Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Ελονοσία. Εμφανίστηκε ξανά στην Ελλάδα ?

Χωρίς φωτιά καπνός βγαίνει ?
Μόνο έτσι θα μπορούσα να τοποθετηθώ
εν' προκειμένου στο θέμα Ελονοσία που μας προέκυψε προσφάτως. 
Από την μια βλέπουμε στην δημοσιότητα να έχει πάρει τεράστιες διατάσεις και από την άλλη
να διαβάζουμε καθησυχαστικές ανακοινώσεις
του υπουργείου υγείας.
Γεγονός σε κάθε περίπτωση είναι ένα.
Ελονοσία στην χώρα μας είχαμε πολλές δεκαετίες να διαγνώσουμε έστω και μεμονωμένα.

Ανεξάρτητα λοιπόν αν είναι υπερβολικές όπως αναφέρει το υπουργείο οι δημοσιεύσεις ή όχι, ας θυμηθούμε όλοι τι είναι η Ελονοσία.

Η Ελονοσία είναι ακόμα μια λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικά πρωτόζωα  (ένα είδος μονοκύτταρων μικροοργανισμών ) του γένους Πλασμώδιο  (Plasmodium). 

Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις έλος και νόσος, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι η νόσος ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη γύρω από ελώδεις περιοχές. 

Διεθνώς αποκαλείται μαλάρια ( malaria ) από την πεποίθηση που επικρατούσε κάποτε ότι η ασθένεια προκαλούνταν από τον κακό ( δύσοσμο ) αέρα κοντά στα έλη. 

Η ελονοσία προκαλεί συμπτώματα που συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, κούραση, εμετούς και έντονους πονοκεφάλους.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει ίκτερο, επιληπτικές κρίσεις, απώλεια αισθήσεων ( Κώμα ) έως και θάνατο

Τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν συνήθως δέκα με δεκαπέντε μέρες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού. 

Σε αυτούς που δεν έχουν θεραπευτεί έγκαιρα και κατάλληλα, η ασθένεια μπορεί να επανεμφανισθεί μήνες αργότερα.

Σε αυτούς που μόλις ξεπέρασαν μια μόλυνση, η επανα-μόλυνση συνήθως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα. 

Οι επιπλοκές που προκαλεί η Ελονοσία στους πάσχοντες είναι σοβαρές και επικίνδυνες για την ζωή τους.

Πέρα από τον θάνατο που μπορεί να επιφέρει έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα μετά την αποθεραπεία στο συκώτι, την καρδιά και τους πνεύμονες.

Κάνω σαφές για όσους δεν το γνωρίζουν πως η Ελονοσία προκαλείται από μολυσμένο θηλυκό κουνούπι Anopheles.

Απλά, όταν ένα μολυσμένο κουνούπι διαπερνά το δέρμα για να ρουφήξει αίμα, σποροζωίδια από το σάλιο του εισέρχονται  στην κυκλοφορία του αίματος και μεταναστεύουν στο ήπαρ όπου μολύνουν αρχικά τα ηπατοκύτταρα.

Όπως αντιλαμβάνεστε όλοι η εξέλιξη του νοσήματος είναι δεδομένη και τα συμπτώματα χρονικά θα εμφανιστούν ανάλογα με την κατάσταση του ανοσοποιητικού του παθόντα.

Συνοψίζοντας είτε υπάρχει υπερβολή είτε όχι μερίδας των ΜΜΕ πρέπει να προσέχουμε και να αποφεύγουμε κατά το δυνατών τα τσιμπήματα από κουνούπια.

Προσωπικά μου μοιάζει αδιανόητη η απόπειρα εφησυχασμού του υπουργείου υγείας.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας:
"Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια υπερβολική δημοσιότητα και  αναίτια διόγκωση ενός υπαρκτού αλλά ελεγχόμενου προβλήματος , που αφορά  κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας.

Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι είχε προβεί εγκαίρως σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η δημόσια υγεία και διευκρινίζει ότι:

α)  Η παρουσία σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας είναι ένα φαινόμενο με εξάρσεις και υφέσεις που παρατηρείται όλα τα τελευταία χρόνια.

β) Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έγκαιρη διάγνωση, ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων [ΚΕΕΛΠΝΟ, ΥΠΕ, υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)].

γ) Ο αριθμός των «εισαγομένων» κρουσμάτων ήταν απολύτως αναμενόμενος λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών που προσήλθαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Σε «εγχώρια μετάδοση» οφείλονται 4 κρούσματα μετά την εκδήλωση των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας συντονίζει και εποπτεύει την υλοποίηση  των ενδεδειγμένων μέτρων για την αποφυγή διασποράς της νόσου.

δ) Υπάρχει ειδικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Ελονοσίας που έχει εκπονηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας

ε)  Βασική αρχή των πολιτικών δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό το λόγο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ προχώρησε σε διακοπή της αιμοδοσίας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, θα αναζητηθούν τρόποι αναπλήρωσης των απαραίτητων μονάδων αίματος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την πρώτη στιγμή, έχει δώσει προτεραιότητα στα θέματα δημόσιας υγείας, παρακολουθεί τις εξελίξεις, προχωρά εγκαίρως σε συντονισμένες ενέργειες και με αφορμή τα ζητήματα υγείας προσφύγων/μεταναστών έχει αναπτύξει ένα πλέγμα δράσεων υπό την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (επιδημιολογική επιτήρηση, εμβολιασμοί, συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας) και τον επιχειρησιακό συντονισμό του ΕΚΕΠΥ. 

Είναι λυπηρό ένα θέμα δημόσιας υγείας που απαιτεί άμεσες, διακριτικές και αποτελεσματικές ενέργειες, να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής τακτικής , προκαλώντας  άσκοπη ανησυχία στους πολίτες αλλά και κίνδυνο διεθνούς δυσφήμισης της χώρας μας.

Η Δημόσια Υγεία και το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας είναι πολύ ευαίσθητη και σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους καταστροφολογίας και ανεύθυνου λαϊκισμού".

Συμπερασματικά:

Χωρίς καμία διάθεση και πρόθεση πολιτικολογίας θα διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου ως προς την ανακοίνωση του υπουργείου μιας και υπάρχω στην σφαίρα αυτού εδώ και δεκαετίες.

Επαναλαμβάνω, προσέχουμε, ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με φυσικούς τρόπους και σε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης επισκεπτόμαστε τον θεράποντα ιατρό μας αμέσως ή το εφημερεύον νοσοκομείο της περιοχής.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 



Διαβάστε ακόμα:

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα