Απόσπασμα από κείμενου του ψυχοθεραπευτή Βίλχεμ Ράιχ
Ή εμπειρία επιβεβαιώνει κάθε φορά ότι ή αποδέσμευση της γεννητικής λίμπιντο έχει εξ ίσου μεγάλη σημασία και στην ψυχαναλυτική θεραπεία των γυναικείων νευρώσεων.
Παρόλο πού ή ψυχανάλυση έχει να παλέψει μ’ έναν κόσμο γεμάτο προκαταλήψεις, έλλειψη κατανόησης και ανειλικρίνεια, οφείλει ωστόσο να υποστηρίζει ακλόνητα την άποψη πού απεκόμισε από την εμπειρία, ή ότι δηλαδή κατά βάση οι ίδιοι μηχανισμοί δρουν και στον άνδρα και στη γυναίκα, παραλλαγμένοι φυσικά σε ό,τι άφορα το φύλο.
Ή διάλυση των αιμομικτικών φαντασιώσεων και ή εξαφάνιση των ενοχικών συναισθημάτων, οδηγούν συχνά στον αυνανισμό, πού έχει πάντοτε απελευθερωτικό αποτέλεσμα. (Ή ασθενής πρέπει να φθάσει στον αυνανισμό με δική της θέληση).
Στις παντρεμένες γυναίκες ό δρόμος της γεννητικής ικανοποίησης δεν χρειάζεται να περάσει από τον αυνανισμό εάν ό σύζυγος είναι ικανός.
Τα φράγματα αυτά όμως γίνονται ασήμαντα αν τα συγκρίνουμε με τις γυναικείες δυσκολίες κυρίως όταν πρόκειται για κορίτσια πού έχουν μεγαλώσει σ’ ένα καταπιεστικό περιβάλλον .
Μια ασθενής πού υπέφερε από ίδεοψυχαναγκαστική νεύρωση και πού απείχε από κάθε σεξουαλική πράξη, όχι μόνον έξ αιτίας της κοινωνικής συμβατικότητας αλλά και έξ αιτίας μιας ψυχαναγκαστικής άρνησης του άνδρα, δεν επέτρεπε στον εαυτό της τον αυνανισμό ακόμη και μετά από μια πλήρη ανάλυση πού είχε οδηγήσει σε μια ευρύτατη εξάλειψη των συμπτωμάτων της.
Μια άλλη νεαρή κοπέλα, πού προερχόταν από ένα περιβάλλον πιο φιλελεύθερο, σε ότι άφορα τη σεξουαλικότητα, υποβαλλόταν σε ψυχανάλυση, υποτίθεται έξ αιτίας της ενούρησης πού παρουσίαζε, αλλά στην πραγματικότητα επειδή έμενε προσκολλημένη σ’ έναν άνδρα πού την είχε εγκαταλείψει, αφού είχε μαζί της μια και μοναδική σεξουαλική επαφή γιατρεύτηκε από τη στάση της αυτή και από ορισμένα άλλα νευρωσικά συμπτώματα και λίγο αργότερα είχε ένα δεσμό με έναν άλλο άνδρα με τον όποιο και γνώρισε μια πλήρη ικανοποίηση.
Μια άλλη κοπέλα, πού είχε μείνει ψυχρή στη διάρκεια διάφορων δεσμών, θεραπεύτηκε με την ανάλυση, από σύμπλεγμα κατωτερότητάς της, όπως και από πολλά ίδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα.
Στις περιπτώσεις πού αναφέραμε, ή ψυχανάλυση είχε προκαλέσει απλώς την εξάλειψη μιας προσκόλλησης στον πατέρα.
Το να ισχυριστούμε ότι μια ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία θα είχε θεραπεύσει τις γυναίκες αυτές, δεν θα ταίριαζε φυσικά με τα γεγονότα.
Συχνά ακούμε να γίνεται λόγος για νευρολόγους πού συνιστούν το γάμο σε υστερικές νέες γυναίκες.
Όταν πρόκειται για μικρές πρόσφατες νευρωσικές διαταραχές ή για καταστάσεις ελαφρού άγχους, ό γάμος μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει ποτέ όμως σε περιπτώσεις, όπου ή απώθηση είναι παρούσα και ιδιαίτερα ή απώθηση της γεννητικής λίμπιντο.
Σε περιπτώσεις τέτοιας φύσης, ο γάμος μπορεί να είναι καταστρεπτικός.
Το ίδιο ισχύει και για τη συμβουλή που συχνά δίνουν οι νευρολόγοι σε άνδρες νευρωσικούς που απέχουν σεξουαλικά, όταν τους προτρέπουν να φτιάξουν ένα δεσμό.
Οποίος δίνει παρόμοιες συμβουλές, παραβλέπει τό γεγονός ότι ό ασθενής, ένας ερυθροφοβικός για παράδειγμα, δεν έχει καμιά πρόσβαση στη γεννητικότητά του, γιατί αυτή έχει απωθηθεί και μετατεθεί στο πρόσωπο.
Αντίθετα, δεν γνωρίζω καμιά περίπτωση όπου ό αύνανισμός που γίνεται στη διάρκεια της ανάλυσης να έχει κάνει πιό δύσκολη τήν προσέγγιση στή γεννητική ένωση με το σύντροφο, ύστερα άπό τή λύση των φαντασιώσεων καί της ενοχης.
πηγή: www.boro.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου