Δεν είναι η κύρωση του ήπατος, ούτε η υπέρταση,
η ταχυκαρδία, το εγκεφαλικό επεισόδιο
και η αυτοχειρία μόνο που φορές προκαλεί
το αλκοόλ.
Είναι και η επιπολαιότητα να οδηγούν ορισμένοι σε κατάσταση μέθης όπου πολλάκις δημιουργούν θανατηφόρα ατυχήματα.
Σύμφωνα με έρευνα λοιπόν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το αλκοόλ θεωρείται υπεύθυνο για 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.
Σε σχετική έκθεση, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως το αλκοόλ σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ' ότι το AIDS, την φυματίωση και την βία μαζί, καθώς το 5,3% των θανάτων στον κόσμο κάθε χρόνο συνδέονται με τα οινοπνευματώδη.
Στους νέους ( 20-29 ετών ) αυτό το ποσοστό φθάνει το 13,5%.
Συνολικά το αλκοόλ σκότωσε περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο κατά το 2016, έναντι 3,3 εκατομμυρίων το 2012, σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση του ΠΟΫ για το θέμα αυτό.
Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα τρία τέταρτα των θανάτων υπαιτιότητα του αλκοόλ είναι άνδρες.
Θα σας τονίσω από την άλλη ότι περισσότερες από 200 ασθένειες συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ.
Αναλυτικά από τα 3 εκατομμύρια θανάτους που μπορούν να αποδοθούν στο αλκοόλ, 28% συνδέονται με τροχαία δυστυχήματα, βιαιότητες, αυτοκτονίες και άλλες βίαιες πράξεις, 21% με πεπτικές διαταραχές και 19% με καρδιαγγειακές ασθένειες.
Οι άλλοι θάνατοι αποδίδονται σε λοιμώδεις νόσους, καρκίνους, ψυχικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας.
Περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πίνουν οινοπνευματώδη, σύμφωνα με τον ΠΟΫ καθημερινά.
Επίσης περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό της αμερικανικής ηπείρου, της Ευρώπης και της περιφέρειας του δυτικού Ειρηνικού καταναλώνουν αλκοόλ.
Στην Ευρώπη η κατανάλωση ανά κάτοικο είναι η υψηλότερη στον κόσμο, παρ' όλο που από το 2010 έχει μειωθεί περισσότερο από 10%.
Από την άλλη πριν λίγους μήνες δημοσιεύτηκε μελέτη που ισχυρίζεται ότι το αλκοόλ μόνο κακό στην υγεία μπορεί να κάνει.
Αναφορά:
Από την πρώτη σταγόνα βλάπτει το αλκοόλ σύμφωνα με μελέτη που χρησιμοποιεί δεδομένα από 28 εκατομμύρια ανθρώπους, και δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet (GBD Alcohol Colaborators, 2018).
Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι μικρές ποσότητες αλκοόλ, με τυπικό παράδειγμα, ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, μπορεί να είναι επωφελές για την υγεία.
Επιπλέον, διευκρινίζουν η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την υγεία παγκοσμίως.
Η επικεφαλής της μελέτης , Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον θέλει αυστηρότερους νόμους, όπως, φόρους επί των πωλήσεων, έλεγχο στη διαθεσιμότητα και τον χρόνο που μπορεί να πωληθεί το αλκοόλ, καθώς και έλεγχο της διαφήμισης γενικότερα των αλκοολούχων ποτών.
Εν ολίγοις, η μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο χρήσης αλκοόλ, γράφουν οι συντάκτες.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, αν δούμε τους παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους να πεθαίνουν πρόωρα ή να ζουν με αναπηρίες, το αλκοόλ βρίσκεται στην έβδομη θέση πίσω το κάπνισμα ή την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ο λόγος:
Το αλκοόλ προκαλεί διάφορες ασθένειες όπως καρκίνος, κίρρωση του ήπατος, υπέρταση, καθώς επίσης φυματίωση και τροχαία ατυχήματα όπως προαναφέρθηκε στην προηγούμενη μελέτη.
Το αλκοόλ αντιπροσωπεύει το 2,2% όλων των θανάτων μεταξύ των γυναικών και το 6,8% του συνόλου των θανάτων στους άνδρες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη.
Αν δούμε την ηλικιακή ομάδα 15 έως 49 ετών, τα ποσοστά αυτά αντίστοιχα γυναίκες, άνδρες, είναι στο 3,8% και στο 12,2%.
Επίλογος:
Ατυχώς και οι δυο μελέτες δεν αναφέρεται σε κανένα τους σημείο τόσο στα νοθευμένα επικίνδυνα ποτά που κυκλοφορούν σε αφθονία σε νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, ( Μπόμπες ) όσο και σε όλα εκείνα τα μοντέρνα, χρωματιστά ( Σφηνάκια, κοκτέιλ κτλ ) με τις απίθανες γεύσεις που αποτελούνται, κατασκευάζονται αποκλειστικά με χημεία.
Η τοξικότητα που προκαλούν είναι απίθανα μεγάλη, ή δε συνέπειες τους, βλάβες, φορές μη ανατάξιμες.
Φορές μου μοιάζει αδιανόητη η επιβεβλημένη με κάθε τρόπο συνήθεια στους πάντες, της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ.
Δυστυχώς το ίδιο ακριβώς που είχε συμβεί κατά το παρελθών με την έμμεση επιβολή του καπνίσματος, συμβαίνει στις μέρες μας με το αλκοόλ και εμείς ως άβουλοι μάζα ακολουθούμε πιστά.
Δεν υπήρχε στο παρελθών πρωταγωνιστής, πρωταγωνίστρια σε μικρή ή μεγάλη οθόνη που να μην κάπνιζε μανιωδώς.
Αυτό άλλαξε και αντικαταστάθηκε με το αλκοόλ.
Δεν υπάρχει πρωταγωνιστής ή πρωταγωνίστρια σε μικρή ή μεγάλη οθόνη που να μην έχει ένα ποτήρι στο χέρι του με τα γνωστά ποτά.
Έτσι ως αποτέλεσμα υπάρχει η σημερινή πρόσκληση σχεδόν από όλους να είναι, πάμε για κανά-ποτάκι . . . λες και χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει διασκέδαση.
Διαβάστε ακόμα:
Αλκοόλ και φάρμακα. Μήπως σας αφορά ? & Οστεοπόρωση, οστεοπενία. Αίτια και φυσική αντιμετώπιση. & Φαρμακείο της φύσης. & Πυκνογενόλη – αντιοξείδωση. Όνομα και συνώνυμο ! & Γαϊδουράγκαθο για το δικαίωμα που έχει το συκώτι στην αποτοξίνωση του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου