Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

Γαϊδουράγκαθο για το δικαίωμα που έχει το συκώτι στην αποτοξίνωση του.

Δεν είναι μόνο η ηπατίτιδα της οποίας μορφής που ταλαιπωρεί το συκώτι.
Είναι και όλες εκείνες οι τοξίνες που εισχωρούν στον οργανισμό από την διατροφή μας και το περιβάλλον.
Μα αν θεωρήσατε ότι η επιβάρυνση στο συκώτι σταματά με τα προαναφερόμενα κάνετε μεγάλο λάθος.

Πέρα από την ηλικία η πολυφαρμακία, το υπερβολικό αλκοόλ και οι πάσης φύσεως εξαρτισηογόνες ουσίες ολοκληρώνουν το πάζλ της καταστροφής του.

Τι σχέση όμως θα μπορούσε να έχει το περιφρονημένο Γαϊδουράγκαθο με όλα αυτά ?

Το θαύμα της φύσης όσο και αν εμείς οι άνθρωποι της επιστήμης σε θέματα υγείας θέλουμε να το προσπεράσουμε εντούτοις δεν είναι εφικτό.

Το Γαϊδουράγκαθο ή Liver shield, ή Silybum marianum κατά την επιστημονική του ονομασία περιέχει την δραστική ουσία σιλυμαρίνη που βοηθά στην ανάπλαση των κατεστραμμένων κυττάρων του συκωτιού.

Ένα φλαβονοειδές που όσο και να προσπαθήσαμε να το αντιγράψουμε οι έρευνες αυτές δεν στέφτηκαν μέχρι σήμερα με απόλυτη επιτυχία αφήνοντας σε αυτό το τόσο ταπεινό ίαμα της φύσης τα πρωτεία.

 
Τι είναι η Σιλυμαρίνη ακριβώς ?

Σιλυμαρίνη, σιλιβίνη, σιλυδιανίνη και σιλυκριστίνη είναι ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό του ήπατος.

Η δράση τους όμως δεν σταματά εδώ, βοηθά κάθετα στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων ακόμα και μεγάλων κατεστραμμένων ιστών ενεργοποιώντας την πρωτεϊνική σύνθεση με αύξηση της δραστηριότητας του γενετικού υλικού DNA-RNA.

Εκτός αυτού προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα εμποδίζοντας τις τοξίνες να εισχωρήσουν σε αυτά.

Με λόγια απλά το Γαϊδουράγκαθο, δεν θα μας βοηθήσει μόνο στην σωστή ανάπλαση των ηπατικών κυττάρων, αλλά θα μας προστατεύει και από τις προαναφερόμενες τοξίνες που το απειλούν.

Εδώ θα σας τονίσω ιδιαίτερα πως το συκώτι είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία και μεθόδευσης αποβολής των τοξίνων από το σώμα από όπου και αν προέρχονται.
Κλινικές μελέτες απέδειξαν πως η χρήση του γαϊδουράγκαθου βελτιώνει τη λειτουργία των οργάνων όχι μόνο σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος αλλά και σε αυτούς που πάσχουν από χρόνιες ηπατίτιδες.

Αναλυτικά έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της ηπατίτιδας, του ίκτερου, της κύρωσης, σε προβλήματα της χοληδόχου και ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις και προσβολές του οργανισμού από τοξίνες φαρμάκων και περιβάλλοντος με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Επίσης μεταβάλλει ευνοϊκά τα επίπεδα των ηπατικών ένζυμων ( Τρανσαμινάσες ) σε ασθενείς με κίρρωση, ιογενή ηπατίτιδα και λιπώδη διήθηση, βελτιώνει τα συμπτώματα της προκληθείσας τοξικής βλάβης σε όργανα, ( Ναυτία, αδυναμία, απώλεια όρεξης, κόπωση και πόνος ) ενώ βοηθά στην αποτροπή βλαβών από χημικά φάρμακα.

Επιπρόσθετα, αυξάνει τη ροή των γαστρικών υγρών που ανακουφίζουν τη δυσπεψία και τους πονοκέφαλους που συνδέονται με τη συμφόρηση των οργάνων αποτοξίνωσης.

Εδώ και μερικά χρόνια δοκιμάζεται κλινικά η αντικαρκινική και νευροπροστατευτική του δράση συμπεριλαμβανομένης και αυτής της καρδιοπροστατευτικής.

Όταν θα υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα θα σας τα γνωστοποιήσω άμεσα.

Άλλες δράσεις.

Ελεγχος των επιπέδων γλυκόζης.

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης  στο αίμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Phytotherapy Research” το 2006.  

Με τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, το silymarin μπορεί επίσης να κρατήσει τα επίπεδα ινσουλίνης πιο σταθερά.

Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να ενθαρρύνουν την αποθήκευση λίπους στο σώμα σας.

Τα φλαβονοειδή βοηθούν επίσης να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι συχνά αυξημένα σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.  

Τα υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Με τον καθαρισμό του ήπατος, το συκώτι αποκαθίσταται και έχει μέγιστη αποδοτικότητα Η μείωση της συσσώρευσης των τοξικών ουσιών, θα κάνει το δέρμα σας να φαίνεται πιο λαμπερό και πιο υγιεινό.
Και δεδομένου ότι η προώθηση της παραγωγής χολής βοηθά στην κατανομή του λίπους, το σώμα σας θα τονωθεί και αυτό θα σας κάνει να νιώθετε νεώτεροι.

Απώλεια βάρους.

Το συκώτι μας παράγει χολή την οποία το πεπτικό σύστημα μας χρησιμοποιεί για να διασπάσει το λίπος.

Και αφού ο καθαρισμός του ήπατος προάγει την παραγωγή της χολής, η αποτοξίνωση του ήπατος μπορεί να σας βοηθήσει αν θέλετε να χάσετε βάρος.
Το σώμα είναι συνεχώς κάτω από την επίθεση τοξινών, από τον αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνετε ή από διάφορες ασθένεια.  

Όταν το σώμα σας δεν μπορεί να αφαιρέσει σωστά τις τοξίνες, δημιουργούνται διαταράξεις τις μεταβολικές λειτουργίες, όπως την πέψη και το μεταβολισμό.

Για παράδειγμα, οι τοξίνες μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του σώματός για καύση λίπους έως και κατά 20 τοις εκατό, σημειώνει η Watson. 

Ενισχύοντας την απομάκρυνση τοξινών μέσω της αποτοξίνωσης, βότανα όπως το γαϊδουράγκαθο, μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του μεταβολισμού και στην αύξηση της απώλεια λίπους.

Καταπολέμηση δερματοπαθειών.

Ως γνωστό η κακή λειτουργία του ήπατος φορές εκδηλώνεται με την μορφή διαφόρων απολεπιστήκων δερματοπαθειών, με ερυθρά διάχυτα στίγματα και την ξηροδερμία που τις περισσότερες φορές οι πάσχοντες δεν αξιοποιούν.

Με την ομαλοποίηση της λειτουργίας του τα σημάδια αυτά εξαφανίζονται σχετικά γρήγορα.

Παραδοσιακή λήψη.

Ως γνωστό το Γαϊδουράγκαθο θεωρείται ίαμα από τα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και η λήψη του γινόταν είτε ωμό, είτε σαν βραστή σαλάτα, είτε αποξηραμένο ως ρόφημα.

Χρησιμοποιούσαν δε σχεδόν όλα τα μέρη του φυτού ( Φύλλα, μίσχο, κορμό, ρίζες, σπόροι. ) όπου φρόντιζαν να το συλλέγουν μέχρι τα μέσα Μαΐου μιας και τους πιο καλοκαιρινούς μήνες με την ζεστή άρχιζε να πικρίζει.

Σήμερα το βρίσκουμε στα παραδοσιακά καταστήματα βοτάνων αποξηραμένο έτοιμο για την παρασκευή ροφήματος.
Προφυλάξεις.

Αν και δεν έχει παρουσιαστεί τοξικότητα σε υπερ-δοσολογίες ή μακροχρόνια λήψη του, εντούτοις συνιστάται να αποφεύγεται η χορήγηση σε μικρά παιδιά.

Επίσης καλό θα είναι κατά την συστηματική του λήψη να συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
 
Συμπερασματικά:

Γαϊδουράγκαθο για το δικαίωμα που έχει το συκώτι στην αποτοξίνωση του σαφώς και εγώ θα πρόσθετα και στην αρωγή που του οφείλουμε για την ανάπλαση του.

Αξίζει έστω και για κάποιους μήνες τον χρόνο να το λαμβάνουμε συστηματικά και προσωπικά θα συνιστούσα σε μορφή κάψουλας προκειμένου να ελέγχουμε τα mg των δραστικών του ουσιών.

Βιολογικής προέλευσης κάψουλες λοιπών και σε δοσολογία που θα μας δώσουν οι ειδική για να έχουμε την απόλυτη προστασία του.

Για περισοτερες πληροφοριες επικεινωνιστε στο e-mail  g.g.erisianos@gmail.com

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 

Διαβάστε ακόμα: 


 

Τεκμηρίωση:
The Detox Strategy”; Brenda Watson, C.N.C. et al.; 2008
“Phytotherapy Research”; The Efficacy of Silybum Marianum (L.) Gaertn. (Silymarin) in the Treatment of Type II Diabetes: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Clinical Trial; H.F. Huseini; Dec. 2006


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα