Τα ψάρια δεν μπορεί να λείπουν από την κουζίνα μας και αυτό ας το δεχτούμε ως κανόνα.
Από την άλλη είναι γνωστό πως οι εξαιρέσεις κάνουν τον κανόνα και έτσι απλά και στα ψάρια υπάρχουν αυτά που είναι απαγορευμένα
ή δεν μας κάνουν και ιδιαίτερα καλό.
Σήμερα δεν θα σταθώ σε φλύαρες αναφορές για το πόσο καλό μας κάνουν κατά κανόνα, αλλά στις εξαιρέσεις που υπάρχουν σε ότι αφορά κάποια ειδή. Δείτε ποια είναι και γιατί είναι έως και επικίνδυνα φορές για την υγεία μας.
Γατόψαρο
Τα γατόψαρα μπορούν ν’ αναπτυχθούν σε μεγάλα ψάρια.
Ωστόσο, για να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπτυξής τους συντομότερα, οι ιχθυοκαλλιεργητές της Ασίας τα ταΐζουν με αναπτυξιακές χημικές ορμόνες κ.α.
Πρόκειται κυρίως για ψάρια κατεψυγμένα που υπάρχουν στα ψυγεία super market και παρουσιάζονται ως φιλέτο ψαριών αόριστα.
Μακρυπτέρυγος τόνος
Ο μακρυπτέρυγος τόνος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Δυστυχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε τόνο ο οποίος να έχει μεγαλώσει στο φυσικό του περιβάλλον καθώς απειλείται με εξαφάνιση.
Το ψάρι που βλέπετε προς πώληση, προέρχεται από ειδικές ιχθυοκαλλιέργειες.
Σε μέρη όπως αυτά, τα ψάρια ταΐζονται με αντιβιοτικά και ορμόνες.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε τοξίνες.
Έτσι, η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης, για έναν ενήλικα, ανά μήνα είναι λιγότερο από 100 γραμμάρια.
Αυτό το ψάρι δεν συνιστάται ποτέ για παιδιά.
Τιλάπια
Η τιλάπια είναι ένα πολύ λιπαρό ψάρι.
Έχει συγκέντρωση τοξικού λίπους το οποίο μπορεί ν’ ανταγωνιστεί το μπέικον.
Αν φάτε πολύ από αυτό το ψάρι, θ’ αυξηθούν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης σας (LDL).
Επίσης, κάνει το σώμα σας πιο ευαίσθητο σε αλλεργίες.
Αν υποφέρετε από καρδιακές παθήσεις, άσθμα ή αρθρίτιδα, προσπαθήστε ν’ αποφύγετε την τιλάπια
Χέλι
Το χέλι είναι ένα ακόμη λιπαρό ψάρι.
Τα χέλια απορροφούν πολύ εύκολα όλων των ειδών τα απόβλητα που βρίσκονται στο νερό.
Εξαιτίας αυτού, τα επίπεδα τοξινών στα Αμερικάνικα είδη είναι αρκετά υψηλά.
Όσο για τα Ευρωπαϊκά χέλια, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου.
Δε συνιστάται να τρώτε πάνω από 283 γραμμάρια για ενήλικες και 198 γραμμάρια για τα παιδιά τον μήνα.
Παγκάσιους
Πρόκειται για ένα γατόψαρο που μοιάζει με καρχαρία και μεγαλώνει στο Βιετνάμ, στον ποταμό Μεκόνγκ.
Ο ποταμός αυτός θεωρείται ως ένας από τους περισσότερο μολυσμένους ποταμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Αυτό το είδος ψαριού έχει πολύ υψηλά επίπεδα υδραργύρου, νιτροφουράνιου και πολυφωσφορικών αλάτων.
Πέραν απ’ όσα έχουμε ήδη πει για τον υδράργυρο, οι τελευταίες ουσίες είναι καρκινογόνες.
Προτείνεται να αποφεύγετε την κατανάλωσή του.
Πλακολεπιδόψαρο
Το πλακολεπιδόψαρο είναι ένα ψάρι μολυσμένο με μεγάλη ποσότητα υδραργύρου.
Λόγω αυτού, δε συνιστάται για γυναίκες ή παιδιά.
Για τους άνδρες, θα πρέπει να περιορίζεται σε έως 99 γραμμάρια τον μήνα.
Μαυρόψαρο (λευκός τόνος)
Το μαυρόψαρο περιέχει μια ουσία παρόμοια με το κερί η οποία δίνει στο κρέας την λιπαρή του γεύση.
Η ουσία αυτή δε μπορεί να χωνευθεί από το σώμα σας.
Έτσι, μπορεί να προκαλέσει πολύ κακή πέψη παρότι δεν είναι τόσο τοξική.
Για να μειώσετε την ποσότητα αυτής της τοξίνης, σας προτείνουμε είτε να το τηγανίσετε είτε να το μαγειρέψετε στο γκριλ.
Ωστόσο, αν έχετε πεπτικά προβλήματα, είναι καλύτερο να επιλέξετε κάτι άλλο.
Σολομός ιχθυοτροφείου
Αν ρωτούσατε τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος ποιο είναι το πιο τοξικό ψάρι, η απάντηση που θα παίρνατε θα ήταν ο σολομός ιχθυοτροφείου.
Οι έρευνες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης στα συγκεκριμένα ψάρια προέρχονταν από διοξίνες, PCBs και από συνδυασμό φαρμάκων και εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Με λόγια απλά, μην διατρέφεστε με σολομό ιχθυοτροφείου ούτε σαν μεζέ.
Αισθάνομαι την υποχρέωση να σας παρουσιάσω προσεχώς ανάλυση των συμπερασμάτων για την τοξικότητα και τις συνέπειες στην υγεία από την κατανάλωση του συγκεκριμένου ψαριού.
Επίλογος:
Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που η ποικιλία των ψαριών στις θάλασσες της είναι τεράστια, πραγματικά δεν βρίσκω τον λόγο γιατί θα πρέπει να διατρεφόμαστε με εισαγόμενα κατεψυγμένα ψάρια από το Βιετνάμ.
Αφήστε στην άκρη την ευκολία που σας δίνουν τα προπαρασκευασμένα γεύματα ψαριών και τα καταψυγμένα φιλέτα των Ασιατικών χωρών και προτιμήστε απλά ψάρια ταπεινά της Ελληνικής πλούσιας θάλασσας και μάλιστα στην εποχή τους.
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Διαβάστε ακόμα:
Το μαυρόψαρο περιέχει μια ουσία παρόμοια με το κερί η οποία δίνει στο κρέας την λιπαρή του γεύση.
Η ουσία αυτή δε μπορεί να χωνευθεί από το σώμα σας.
Έτσι, μπορεί να προκαλέσει πολύ κακή πέψη παρότι δεν είναι τόσο τοξική.
Για να μειώσετε την ποσότητα αυτής της τοξίνης, σας προτείνουμε είτε να το τηγανίσετε είτε να το μαγειρέψετε στο γκριλ.
Ωστόσο, αν έχετε πεπτικά προβλήματα, είναι καλύτερο να επιλέξετε κάτι άλλο.
Σολομός ιχθυοτροφείου
Αν ρωτούσατε τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος ποιο είναι το πιο τοξικό ψάρι, η απάντηση που θα παίρνατε θα ήταν ο σολομός ιχθυοτροφείου.
Οι έρευνες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης στα συγκεκριμένα ψάρια προέρχονταν από διοξίνες, PCBs και από συνδυασμό φαρμάκων και εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Με λόγια απλά, μην διατρέφεστε με σολομό ιχθυοτροφείου ούτε σαν μεζέ.
Αισθάνομαι την υποχρέωση να σας παρουσιάσω προσεχώς ανάλυση των συμπερασμάτων για την τοξικότητα και τις συνέπειες στην υγεία από την κατανάλωση του συγκεκριμένου ψαριού.
Επίλογος:
Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που η ποικιλία των ψαριών στις θάλασσες της είναι τεράστια, πραγματικά δεν βρίσκω τον λόγο γιατί θα πρέπει να διατρεφόμαστε με εισαγόμενα κατεψυγμένα ψάρια από το Βιετνάμ.
Αφήστε στην άκρη την ευκολία που σας δίνουν τα προπαρασκευασμένα γεύματα ψαριών και τα καταψυγμένα φιλέτα των Ασιατικών χωρών και προτιμήστε απλά ψάρια ταπεινά της Ελληνικής πλούσιας θάλασσας και μάλιστα στην εποχή τους.
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Διαβάστε ακόμα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου