναγρίδα.
11ος Νοέμβριος:
Τσιπούρες, Σαργοί, Χταπόδια,
Κουτσομούρες, Μπαρμπούνια, Τόνος, Παλαμίδα, Κοκάλια, Συναγρίδα.
12ος Δεκέμβριος:
Γόπες, Τσιπούρες, Σαργοί, Χταπόδια,
Κουτσομούρες, Μπαρμπούνια, Γλώσσες, Καλαμάρια, Κουτσομούρες, Λυθρίνια,
Μπαρμπούνια, Σαφρίδια, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Χταπόδι, Μαρίδα, Χειλού.
Συμπερασματικά:
Η σύμπλευση με τους κανόνες της φύσης
είναι πολιτισμός και δεν είναι δυνατών να τους αγνοούμε είτε σαν καταναλωτές, είτε
σαν ερασιτέχνες ψαράδες.
Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο Κολιός
των Αύγουστο σοφά ο λαός μας λέει.
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός
Διαβάστε ακόμα:
Τρως ψάρια; & Ασπίδα για την καρδιά η ελληνική διατροφή & Διατροφή στην εφηβεία και άθληση & Ο δεκάλογος της υγιεινής διατροφής & διαβίωσης. & Τι πρέπει να τρώμε για να έχουμε γερή καρδιά;
Πηγή: mednutrition.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου