Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Τελομερή ή Τελομερές. Ξέρετε τι είναι ?

Ότι ερευνητές για την εξερεύνηση της ανθρώπινης φυσιολογίας εργάζονται πυρετωδώς είναι γνωστό σε όλους μας. 
Γνωστός επίσης είναι και ο λόγος που οι σχετικές θετικές επιστήμες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους παγκοσμίως προκειμένου να δοθούν ερμηνείες, λύσεις σε πλήθος νοσημάτων ακόμα και αυτού του ηλικιακού γηρασμού.
Το 2009 το νόμπελ ιατρικής απενεμήθη σε τρις ερευνητές ιατρούς στην Αμερική γιατί κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν πλήρως την λειτουργία των τελομερών, τμήματα του DNA που βρίσκονται στην άκρη των χρωμοσωμάτων και ενός ενζύμου που λέγεται τελομεράση.
Ακόμη οι τρις λαμπροι ερευνιτες ( Ελίζαμπεθ Χ. Μπλάκμπερν, Τζακ Γ. Σζόστακ και Κάρολ Γ. Γκρέιντερ, ) έφεραν στο φως αρκετές πληροφορίες για το ρόλο τους στη διαδικασία επιβράδυνσης της κυτταρικής γήρανσης. 

Αναλυτική εισαγωγή:
Τα τελομερή είναι ειδικοί προστατευτικοί σχηματισμοί που “σφραγίζουν” τις δυο άκρες των χρωματοσωμάτων για να προστατεύσουν το DNA από τη φθορά, που συμβαίνει τόσο κατά τις κυτταρικές διαιρέσεις όσο και σε άλλες περιπτώσεις που δημιουργείται βλάβη στο DNA, για παράδειγμα σε φάσεις οξειδωτικού stress.
Τα τελομερή εμποδίζουν τα χρωματοσώματα από συνένωση μεταξύ τους και επίσης θυσιάζονται, καταστρέφονται αυτά αντί για τα χρήσιμα γονίδια κατά τον αυτοδιπλασιασμό του DNA στη φάση της σύνθεσης, πριν τη φάση της μίτωσης στις κυτταρικές διαιρέσεις.
Η μείωση του μήκους των τελομερών σχετίζεται με τη γήρανση του οργανισμού και τις παθήσεις που τη συνοδεύουν.
Η μακροβιότητα μας και το μήκος των τελομερών μας, εξαρτώνται από τα γονίδια μας, από τον τρόπο ζωής μας, την αισιοδοξία ή απαισιοδοξία μας, το περιβάλλον που ζούμε και τα καλά ή κακά που συμβαίνουν στη ζωή μας.
Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι ίδιο μήκος τελομερών γιατί το μήκος τους καθορίζεται εν μέρει κληρονομικά και εν μέρει επιγενετικά από εξωγενείς αιτίες όπως το οξειδωτικό stress κ.α.
Ως απλοϊκό παράδειγμα θα μπορούσα να αναφέρω το φαινόμενο που όλοι σίγουρα έχετε διαπιστώσει στον περίγυρο σας, του νέου πενηντάρη και του γέρου πενηντάρη.
Δηλαδή του πενηντάρη που δείχνει τα ακριβοί χρόνια του ή και φορές αρκετά μικρότερος και του πενηντάρη που εκ πρώτης όψεως τον θεωρείται εύκολα ταλαιπωρημένος συνταξιούχο του ΟΓΑ.
Αυτό κατά κανόνα ακολουθεί και τα ανάλογα γεροντικά νοσήματα.
Αυτό συμβαίνει γιατί επιγενετικά το μήκος τους μικραίνει από:
  • Την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία αλλά και από άλλα είδη ακτινοβολίας.
  • Από γνωστές ορισμένες τοξίνες.
  • Από ορισμένες χημικές αρωματικές ουσίες όπως το βενζόλιο και το τολουένιο.
  • Από διάφορες σοβαρές ιώσεις όπως αφροδίσια νοσήματα.
  • Από χρόνιες φλεγμονές.
  • Από κακή πρόχειρη διατροφή.
  • Από το κάπνισμα.
  • Από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
  • Τέλος, από το πολύ αλκοόλ ( Όσο περισσότερο το αλκοόλ τόσο μικρότερο το μήκος των τελομερών )
Επιπλέον επιγενετικά σημαντικοί παράγοντες για την σμίκρυνση των τελομερών είναι και το μακροχρόνιο άγχος, ( Συνεχης αυξημένη κορτιζόνη τόσο στην ενήλικη ζωή όσο και στην παιδική ηλικία ) και τέλος η παχυσαρκία ( Λόγω παραγωγής φλεγμονωδών λιποκυτοκινών )
Μεγαλύτερο μήκος τελομερών έχουν οι γυναίκες (λόγω των οιστρογόνων), όσοι ασκούνται, όσοι χάσουν σωματικό βάρος, όσοι δεν έχουν ψυχολογικό stress, όσοι ακολουθούν την Ελληνική ή έστω μεσογειακή διατροφή.

Ψυχολογικοί παράγοντες και τελομερή:
Έχει γίνει αποδεκτό ότι όποιος αντιμετωπίζει τη ζωή με αισιοδοξία παρουσιάζει λιγότερη μείωση των τελομερών του με το πέρασμα των χρόνων. (Elizabeth Blackburn, βραβείο Nobel).
Επιπλέον έχει καταγραφεί ότι αν ο πατέρας είναι μεγάλης ηλικίας κατά τη σύλληψη του απογόνου, λόγω του ότι τα τελομερή των σπερματικών κυττάρων μεγαλώνουν αντί να μικραίνουν με την ηλικία ( Λόγω ύπαρξης τελομεράσης ) τα παιδιά του θα έχουν μεγαλύτερα τελομερή.
Τέλος ο ρυθμός μείωσης του μήκους των τελομερών διαφέρει από χρωματόσωμα σε χρωματόσωμα και από ιστό σε ιστό.

Συνοψίζοντας αρχικά:
Ο προσδιορισμός του μήκους στα τελομερή δείχνει όχι μόνο την πραγματική ημερολογιακή ηλικία του ανθρώπου, αλλά την ουσιαστικά βιολογική του ηλικία.
Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος τους, τόσο νεανικότερη είναι και η υγεία, η ευεξία και η ομορφιά.
Η δε διατήρηση του μεγάλου μήκους στα τελομερή δεν είναι θέμα μόνο ηλικίας όπως αρχικά μπορεί κάποιοι να υπέθεσαν.
Είναι ναι μεν η κληρονομικότητα, αλλά και ο τρόπος διαβίωσης στα πάντα.
Ο εναρμονισμός μας με την φύση σε ότι αφορά διατροφή, άσκηση και προγραμματισμός θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη της μειώσεις τους.
Σε προσεχή δημοσίευση μας θα εμβαθύνουμε στο κεφάλαιο Τελομερή με τους εξής τίτλους.
Ασθένειες & Τελομερή.
Καρκίνος & Τελομερή.
Διατήρηση του μήκους στα τελομερή με φυσικούς τρόπους. 



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός.



Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα