Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Junk food: Πώς αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.


Δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα τελικά 
οι τοξίνες από το junk food που πλημμυρίζουν σώμα και οργανισμό με 
τις γνωστές συνέπειες. 
Αυξάνουν και τον κίνδυνο κατάθλιψης σύμφωνα 
με τα στοιχεία μεγάλης έρευνας του τμήματος επιδημιολογίας του Λονδίνου.

Αναλυτικά:
Το junk food «σκουπιδο-φαγητό» αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, ενώ αντίθετα η υγιεινή διατροφή και ιδίως η μεσογειακή κουζίνα, που τον μειώνει σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Καμίλ Λασάλ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου ( UCL ) που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής "Molecular Psychiatry", σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», αξιολόγησαν στοιχεία για 41 δημοσιευμένες έρευνες πάνω στη σχέση διατροφής και κατάθλιψης.

Τα στοιχεία αφορούσαν σχεδόν 33.000 άτομα σε πέντε χώρες, από τους οποίους κανείς δεν είχε διαγνωσμένη κατάθλιψη στην έναρξη της κάθε μελέτης.
Η μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αφενός τροφών με πολλά λίπη και ζάχαρη, αφετέρου επεξεργασμένων, οδηγεί σε συστημική φλεγμονή όλου του σώματος, η οποία έχει στον οργανισμό παρόμοιες επιπτώσεις με αυτές του καπνίσματος, της παχυσαρκίας, της ρύπανσης και της έλλειψης άσκησης.
«Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία μεταφέροντας φλεγμονώδη μόρια στον εγκέφαλο, ενώ μπορεί να επηρεάσει επίσης και τους νευροδιαβιβαστές, τα μόρια που ρυθμίζουν την ψυχική διάθεση», ανέφερε η Λασάλ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κακή διατροφή μπορεί όχι μόνο να επιδεινώσει, αλλά και να πυροδοτήσει την κατάθλιψη.
Από την άλλη, όσοι ακολουθούσαν συστηματικά τη μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 33% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.
Η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και οσπρίων μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα.
Μετά και τη νέα μελέτη, ενισχύεται η πεποίθηση ότι οι συμβουλές περί διατροφής πρέπει να συνοδεύουν την ψυχιατρική, αν και ορισμένοι γιατροί δεν έχουν ακόμη πεισθεί ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει πραγματικά ευεργετική δράση στις ψυχικές παθήσεις και γι' αυτό ζητούν περαιτέρω μελέτες.


Επίλογος:
Θέλοντας να σας τονίσω το πόσο κακιά για την υγεία μας είναι η συστηματική διατροφή μας με junk food θα σας θυμίσω τα εξής βασικά προβλήματα που δημιουργεί αργά ή γρήγορα:
Παχυσαρκία, λιπώδη διήθηση στο ήπαρ, διαβήτη, αθηρωμάτωση αγγείων και αρτηριών, αυτοάνοσα, καταστολή του ανοσοποιητικού, ατονία, αδυναμία, κακής ποιότητας ύπνο, στρες.

Πέρα αυτών, η έρευνα κάνει αναφορά στην μεσογειακή διατροφή.
Εδώ θα ήθελα να σας διευκρινίσω πως η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, είναι κατά πολύ καλύτερη αποδεδειγμένα από την γενικόλογη μεσογειακή κουζίνα.
Ναι μεν την κατατάσσουν και αυτή στην διατροφή της μεσογείου, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με τις άλλες.


Διαβάστε ακόμα: 

Είναι κληρονομική η κατάθλιψη;  &  Κατάθλιψη.  &  ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ & ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ  &  Η αϋπνία προκαλεί κατάθλιψη  &  Πρωτόγαλα. Η απογείωση σώματος και οργανισμού ?  &  Λίπος στην κοιλία ?  &  10 τροφές που καίνε το λίπος της κοιλιάς!  &  A.F.A. Τα φύκια της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα