Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Λευκοπάθεια 2020

Η Λευκοπάθεια ή Αλφισμός ή κατά την επιστημονική ορολογία Albinismm, δεν προσβάλει μόνο τον άνθρωπο αλλά όλο το ζωικό και φυτικό βασίλειο. 
Στα ζώα τα συμπτώματα του αλφισμού παρουσιάζονται όπως ακριβώς 
και στον άνθρωπο, ενώ στα φυτά προκαλείται από έλλειψη χλωροφύλλης και αλλάζει το χρώμα των λουλουδιών.
Η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Λευκοπάθεια καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2014 και διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 13 Ιουνίου για να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό σχετικά με τις συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και διακρίσεων, που υφίστανται οι πάσχοντες από λευκοπάθεια, γνωστοί και στη χώρα μας ως αλμπίνοι, κυρίως στην Υποσαχάρια Αφρική.


Η Λευκοπάθεια ( Albinismm διεθνής ονομασία της από τη λατινική λέξη albus = λευκός ) είναι ανίατη πάθηση εκ γενετής και οφείλεται σε βλάβη των γονιδίων που καθορίζουν τη σύνθεση της μελανίνης.

Όποιος πάσχει από λευκοπάθεια έχει λευκό χρώμα στο δέρμα και στις τρίχες μαλλιών και σώματος, ενώ η ίριδα των ματιών του είναι ρόδινη.
Η κύρια επίπτωση της πάθησης είναι η συχνότερη εμφάνιση καρκίνων του δέρματος στους αλμπίνους.

Οι πάσχοντες από αλφισμό έχουν λεπτό δέρμα που παρουσιάζει μεγάλη ευπάθεια στις λοιμώξεις, καθώς και σοβαρά προβλήματα όρασης η οποία είναι ελαττωματική και μπορούν να προκαλέσουν αχρωματοψία ή καταρράκτη, ενώ εμφανίζουν και φωτοφοβία. 
Στις βαρύτερες μορφές του, οι δύο κυριότερες επιπλοκές του αλφισμού είναι η τύφλωση και η εμφάνιση καρκινωμάτων του δέρματος. 
Αντίθετα, στον μερικό αλφισμό, η πάθηση χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος και του τριχωτού στις οποίες λείπει η χρωστική και η μοναδική εκδήλωση μπορεί να είναι μία λευκή τούφα τριχών σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος.

Ο αλφισμός προκαλείται από την έλλειψη της χρωστικής ουσίας του δέρματος μελανίνη και οφείλεται σε βλάβη των γονιδίων που καθορίζουν τη σύνθεση της τυροσινάσης, του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη βιοσύνθεση της μελανίνης. 
Η έλλειψη αυτή μπορεί να είναι κληρονομική, μπορεί όμως να είναι και αποτέλεσμα του γενετικού φαινόμενου της μεταλλαγής. 
Για την εμφάνισή του δεν παίζει ρόλο ούτε η φυλή (παρουσιάζεται σε όλες τις φυλές του κόσμου), ούτε το περιβάλλον και οι κλιματολογικές συνθήκες. Παρ' όλα αυτά, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος εμφάνισης του αλφισμού είναι 1 στις 20.000 γεννήσεις, σε κάποιους τόπους τα ποσοστά αυξάνονται (στην Αφρική είναι 1 στις 5.000 γεννήσεις), ενώ σε άλλους μειώνονται (στη Δανία είναι 1 στις 60.000 γεννήσεις).

Στην Υποσαχάρια Αφρική όπου υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό λευκοπάθειας παγκοσμίως (1 στις 5.000 γεννήσεις, έναντι 1 στις 20.000 γεννήσεις, που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος) και όπου κατά συνέπεια είναι περισσότερο ορατά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της πάθησης, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, τα οποία εντάθηκαν δραματικά στην Τανζανία στα μέσα του 2008, όταν και αναφέρθηκαν περίπου 35 δολοφονίες και ακρωτηριασμοί ανθρώπων με λευκοπάθεια (ανάμεσά τους και παιδιά), κυρίως από οργανωμένες συμμορίες που μισθώνονται από γιατρούς - μάγους της φυλής, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα μέλη και τα όργανά τους για την κατασκευή μαγικών φίλτρων.

Όπως έχει καταγγείλει σε έρευνά του το περιοδικό «National Geographic», το πτώμα ενός αλμπίνου μπορεί να πουληθεί μέχρι και 75.000 δολάρια.

Επίσης, είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι ο πάσχων από AIDS μπορεί να θεραπευτεί αν συνευρεθεί με αλμπίνα.

Τις πρακτικές αυτές έχει καταδικάσει με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 3 Σεπτεμβρίου 2008.





Διαβάστε ακόμα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα