Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2020

Υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου που στις μέρες μας δοκιμάζεται παγκόσμια από την πανδημία Covid-19. 
Περίεργα όμως πως, όταν αυτή υπάρχει, πολλοί από εμάς όχι μόνο απλά δεν την εκτιμούμε, αλλά κάνουμε τα πάντα για να την καταστρέψουμε.
Αδιαφορούμε για τις διατροφικές και περιαυτολογικές τοξίνες, συστηματικά απομακρυνόμαστε από κάθε τι φυσικό, φυσιολογικό και τέλος κύρια σε νεότερες ηλικίες νομίζουμε ότι πάντα θα την έχουμε.
Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος με την άλλη δυστυχώς χειρότερη πολλάκις.
Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αδιαφορώντας για την υγεία, έχουν δημιουργήσει προϊόντα που αποδεδειγμένα προκαλούν τον καρκίνο, πανάκριβα φάρμακα με σοβαρότερες παρενέργειες από την πάθηση που χορηγούνται, συστήματα υγείας για τους λίγους, αφήνοντας τους πολλούς στο φιλότιμο του καθενός που τηρεί πιστά κατά γράμμα τον όρκο του Ιπποκράτη. 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, όπως και για όλο το 2020, είναι αφιερωμένη στις νοσοκόμες και τις μαίες και τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν στην διατήρηση της παγκόσμιας υγείας.
Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ( World Health Day ) η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.
Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΫ ) ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

Ο ΠΟΫ μας υπενθυμίζει ότι οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19.

Παρέχουν υψηλής ποιότητας περίθαλψη και φροντίδα, καθοδηγούν τον δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση φόβων και αποριών και συλλέγουν δεδομένα για κλινικές μελέτες. Πολύ απλά, χωρίς τους νοσηλευτές, δεν θα υπήρχε απάντηση για την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης.

Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030, είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ , στο πλαίσιο των στόχων της ουσιαστικής ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς
Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.
371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή και λιγότερο την ημέρα, επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού, δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες. ( Το 71% παγκοσμίως )
800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο, που αντιστοιχεί ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΫ ) είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου.

Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Επικεφαλής του από το 2017 είναι ο Αιθίοπας βιολόγος και πολιτικός δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς.

Ο ΠΟΫ ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Ο Οργανισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα.

Στις σημερινές προτεραιότητας του ανήκουν οι μεταδοτικές ασθένειες και ειδικότερα ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος.

Το έργο του ΠΟΫ χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών-μελών του ΟΗΕ και δωρεές ιδιωτών. 

Η Ελληνική πραγματικότητα στην δημόσια Υγεία. 
Τρία βήματα μπροστά και δυο πίσω εδώ και πολλές δεκαετίες.
Περίτρανη απόδειξη οι Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι, φυσικοθεραπευτές, βιολόγοι που ζουν, εργάζονται στο εξωτερικό και ξεπερνούν τις 75.000.
Μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών τα χρόνια των μνημονίων οι γιατροί που ζήτησαν πιστοποίηση για να μεταναστεύσουν ξεπέρασαν κατά πολύ τις 18.000.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» ( 1/1/2020 ) η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Ματίνα Παγώνη, είπε.
Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι γιατροί επιλέγουν να μεταναστεύσουν έχουν να κάνουν με τη δυσκολία εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα, αλλά και τις πολύ χαμηλές αποδοχές.
Επιπλέον, οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ είχαν επί τουλάχιστον μία δεκαετία παγώσει και η μόνη τροφοδότηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με ιατρικό δυναμικό γινόταν με μονοετείς συμβάσεις (επικουρικοί γιατροί), οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση ανανεώνονται, αλλά χωρίς καμία προοπτική εξέλιξης και με μόνιμη την ανασφάλεια για το τι θα γίνει στο μέλλον για τους γιατρούς.
Τέλος πριν λίγους μήνες η σημερινή κυβέρνηση είχε εκφράσει μεγαλόφωνα την πρόθεση ουσιαστικά να καταργήσει το μεγαλύτερο μέρος του ΕΣΥ και να το παραχωρήσει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με ότι συνεπάγεται από αυτό.
Ατυχώς ναι μεν για την ανθρωπότητα, ο κορονοϊός το τελευταίο δίμηνο τους άλλαξε τα σχέδια άρδην επί του παρόντος.



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού



Διαβατέ ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα