Θέλει αρετή και τόλμη η εθελοντική αιμοδοσία.
Λίγα λεπτά από την διασκέδαση μας, μια με τέσσερις φορές
τον χρόνο, είναι ικανά να σώσουν αντίστοιχα
ζωή σε συνανθρώπους μας.
Στην Ελλάδα οι ανάγκες για μονάδες αίματος σε ετήσια βάση ανέρχονται σε 600.000 και μόνο το 40% αυτών καλύπτεται από εθελοντική αιμοδοσία. Αν λοιπόν είσαι άτομο από 18 έως 60 ετών και σε καλή κατάσταση υγείας δεν έχεις λόγο να μην ενταχθείς στους καταλόγους των εθελοντών αιμοδοτών.
Ο εθελοντής αιμοδότης δίνει αίμα εθελοντικά ως ατομικός αιμοδότης για τον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο και όχι για συγγενή ή γνωστό του.
Ακόμα μπορεί να ενεργεί ως συλλογικός αιμοδότης, για σύλλογο εθελοντών.
Μπορεί να δίνει αίμα από 1 έως 4 φορές το χρόνο ανάλογα με τον αιματοκρίτη του.
Μετά την πρώτη εθελοντική αιμοδότηση αποκτά την κάρτα εθελοντή στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του, η ομάδα αίματος και η ημερομηνία της κάθε αιμοδοσίας στο εξής.
Ο εθελοντής ατομικός αιμοδότης μπορεί να διαθέσει αίμα από τα αποθέματα της κάρτας του σε πρώτου βαθμού συγγενή του μετά από συνεννόηση με το Νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο συγγενής ασθενής του, ή με το τμήμα Αιμοδοσίας όπου δίνει τακτικά αίμα.
Καλύπτει δε μέχρι ΔΥΟ μονάδες κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη.
Ο συλλογικός αιμοδότης απευθύνεται για κάλυψη συγγενή του στον υπεύθυνο του συλλόγου του, το τηλέφωνο του οποίου είναι στην διάθεσή του καθ' όλη την διάρκεια του έτους και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Τέλος και αυτό είναι πολύ σημαντικό, μετά από κάθε εθελοντική αιμοδοσία παραλαμβάνει επιστολή με τα αποτελέσματα των αιματολογικών
του εξετάσεών.
Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.
Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.
Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή:
10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.
Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:
Nα προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
Nα ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί Αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
Να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.
Διαβάστε ακόμα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου