Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο, 5 Ιουλίου 2014

Φάτε όπως οι Έλληνες !

 

Βρετανική έρευνα του Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής του Έξετερ αποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας

Νους υγιής εν σώματι υγιή, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν μέχρι στιγμής συσχετίσει τη φράση αυτή με τη μεσογειακή διατροφή.
Μια νέα βρετανική έρευνα έρχεται τώρα να αποδείξει ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής δεν επικεντρώνονται μόνο στο σώμα, αλλά και στο μυαλό.


Οι επιστήμονες λένε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και ελαιόλαδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ασθένειες που συνδέονται με την τρίτη ηλικία, όπως η άνοια.

Η έρευνα, από το Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής του Έξετερ, είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση προηγούμενων μελετών σχετικά με τα οφέλη της εν λόγω διατροφής για τον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ίδια δίαιτα θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση γενετικών κίνδυνων που οφείλονται για τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η ομάδα, που «τρέχει» από το National Institute for Health Research Collaboration for Leadership in Applied Health Research and Care στη νοτιοδυτική χερσόνησο , ανέλυσε 12 έρευνες, 11 μελέτες παρατήρησης και μία δοκιμαστική εφαρμογή για έλεγχο.

Σε εννέα από τις 12 μελέτες, η «προσήλωση» στη μεσογειακή δίαιτα συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία, χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης και μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.


Ωστόσο, τα αποτελέσματα για την ήπια γνωστική εξασθένηση - το στάδιο πριν από Alzheimer ή την άνοια, όταν κάποιος δηλαδή αρχίζει να παρουσιάζει γνωστικές δυσκολίες - ήταν κάπως συγκεχυμένα.

Η επικεφαλής της έρευνας, Iliana Lourida, δήλωσε: «Το μεσογειακό φαγητό είναι εξίσου νόστιμο και θρεπτικό η μελέτη μας έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της γήρανσης του εγκεφάλου, μειώνοντας τον κίνδυνο της άνοιας.
Παρότι η σύνδεση ανάμεσα στην υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου άνοιας δεν προέκυψε τώρα, αλλά υπάρχει από καιρό, η δική μας είναι η πρώτη μελέτη που αναλύει και συνδέει τα ήδη συγκεντρωμένα στοιχεία».
 


 
 
πηγή: protothema.gr   Κάσσι Φιλιππιτζή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα