Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Η ισορροπημένη διατροφή και τα οφέλη της.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναφέρομαι στην αναγκαιότητα μιας ισορροπημένης φυσικής διατροφής πλούσιας σε ποικιλία θρεπτικών και φορές ιαματικών στοιχείων.

Άλλες τόσες είναι και η παρότρυνση μου στο να προσαρμοστούμε όλοι στην Ελληνική κουζίνα που διεθνώς έχει αναγνωριστεί ως η κουζίνα της υγείας και της μακροημέρευσης.

Όμως ποτέ δεν σας έχω διευκρινίσει επακριβώς ποια θεωρείται Ελληνική κουζίνα και γιατί θεωρείται τόσο υγιεινή.  
Αναπολήστε όλοι, ή καλύτερα σχεδόν όλοι μιας και τα παιδιά μας τα χορταίνουμε με γρήγορες παρασκευασμένες τροφές την κουζίνα της μαμάς ή ακόμα καλύτερα της γιαγιάς μας.

Αν είχατε και την τύχη να μεγαλώσετε και σε χωριό, ακόμα καλύτερα.
Κυρίαρχη θέση είχαν τα λαχανικά, τα οσπρια, το ελαιόλαδο και το ζωικό λίπος ( Βούτυρο ) Κυριακές και εορτές το κρέας, παραδοσιακά γαλακτοκομικά και τέλος ψάρια άφθονα για τους συμπατριώτες μας των νησιών ή της παραλιακής Ελλάδας.
Τον κύκλο της διατροφής μας έκλειναν τα άφθονα φρούτα της εποχής άντε και καμιά φορά τα γλυκά του κουταλιού και οι κομπόστες. 
Αυτά κατά πως τα διαβάσατε, έχουν καμία σχέση με την σημερινή πραγματικότητα ?
Σαφώς και ΟΧΙ !
Το κρέας ( Άσπρο ή κόκκινο ) και με όλες του τις επεξεργασμένες μορφές αποτελεί το κυρίαρχο βασικό καθημερινό κορμό της διατροφής μας.
Τα φυτικά λίπη και έλαια το βασικό στοιχείο μαγειρέματος. ( Θαύμα φαγητό θα γίνει με την νέα την . . . )
Τέλος τα επεξεργασμένα γλυκά δίνουν και παίρνουν σε μικρούς και μεγάλους. 
Ας θυμηθούμε όμως τροφές που μας κάνουν καλό στην υγεία μας, ενώ συνάμα ας αναλογιστεί ο καθένας από εσάς πόσο καιρό έχει να τις συμπεριλάβει στο κυρίως γεύμα του.
ΑΓΚΙΝΑΡΑ:
Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1 και Β12, Νιασίνη, βιταμίνη C και φυτικές ίνες.
Παράλληλα θεωρείται άριστο προστατευτικό για το συκώτι και τους νεφρούς, διουρητικό και συμβάλει θετικά στην μείωση της χοληστερίνης και την λειτουργία της χολής. 
ΑΡΑΚΑΣ:
Πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C & A, βοηθά την λειτουργία και καλή απορρόφηση του εντέρου, μειώνει την χοληστερίνη, τέλος έχει αντιοξειδωτική, αντικαρκινική δράση.
ΒΡΟΜΗ:
Η Βρόμη μετά από εκτεταμένες κλινικές αποδείξεις θεωρείται μια από τις καλύτερες τροφές που έχει ο άνθρωπος. ( Κύρια για πρωινό, νιφάδες.)
Μειώνει τη χοληστερίνη, βοηθά στην ρυθμίζει του ζάχαρου, βοηθά στην λειτουργία του γαστρεντερικού κύρια του εντέρου, τέλος έχει και αντιφλεγμονώδη δράση.
Προσφέρει στον οργανισμό ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, β-γλυκάνη και βιταμίνες Β5 και Β9.
ΓΙΑΟΥΡΤΙ:
Μια ολιγοθερμιδική τροφή με σχετικά λίγα λιπαρά, που βοηθά στην σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
Παράλληλα έχει αντί-βακτηρίακη δράση δημιουργώντας και ισχυρά αντισώματα κύρια κατά την διάρκεια λήψης αντιβίωσης.
Συμβάλει στην διατήρηση της καλής υγείας των οστών και του δέρματος.
Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ:
Τι θα μπορούσα να πω παραπάνω για το ελαιόλαδο ?
Ωφέλιμο για όλο τον οργανισμό, προστατευτικό της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.
Το πιο κατάλληλο για την προστασία του καρδιαγγειακού, μειώνει την κακή και αυξάνει την καλή χοληστερίνη, διατιρει το αίμα στην σωστή ρευστότητα, έχει ουσίες που καθυστερούν τον καρκίνο και τη γήρανση και βοηθάει στη μακροζωία.
ΚΑΡΟΤΟ:
Εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνες Β1 & Β2, νιασίνη και φυτικές ίνες.
Το καρότο είναι γνωστό επίσης για την αντικαρκινική του δράση και την αρωγή του στην όλη λειτουργία του εντέρου.
ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ:
Φάρμακο για το καρδιαγγειακό, πνεύμονες και τους ρευματικούς πόνους. 
ΚΟΛΟΚΥΘΙ, ΚΟΛΟΚΥΘΑ:
Πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε βοηθά στη πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων και του εντέρου.
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ:
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ασβέστιο και μέταλλα.
Βοηθά στην λειτουργία του οργανισμού και την προστασία του κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο και το στομάχι.
ΚΡΑΣΙ:
Ένα με δυο ποτηράκια τη ημέρα Ελληνικό κόκκινο ή άσπρο κράση βοηθάει την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού.
Παράλληλα σκοτώνει τα βακτήρια και τους ιούς, βοηθά την αυξάνει της καλής χοληστερίνης και είναι πλούσιο σε ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο.
ΚΡΕΜΜΥΔΙ:
Φάρμακο για την αύξηση της καλής ροής του αίματος, την αύξηση της καλής χοληστερίνης, την αρωγή της ρύθμισης του ζαχάρου.
Εκτός αυτών έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές δράσεις, αντικαρκινικές και βρογχοδιασταλτικές.
ΚΡΙΘΑΡΙ:
Πλούσιο σε βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες βοηθάει στη δυσκοιλιότητα και προστασία του εντέρου.
Μειώνει την χοληστερίνη και έχει αντικαρκινικές δράσεις.
ΛΑΧΑΝΟ:
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες κύρια σε E & C, φυτικές ίνες, βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει την λειτουργία του εντέρου.
Έχει αντικαρκινική δράση και προστατεύει το γαστρεντερικό από βακτήρια και ιούς.  

 
ΛΕΜΟΝΙ:
Όταν αναφερόμαστε στην βιταμίνη C το μυαλό όλων πάει στο λεμόνι.
Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αντικαρκινική του σύγχρονος το καθιστούν σε περίοπτη θέση στην διατροφή μας.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ:
Γενικότερα τα μανιτάρια συμβάλουν κάθετα στην σωστή πηκτικότητα του αίματος καθώς και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
ΜΕΛΙ:
Πόσο τυχαίο είναι το υπαρκτό φαινόμενο της μακροζωίας των μελισσοκόμων ?
Προστατεύει το καρδιαγγειακό, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, καταπραΰνει τους βλεννογόνους, σκοτώνει τα βακτήρια.
ΜΠΙΡΑ:
Πλούσια ναι μεν σε θερμίδες, αλλά και βιταμίνες κύρια Ε.
Η μικρή της περιεκτικότητα σε αλκοόλ βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
ΜΠΡΟΚΟΛΟ:
Το μπρόκολο ίσως είναι το πλουσιότερο λαχανικό σε θρεπτικές και ιαματικές ουσίες.
Με κλινικές μελέτες έχει αποδεδειχθεί πως το μπρόκολο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση καθώς και αντικαρκινική.
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ:
Αναφερόμενος κυρίως στους Ελληνικούς ξηρούς καρπούς, ( Αμυγδαλα, καρύδια κ.α. ) μια χούφτα την ημέρα με ξηρούς καρπούς θα μας προσφέρει εκτός από ισχυρή αντικαρκινική προστασία Ω λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που θα μας καλύψουν σχεδόν όλες τις καθημερινές ας ανάγκες.
ΟΣΠΡΙΑ:
Αποτελούν ένα πραγματικά ανεκτίμητο συμπαραστάτη της υγείας μας τόσο σε θρεπτικά συστατικά όσο και σε ιαματικές ουσίες. 

Τα όσπρια μειώνουν τη χοληστερίνη, ρυθμίζουν το ζάχαρο, μειώνουν την πίεση, κάνουν να λειτουργεί καλά το παχύ έντερο, θεραπεύουν τη δυσκοιλιότητα και εμποδίζουν την εμφάνιση του καρκίνου.
ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ:
Προστατεύουν τα τριχοειδή αγγεία, ιδανικά για την προστασία της καρδιάς και του εγκέφαλου, μειώνουν χοληστερίνη και τριγλυκερίδια και προσφέρουν πνευματική ενέργεια.
ΣΙΤΑΡΙ:
Η βιταμίνη Ε είναι συνώνυμη με το σιτάρι καθώς και οι απαραίτητες φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του εντέρου.
 

ΣΚΟΡΔΟ:
Έχει τις ίδιες ουσίες περίπου και δράσεις με αυτής της ασπιρίνης και θεωρείται το καλύτερο φάρμακο ενάντια των θρομβώσεων.
Επίσης το σκόρδο καταπολεμά τις λοιμώξεις του ουροποιητικού και ανακουφίζει τη χρόνια βρογχίτιδα.
ΦΥΚΙΑ:
Αν και σχετικά πρόσφατα έχει αναγνωριστεί η αξία τους, εντούτοις σύγχρονες κλινικές μελέτες απέδειξαν την σημαντική τους αρωγή στην υγεία, την ευεξία και την ομορφιά όταν τα συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή ακόμα και ως συμπλήρωμα.
Πέρα από την απαραίτητη χλωροφύλλη για την καλή λειτουργία και απορρόφηση του εντέρου, είναι πλούσια σε βιταμίνες κύρια του συμπλέγματος Β σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
A.F.A. για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού , ή ακόμα και Spirulina καθημερινά.
ΨΑΡΙΑ:
Πλούσια σε Ω3 για να εξισορροπούν τα Ω6 του κρέατος και των επεξεργασμένων τροφών.
Εμποδίζουν τις θρομβώσεις, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερίνη, μειώνουν την πίεση, προστατεύουν αρτηρίες και αγγεία, περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικών επεισοδίων.
Αντί επιλόγου:
Ας αναλογιστεί ο κάθε ένας ξεχωριστά πόσο καιρό έχει ή κάνει να συμπεριλάβει στην εβδομαδιαία διατροφή πολλά από αυτά.  
Αν θα αναλύσουμε και τα Ελληνικά φρούτα και πάντα στην εποχή τους, τότε το κακό είναι πραγματικά πολύ μεγαλύτερο.
Τι θα μπορούσα να σας πω για τα Ελληνικά πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα μήλα Ζαγοράς, τα αχλάδια, τα καρπούζια, τα πεπόνια, τα σταφύλια, τα μούρα και τόσα αλλά.
Τι θα μπορούσα να πω παραπάνω για την Κορινθιακή μαύρη σταφίδα, τα βερίκοκα, τα σύκα και τα δαμάσκηνα της Ελληνικής γης.
Ποιος είναι αυτός που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την αξία του Ελληνικού γιαρμά επί τέλους ?
Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλα που μου διαφεύγουν, αλλά πώς να το κάνουμε, η Ελληνική γη μας τα παρέχει όλα.
Τι σχέση θα μπορούσαμε να είχαμε λοιπόν με την μπανάνα όλες τις εποχές του χρόνου, που ωριμάζετε σε ειδικούς θαλάμους μια δυο μέρες πριν βγουν στην αγορά ?

Συμπερασματικά:
Επιγραμματικά αναφέρθηκα στις βασικές τροφές που πραγματικά στηρίζουν την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά μας δίνοντας ταυτόχρονα και την δυνατότητα στον κάθε ένα από εμάς της ποικιλίας σε γεύση.

Να είστε σίγουροι πως με τέτοια διατροφή σε ποικιλία και με την τήρηση της ημερήσιας αποδεδειγμένης διατροφικής αναλογίας, 50% σαλάτες, 30% υδατάνθρακές και τέλος 20% πρωτεΐνη, πραγματικά δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα υγείας στην ζωή σας.


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 
Τοξίνες από τις διατροφικές μας συνήθειες.  &  Τα φαγητά των Αρχαίων Ελλήνων !  &  Χόρτα:  &  Καλές διατροφικές συνήθειες που μας κάνουν κακό ?  &  Η διατροφή που νικάει τον καρκίνο!  &  Healthy Diet ! Ο σωστός τρόπος διατροφής απο το πρωί φαίνεται !  &  Φάτε όπως οι Έλληνες !  Οι βιταμίνες δεν είναι καραμέλες !

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα