Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Αντιβιοτικά. Επιτέλους τέλος

Θα έπρεπε πρώτα το πταίσμα να γίνει κακούργημα και τα ανθεκτικά στελέχη να γίνουν ελέφαντες για να θορυβηθεί το Υπουργείο Υγείας και να αποφασίσει για τα αυτονόητα. 
Κάλιο αργά παρά ποτέ !
Έτσι από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών αυστηρά και μόνο με ιατρική συνταγή.
Το κακό στην Ελλάδα είχε παραγίνει και σαφώς δεν έφταιγε μόνο η μανούλα που έτρεχε στο φαρμακείο να πάρει αντιβίωση γιατί ο κανακάρης φτερνίστηκε.
Μα ούτε και το φαρμακείο που το έδινε μιας και του το ζήτησαν.
Έφταιξε μια σειρά γεγονότων, κακής εκπαίδευσης και ασφαλώς άγνοιας κινδύνου.

Αναλυτικά:
Με τεράστια ικανοποίηση υποδέχθηκε το συγκεκριμένο νόμο ο Παννελήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Το ECDC ( Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ) κατέγραψε διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το Μ.Ο. της Ε.Ε.

Για αυτό το λόγο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εδώ και καιρό να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες και στην ελληνική νομοθεσία.

Έτσι, δεν έκρυψε την ικανοποίηση 
με την απόφαση αυτή όπως αναφέρει. 

« Σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή, μια κατάκτηση του ιατρικού κόσμου που χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια για να εφαρμοστεί »

Στην ανακοίνωσή του ο Π.Ι.Σ. συμπλήρωνε το εξής:

« Τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή και δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά την χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.

Και με το Νόμο 4675/2020 το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας »

Από σήμερα η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα είναι ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του όποιου φαρμάκου καθώς και την διάρκεια και δοσολογία.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.

Επίλογος:
Η προσωπική μου θέση είναι γνωστή εδώ και χρόνια με πολλά δημοσιεύματα που μάλιστα τεκμηριώνουν το μέγεθος του εγκλήματος που έχει διαπραχτεί στην χώρα μας από την υπερβολική χρήση αντιβίωσης.
Το δυσάρεστο είναι ότι αυτοί που έκαναν την κατάχρηση στην αντιβίωση και δημιούργησαν εμμέσως πλην σαφώς ανθεκτικά στελέχη και μεταλλάξεις σε ιούς, βακτήρια και μύκητες, πήραν στο λαιμό τους και όσους δεν είχαν κάνει χρήση ποτέ.
Τέλος με το σωστό αυτό μέτρο θα ήταν ατόπημα να φανταστεί κανείς πως θα υπάρξει αναχαίτιση του προβλήματος, όμως έστω και να σταματήσει εδώ το κακό θα είναι πραγματικά σπουδαίο.
Κλείνοντας θα θυμίσω σε όλους τις λύσεις που έχουμε από τα πράσινα φάρμακα ή φυσικά ιάματα και τα συμπληρώματα διατροφής.





Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα