Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Τα αντιπυρετικά βοηθούν στην εξάπλωση της γρίπης


Έρευνα:
Τα αντιπυρετικά φάρμακα, στην πραγματικότητα, βοηθούν στην εξάπλωση της γρίπης αντί να την περιορίζουν, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του καναδέζικου πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, με επικεφαλής τον David Earn, καθηγητή μαθηματικών και ερευνητή του Ινστιτούτου Ερευνών Λοιμωδών Νόσων, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Proceedings of the Royal Society B», υπολόγισαν πως η καταπολέμηση του πυρετού αυξάνει τον αριθμό των περιστατικών γρίπης ετησίως έως περίπου 5%, ενώ σχετική αύξηση εμφανίζουν και τα θανατηφόρα κρούσματα.

«Επειδή ο πυρετός στην πραγματικότητα μειώνει την ποσότητα του ιού στο σώμα ενός αρρώστου, άρα μειώνει και την πιθανότητα να μολύνει άλλους, όταν κάποιος παίρνει φάρμακα κατά του πυρετού, τελικά αυξάνει τον ιό στον οργανισμό του και έτσι διευκολύνει τη μετάδοση του ιού» αναφέρει ο Earn.

Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος μετά την πτώση του πυρετού διευκολύνει την ταχύτερη αναπαραγωγή του ιού.

Πολλοί ιοί δεν μπορούν να πολλαπλασιασθούν πάνω από τη φυσιολογική θερμοκρασία των 37 βαθμών Κελσίου.

Συνεπώς, ο πυρετός είναι ένας φυσικός αμυντικός μηχανισμός, που προστατεύει τόσο τον ίδιο τον ασθενή όσο και τους γύρω του.

Οι Καναδοί επιστήμονες ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα από πολλές πηγές και, με τη βοήθεια εξελιγμένων μαθηματικών και στατιστικών μοντέλων, υπολόγισαν με ποιό τρόπο η δράση του αντιπυρετικού φαρμάκου διευκολύνει τελικά την ευρύτερη εξάπλωσή του στην υπόλοιπη κοινωνία.

Ορισμένοι επιστήμονες πάντως δηλώνουν επιφυλακτικοί για το συμπέρασμα της νέας έρευνας και τονίζουν ότι η καναδική μελέτη βασίζεται σε διάφορες υποθέσεις που δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί.

Πηγή: New Scientist, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα