Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Διατροφή. Να διατρέφεστε όπως οι Έλληνες

Δεν είναι προσωπική πρόταση ο τίτλος του σημερινού μας άρθρου, αλλά Βρετανών επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής του Έξετερ. 
Νους υγιής εν σώματι υγιή, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν μέχρι στιγμής συσχετίσει 
τη φράση αυτή 
με την Ελληνική παραδοσιακή διατροφή.
Μια νέα βρετανική έρευνα έρχεται τώρα να αποδείξει ότι τα οφέλη της Ελληνικής διατροφής δεν επικεντρώνονται μόνο στο υγιές σώμα, αλλά και στην διατήρηση της οξυδέρκειας μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Οι επιστήμονες ανακοινωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και ελαιόλαδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ασθένειες που συνδέονται με την τρίτη ηλικία, όπως η άνοια και το Alzheimer.
Η έρευνα, από το Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής του Έξετερ, είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση προηγούμενων μελετών σχετικά με τα οφέλη της εν λόγω διατροφής για την λειτουργία του εγκέφαλου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ίδια δίαιτα θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση γενετικών κίνδυνων που οφείλονται για τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Η ομάδα από το National Institute for Health Research Collaboration for Leadership in Applied Health Research and Care στη νοτιοδυτική χερσόνησο, ανέλυσε 12 έρευνες, 11 μελέτες παρατήρησης και μίας δοκιμαστικής εφαρμογής για την επιβεβαίωση.
Σε εννέα από τις 12 μελέτες, με επικέντρωση στη Ελληνική διατροφή απέδειξε ακόμα και στην τρίτη ηλικία, καλύτερη γνωστική λειτουργία, χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης και μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ η και άνοια.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα για την ήπια γνωστική εξασθένηση, δηλαδή το στάδιο πριν από το Alzheimer ή την άνοια, ήταν κάπως συγκεχυμένα.
Η επικεφαλής της έρευνας, Iliana Lourida, δήλωσε:

«Το μεσογειακό φαγητό είναι εξίσου νόστιμο και θρεπτικό η μελέτη μας έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της γήρανσης του εγκεφάλου, μειώνοντας τον κίνδυνο της άνοιας.
Παρότι η σύνδεση ανάμεσα στην υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής και ειδικότερα της Ελληνικής είναι διαχρονικά επιβεβαιωμένη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, η δική μας είναι η πρώτη μελέτη που αναλύει και συνδέει, επιβεβαιώνει τα ήδη συγκεντρωμένα στοιχεία».

Επίλογος:
Αναμφίβολα η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα βρίσκεται αν όχι στην πρώτη θέση, μέσα στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως των ποιο συμβατών με την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά.
Κανείς δεν μπορεί να μην συσχετίσει την μεγάλη ποικιλία που έχει η Ελληνική κουζίνα με την κάλυψη όλων των αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία του ελαιολάδου σήμερα και των ζωικών βουτύρων που παραδοσιακά χρησιμοποιούν στην Ελληνική περιφέρεια.
Λογικά λοιπόν συσχετίζουν οι Βρετανοί επιστήμονες την Ελληνική παραδοσιακή διατροφή με τα μικρά ποσοστά που έχουμε σε άνοια και Alzheimer συγκριτικά με δαύτους.

Η ειρωνεία είναι όμως από την άλλη, ότι η σύγχρονοι Έλληνες έφυγαν από την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και ως πρωτοπόροι στον μιμητισμό γενικότερα έβαλαν το κρέας στην καθημερινή τους διατροφή, τις κοτομπουκιές σε πρώτη ζήτηση, τα φουαγκρά λαϊτ γαλοπούλας στην δίαιτα τους και τα λογίς, λογίς πρόχειρα, γρήγορα γεύματα.

Τυχαία λοιπόν δεν αυξήθηκαν και στην χώρα μας τα αυτοανόσα, οι καρκίνοι κάθε μορφής, οι άνοιες κτλ
Τραφείτε όπως οι Έλληνες, Έλληνες, αναπολώντας τις μαγειρικές προτιμήσεις των γιαγιάδων σας και μην παρασύρεστε στις προτεινόμενες γρήγορες λύσεις από την δύση.



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα